Dieta sportowca. Jak powinna wyglądać?
Dobrze skomponowana dieta jest solidnym fundamentem planu treningowego. Połączenie właściwie zbilansowanej i zróżnicowanej diety z programem ćwiczeń poprawia wydolność fizyczną i chroni przed wystąpieniem zespołu przetrenowania. Czy wiesz, jak powinna wyglądać dieta sportowca?
Zrównoważona, odżywcza dieta w połączeniu z właściwie dopasowanym treningiem jest kluczowa w poprawie wyników sportowych. Sportowcy, którzy długotrwale stosują nieprawidłowo skomponowaną dietę, są bardziej narażeni na utratę masy i siły mięśniowej, a także gęstości mineralnej kości. Są również bardziej podatni na urazy, zespół przetrenowania, zaburzenia funkcji odpornościowych, hormonalnych i rozrodczych.
Węglowodany w diecie sportowca
Węglowodany stanowią podstawowe „paliwo” dla pracujących mięśni szkieletowych. Ma to szczególne znaczenie podczas długich ćwiczeń i wysiłku o wysokiej intensywności. Jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie, węglowodany powinny stanowić od 40 do nawet 70% Twojej diety, w zależności od długości i intensywności ćwiczeń.
Pokarmy o wysokiej zawartości węglowodanów to m.in.:
- warzywa skrobiowe (w szczególności ziemniaki i bataty);
- świeże i suszone owoce;
- ryż i kasze;
- pieczywo (najlepiej na naturalnym zakwasie);
- płatki zbożowe;
- makarony;
- pseudozboża (komosa ryżowa, amarantus, teff);
- wafle zbożowe;
- przetwory owocowe (wysokiej jakości);
- kisiele, budynie i galaretki;
- miód.
Białko w diecie sportowca
Białko odgrywa ważną rolę w regeneracji powysiłkowej organizmu. Sprzyja naprawie uszkodzonych tkanek, przebudowie mięśni szkieletowych oraz korzystnym zmianom strukturalnym w kościach i ścięgnach. Osobom aktywnym fizycznie, w zależności od uprawianej dyscypliny sportu, specjaliści zalecają 1,4-2,2 g białka na każdy kilogram całkowitej masy ciała na dobę. Wyższy zakres szczególnie rekomenduje się osobom trenującym siłowo lub w okresach intensywnych treningów.
Wysokobiałkowe pokarmy, które mogą stanowić podstawę diety sportowca to m.in.:
- sery twarogowe (chude lub półtłuste);
- wysokobiałkowe jogurty naturalne (np. typu islandzkiego);
- serki wiejskie;
- sery miękkie i twarde (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu);
- mleko i fermentowane przetwory mleczne (jogurty, kefiry, maślanki naturalne);
- bezcukrowy napój sojowy;
- nasiona roślin strączkowych i ich przetwory (np. tofu, tempeh);
- ryby (dorsz, mintaj, sandacz, łosoś, halibut, pstrąg tęczowy, tuńczyk);
- chude gatunki mięsa (drób bez skóry, okazjonalnie czerwone mięso);
- jaja (nie więcej niż 7 sztuk tygodniowo).
Jeśli systematycznie ćwiczysz siłowo i/lub masz wyjątkowo wysokie dobowe zapotrzebowanie na białko, możesz rozważyć rozsądne uzupełnienie diety odżywkami białkowymi.
Może to być koncentrat lub izolat białek serwatkowych, ewentualnie izolat białka sojowego (zwłaszcza w porze okołotreningowej).
Tłuszcze w diecie sportowca
Tłuszcze nie tylko dostarczają energii. Są również ważnym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) oraz kwasu α-linolenowego (ALA) i linolowego (LA). Pełnią istotną rolę dla układu nerwowego, hormonalnego i odpornościowego, a także narządu wzroku. Specjaliści rekomendują, aby tłuszcz stanowił 20-35% diety osób aktywnych. Najkorzystniejsze są tłuszcze roślinne (z wyjątkiem oleju kokosowego i palmowego) oraz tłuste gatunki ryb. Unikaj natomiast tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (smalcu, masła, boczku, karkówki, śmietany) i niezdrowych tłuszczów trans (dań typu fast-food, niektórych margaryn kostkowych, słonych przekąsek, wyrobów cukierniczych).
