Gorzka pomarańcza – działanie i zastosowanie
Gorzka pomarańcza zyskała na popularności z uwagi na jej zdrowotne właściwości wykorzystywane we wspomaganiu leczenia nadwagi i otyłości, a także korzystny wpływ na przemianę materii. Zajmuje ona ważne miejsce w tradycyjnej medycynie chińskiej, a szczególne zainteresowanie wzbudza jej termogeniczne działanie.
Gorzka pomarańcza – charakterystyka
Gorzka pomarańcza (Citrus Aurantium) jest małym cytrusowym drzewem o charakterystycznych białych kwiatach. Należy do rodziny Rutaceae, czyli rutowatych i pochodzi z subtropikalnej Azji oraz regionu Indii. Kwiatów gorzkiej pomarańczy używa się jako dodatek do herbat oraz do produkcji olejku eterycznego. Ze względu na gorzki i kwaśny smak owoców, są one rzadko spożywane na świeżo, częściej zaś w postaci konfitury lub kandyzowanych owoców. Otrzymywany z gorzkiej pomarańczy olejek przydatny jest do produkcji likierów (np. Curacao, Triple Sec) lub jako aromat do słodyczy i ciast. Znajduje on szerokie zastosowanie w aromaterapii z uwagi na swoje pobudzające właściwości i bywa również wykorzystywany do produkcji perfum.
Gorzka pomarańcza – właściwości
Gorzka pomarańcza jest rośliną o szerokim zastosowaniu w leczeniu różnych jednostek chorobowych. Stanowi bogate źródło flawonoidów, szczególnie hesperydyny oraz witaminy C i substancji lotnych. Najważniejszymi aktywnymi składnikami owoców Citrus Aurantium są:
- synefryna,
- N-metylo-tyramina,
- hordenina,
- oktopamina,
- tyramina,
- alkaloidy fenetylaminowe.
Skórka gorzkiej pomarańczy zawiera olejek eteryczny, kumaryny, triterpeny, karoteny i pektyny.
Gorzka pomarańcza – działanie
W chińskiej medycynie ludowej gorzką pomarańczę uznawano za remedium na stany obrzękowe układu oddechowego oraz wykorzystywano do pobudzenia układu krążenia. Zawarta w niej synefryna wykazuje bowiem działanie farmakologiczne poprzez skurcz naczyń krwionośnych, wzrost ciśnienia krwi i rozkurcz mięśni oskrzeli.
Liczne badania wykazały, że regularne spożywanie cytrusów przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL (tzw. „złego cholesterolu”), przy jednoczesnym wzroście stężenia cholesterolu HDL (tzw. „dobrego cholesterolu”), a obecność błonnika pokarmowego w postaci pektyn dodatkowo wzmacnia te właściwości.
Roślina ta odgrywa rolę w prewencji chorób układu krążenia ze względu na zawartość kwasu foliowego, którego obecność przyczynia się do zmniejszenia poziomu homocysteiny oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Wysoka zawartość witaminy C wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, chroniąc komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym, co zmniejsza ryzyko infekcji.
Skórka niedojrzałych owoców gorzkiej pomarańczy stymuluje procesy trawienne, dlatego w chińskiej medycynie ludowej jest wykorzystywana przy schorzeniach układu pokarmowego, takich jak niestrawność, bóle brzucha oraz jako środek rozkurczowy.
Olejek otrzymywany z gorzkiej pomarańczy ma szerokie zastosowanie w aromaterapii poprzez działanie łagodnie uspokajające oraz właściwości zmniejszające napięcie mięśniowe i stany lękowe. Pomocniczo stosowany jest w leczeniu bezsenności. Używa się go również w kosmetologii jako środek wspomagający leczenie trądziku, wyprysków czy infekcji grzybiczych skóry.
Wyciąg z gorzkiej pomarańczy pobudza lipolizę, czyli proces rozkładu triacylogliceroli w tkance tłuszczowej. Obecność składników aktywnych, takich jak synefryna, nasila procesy termogenezy, stymuluje beta-oksydację tłuszczów, poprawiając tym samym stosunek beztłuszczowej masy ciała do masy tkanki tłuszczowej, bez jednoczesnego wzrostu ciśnienia tętniczego czy częstości skurczu serca. Zawarta w roślinie oktopamina zwiększa metabolizm oraz wspomaga transport glukozy. Stosowanie gorzkiej pomarańczy jest korzystne w połączeniu wraz z innymi wyciągami roślinnymi o działaniu termogenicznym, takimi jak kofeina czy wyciąg z wierzby, co wzmacnia procesy metaboliczne.
Badania dowodzą, że dawka synefryny w ilości 50 mg może zwiększyć przemianę materii o około 65 kcal. Stosowanie gorzkiej pomarańczy przynosi lepsze rezultaty u kobiet w porównaniu z mężczyznami, a za bezpieczną dzienną dawkę tego związku uznaje się 27 mg. Poza działaniem sprzyjającym redukcji masy ciała, synefryna zmniejsza odczuwanie zmęczenia podczas wysiłku fizycznego oraz pomaga utrzymać siłę mięśniową.
Gorzka pomarańcza – przeciwwskazania
Synefryna stosowana w większych dawkach i przez dłuższy czas może podnosić ciśnienie tętnicze krwi oraz przyśpieszać pracę serca, dlatego nie powinno się stosować surowców pozyskiwanych z gorzkiej pomarańczy u osób chorujących na nadciśnienie tętnicze, z zaburzeniami rytmu serca, z zaburzeniami lękowymi oraz u osób w starszym wieku. Preparatów zawierających w swoim składzie synefrynę nie można łączyć z lekami stosowanymi w chorobach układu krążenia, tyroksyną oraz lekami uspokajającymi.
Gorzka pomarańcza – zastosowanie
Gorzka pomarańcza jest dostępna na rynku pod różnymi postaciami. Do najpopularniejszych zaliczamy:
- suplementy diety wspomagające odchudzanie („fat burnery”),
- olejki eteryczne,
- kosmetyki (balsamy, kremy, szampony, perfumy),
- produkty spożywcze (esencja do ciast, owoce kandyzowane, likiery).
Podsumowując, gorzka pomarańcza jest dobrze znana i spopularyzowana jako środek wspomagający redukcję tkanki tłuszczowej i walkę z nadprogramowymi kilogramami, pod postacią suplementów diety. Od wieków stosuje się ją jako roślinę leczniczą, a badania naukowe potwierdzają jej prozdrowotny charakter. Stosowanie wyciągów z gorzkiej pomarańczy w połączeniu z ograniczeniem podaży kalorii i aktywnością fizyczną sprzyja redukcji masy ciała u zdrowych osób dorosłych borykających się z nadwagą i otyłością.
Przeczytaj również:
Bergamotka – co to za owoc i jakie ma właściwości?
Źródła:
- Jyotsna A., Suryawanshi S., An overview of Citrus aurantium used in treatment of various diseases, African Journal of Plant Science Vol. 5(7), pp. 390-395, July 2011.
- Spattini M., Hryniewiecka E., Żywienie i suplementacja w sporcie, Wrocław: Esteri; 2021; 408-411.
- Walasek-Janusz M., Zalewska E.D., Przegląd wybranych olejków eterycznych wykorzystywanych w kosmetologiii aromaterapii, Lublin, 2016.
- Lamer-Zarawska E., Owoce cytrusowe w lecznictwie. Cz. III, Wiadomości Zielarskie, 2001.
- Haaz S., Fontaine K. R. i wsp. Citrus aurantium and synephrine alkaloids in the treatment of overweight and obesity: an update, Wiley Online Library, 2006.