Czy orzechy nerkowca są zdrowe?
Niesolone i niesłodzone orzechy są wartościowym składnikiem dobrze skomponowanej, zrównoważonej diety o właściwościach prozdrowotnych. Czy dotyczy to również orzechów nerkowca?
Orzechy nerkowca należą do rodziny nanerczowatych i są w istocie nasionami owoców całorocznego, wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z północno-wschodniego regionu Brazylii. Spośród wszystkich rodzajów orzechów drzewnych, nerkowce zajmują trzecie miejsce w ogólnoświatowej produkcji orzechów.
Co warto wiedzieć na temat orzechów nerkowca?
Drzewa nerkowca są szeroko rozpowszechnione na obszarach tropikalnych w pobliżu równika, dlatego zawartość poszczególnych składników odżywczych znajdujących się w nerkowcach może się istotnie różnić w zależności od regionu pochodzenia.
Orzechy nerkowca są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, skrobi, białka oraz włókna pokarmowego, jak również wielu składników mineralnych (m.in.: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, selenu), witamin (B1, B3, B5, B6, B8, B9, E, K) i aminokwasów (w szczególności kwasu glutaminowego, argininy, kwasu asparaginowego, leucyny i waliny).
Niezwykle ceniony kwas oleinowy, który jest dominującym kwasem tłuszczowym w takich zdrowych produktach, jak oliwa z oliwek, awokado czy olej rzepakowy, stanowi blisko 61% udziału w całkowitej zawartości tłuszczu w orzechach nerkowca.
Nerkowce zawierają liczne bioaktywne fitozwiązki, takie jak: tokoferole (gamma-tokoferol, alfa‐tokoferol i delta-tokoferol), związki polifenolowe (proantocyjanidyny, flawan-3-ole, izoflawony), lignany, fityniany, alkilofenole, sfingolipidy (skwalen), karotenoidy (β-karoten, luteina, zeaksantyna) oraz sterole roślinne (β‐sitosterol, delta-5-awenasterol, kampesterol).
Orzechy nerkowca w rzeczywistości dostarczają przeciętnie o 16% mniej kalorii w porównaniu z wartością najczęściej stosowaną na etykietach produktów żywnościowych, co wynika z zawartości błonnika pokarmowego i ich mniejszej strawności.
Potencjalny wpływ nerkowców na zdrowie człowieka
Orzechy nerkowca obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu nie-HDL i lipoprotein o niskiej gęstości LDL (tzw. „złego cholesterolu”) w surowicy krwi u dorosłych pacjentów z hipercholesterolemią (podwyższonym stężeniem cholesterolu w osoczu). Zmniejszają również skurczowe ciśnienie tętnicze krwi, wartość wskaźnika insulinooporności HOMA-IR i poziom insuliny na czczo oraz zwiększają stężenie lipoprotein o wysokiej gęstości HDL (tzw. „dobrego cholesterolu”) we krwi u chorych na cukrzycę typu 2.
W 2003 r. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała oświadczenie zdrowotne, w którym wskazuje, że regularne spożywanie orzechów w ilości około 42 g na dzień może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, jednak z zastrzeżeniem, że nie mogą one dostarczać więcej niż 4 g nasyconych kwasów tłuszczowych w takiej porcji.
W świetle aktualnych dowodów naukowych konsumpcja orzechów nerkowca w zalecanej ilości 42 g na dobę nie ma istotnego wpływu na parametry gospodarki lipidowej organizmu ani markery ryzyka sercowo-naczyniowego u zdrowych osób.
Kto powinien zachować szczególną ostrożność w konsumpcji orzechów nerkowca?
- Osoby ze zdiagnozowaną alergią lub nadwrażliwością na orzechy nerkowca i inne rodzaje orzechów drzewnych oraz orzeszki ziemne – nerkowce są pokarmem silnie alergizującym, który jest odpowiedzialny za wywoływanie ciężkiej ogólnoustrojowej reakcji immunologicznej (np. anafilaksji) u osób uczulonych na alergeny orzechów nerkowca. Do tej pory w orzechach nerkowca zidentyfikowano trzy grupy białek alergizujących: Ana o 1, Ana o 2 oraz Ana o 3.
- Pacjenci z kamicą szczawianowo-wapniową – orzechy nerkowca zawierają znaczne ilości szczawianów, dlatego zbyt duża ich konsumpcja w diecie może zwiększać ryzyko rozwoju lub postępu przewlekłej choroby nerek.
- Osoby z nadwagą i otyłością – zbyt wysoka podaż orzechów może przyczyniać się do wystąpienia trudności z wygenerowaniem odpowiedniego deficytu energetycznego w diecie, niezbędnego w procesie redukcji tkanki tłuszczowej.
Przeczytaj również:
Właściwości orzechów – część pierwsza
Właściwości orzechów – część druga
Źródła:
- Oliveira N.N., Mothé C.G., Mothé M.G., et al.: Cashew nut and cashew apple: a scientific and technological monitoring worldwide review. J Food Sci Technol. 2020 Jan;57(1):12-21.
- Rico R., Bulló M., Salas-Salvadó J.: Nutritional composition of raw fresh cashew (Anacardium occidentale L.) kernels from different origin. Food Sci Nutr. 2015 Oct 6;4(2):329-38.
- Bolling B.W., Chen C.Y., McKay D.L., et al.: Tree nut phytochemicals: composition, antioxidant capacity, bioactivity, impact factors. A systematic review of almonds, Brazils, cashews, hazelnuts, macadamias, pecans, pine nuts, pistachios and walnuts. Nutr Res Rev. 2011 Dec;24(2):244-75.
- Baer D.J., Novotny J.A.: Metabolizable Energy from Cashew Nuts is Less than that Predicted by Atwater Factors. Nutrients. 2018 Dec 24;11(1). pii: E33.
- Baer D.J., Novotny J.A.: Consumption of cashew nuts does not influence blood lipids or other markers of cardiovascular disease in humans: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2019 Feb 1;109(2):269-275.
- Mahboobi S.: The Effect of Cashew Nut on Cardiovascular Risk Factors and Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-analysis (P06-117-19). Curr Dev Nutr. 2019 Jun; 3(Suppl 1): nzz031.P06-117-19.
- Jalali M., Karamizadeh M., Ferns G.A., et al.: The effects of cashew nut intake on lipid profile and blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2020 May;50:102387.
- Mendes C., Costa J., Vicente A.A., et al.: Cashew Nut Allergy: Clinical Relevance and Allergen Characterisation. Clin Rev Allergy Immunol. 2019 Aug;57(1):1-22.
- Bernardino M., Parmar M.S.: Oxalate nephropathy from cashew nut intake. CMAJ. 2017 Mar 13;189(10):E405-E408.