Pokarmy zawierające dobrej jakości tłuszcze to m.in.:
- tłuste gatunki ryb (łosoś, makrela, śledź, pstrąg łososiowy);
- orzechy (włoskie, laskowe, ziemne, brazylijskie, makadamia, piniowe, nerkowce);
- migdały;
- nasiona (chia, słonecznika, maku, sezamu, konopi siewnej, siemienia lnianego);
- pestki dyni;
- hummus;
- masło orzechowe;
- awokado;
- gorzkie kakao i jego przetwory (zwłaszcza gorzka czekolada);
- pasta sezamowa (tahini);
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia;
- olej rzepakowy tłoczony na zimno;
- wysokiej jakości margaryna miękka.
Co zjeść 2 godziny przed treningiem?
- Duszona pierś z kurczaka w ziołach z ryżem białym i mieszanką warzyw na patelnię (danie jednogarnkowe);
- Płatki owsiane (zalane wrzątkiem) z jogurtem naturalnym typu islandzkiego, bananem, suszonymi daktylami, gorzkim kakao i odrobiną masła orzechowego (bez dodatku cukru i soli);
- Koktajl bananowo-orzechowy: 2 banany, 1 miarka odżywki białkowej (np. izolat białek serwatkowych), szklanka bezcukrowego napoju sojowego, suszone daktyle, gorzkie kakao, odrobina masła orzechowego;
- Pieczony filet z dorsza w warzywach z ugotowaną kaszą jaglaną;
- Makaron spaghetti z tofu i przecierem pomidorowym.
Posiłek przedtreningowy powinien dostarczyć organizmowi energii w postaci lekkostrawnych węglowodanów. Pozwoli to uniknąć nadmiernego obciążenia przewodu pokarmowego podczas ćwiczeń.
Co zjeść po treningu?
- Koktajl bananowo-truskawkowy: 2 banany, truskawki, szklanka bezcukrowego napoju sojowego lub mleka krowiego do 1,5% zawartości tłuszczu, 1 miarka odżywki białkowej o smaku naturalnym (np. izolat białek serwatkowych);
- Kaszotto z kaszą jęczmienną pęczak, piersią z indyka bez skóry, cukinią, marchwią, czosnkiem i przecierem pomidorowym;
- Domowa nutella z chudego twarogu, jogurtu naturalnego typu islandzkiego, bananów, daktyli suszonych, migdałów i gorzkiego kakao z jasnym pieczywem na zakwasie naturalnym;
- Ryż biały z musem truskawkowym (świeże truskawki, wysokobiałkowy jogurt naturalny typu islandzkiego oraz odrobina miodu lub ksylitolu do smaku);
- Kanapki z jasnego pieczywa na naturalnym zakwasie z rukolą, tuńczykiem, pomidorem, szczypiorkiem i ziołami.
Po treningu najistotniejsze jest uzupełnienie zasobów glikogenu (tj. zapasowego źródła energii zgromadzonego w mięśniach i wątrobie) oraz dostarczenie składników odżywczych niezbędnych do regeneracji po wysiłku. Posiłek potreningowy nie musi mieć konsystencji płynnej, jednak nie powinien być ciężkostrawny.
Przeczytaj również:
Jak nabrać masy mięśniowej?
- Thomas D. T., Erdman K. A., Burke L. M., American College of Sports Medicine Joint Position Statement, Nutrition and Athletic Performance, Med. Sci Sports Exerc. 2016;48(3):543-568.
- Kerksick C. M., Wilborn C. D., Roberts M. D. i in., ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations, J Int Soc Sports Nutr. 2018 Aug 1;15(1):38.
- Jäger R., Kerksick C. M., Campbell B. I. i wsp., International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise, J Int Soc Sports Nutr.; 2017. 14(1):65-77.