Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
3

Kalarepa. Niedoceniane warzywo?

Słuchaj artykułu

Kalarepa to ciekawe w smaku warzywo, które dostarcza cennych składników odżywczych. Jaką rolę odgrywa w profilaktyce chorób nowotworowych? Dlaczego warto włączyć kalarepę do swojej diety?

Kalarepa. Niedoceniane warzywo?

Kalarepa – co to za warzywo? 

Kalarepa należy do rodziny krzyżowych (Brassicaceae) i najprawdopodobniej pochodzi z północnego wybrzeża Europy. To warzywo kapustne, tak samo jak brokuł, kalafior czy jarmuż. Częścią jadalną kalarepy jest łodyga z wyglądu przypominająca rzepę. Kalarepa jest ceniona za smak i soczystość. Kiedyś była częstym dodatkiem do dań, a obecnie wraca do łask. 

Kalarepa – wartości odżywcze 

Kalarepa jest bardzo wartościowym warzywem. To przede wszystkim bogactwo witamin C, K i z grupy B oraz β-karotenu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Zawiera również luteinę – barwnik z grupy karotenoidów korzystnie wpływający na prawidłowy proces widzenia. 

Kalarepa składa się głównie z wody, białka i węglowodanów. Dostarcza znikomej ilości tłuszczów, za to jest źródłem błonnika pokarmowego. Jest też warzywem niskokalorycznym (27 kcal w 100 g).  

Jedna średnia kalarepa może pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.  

Czy kalarepa na surowo jest zdrowa? Właściwości 

Warzywa kapustne, do których zaliczana jest kalarepa, mają wiele cennych właściwości. Kalarepę najlepiej jeść właśnie na surowo, ponieważ w tej postaci dostarcza najwięcej witaminy C (w przeciwieństwie do kalarepy gotowanej). Istnieją jednak pewne przeciwwskazania, o czym przeczytasz w dalszej części artykułu. 

Kalarepa jest doskonałym źródłem antyoksydantów, co ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Zawarte w niej naturalne związki siarkowe (glukozynolany), w tym sulforafan, mogą hamować rozwój niektórych rodzajów nowotworów, np. raka piersi, prostaty, płuc czy jelita grubego. Składniki aktywne zawarte w kalarepie działają też bakterio- i grzybobójczo, a surowa kalarepa wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. 

Kiedy warto sięgać po kalarepę? 

Kalarepa ma niski indeks glikemiczny. Mogą ją jeść osoby chorujące na cukrzycę, insulinooporność, hipoglikemię i miażdżycę. To niskokaloryczne warzywo będzie również idealną przekąską dla osób dbających o linię. Zawartość błonnika pokarmowego oraz składników o właściwościach żółciopędnych wspomaga procesy trawienne, a wysoka zawartość luteiny, β-karotenu i witaminy C korzystnie wpływa na narząd wzroku.  

Wybierz kalarepę, jeśli chcesz uzupełnić dietę w witaminy z grupy B, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Niewątpliwą zaletą kalarepy jest to, że nie jest ona zaliczana do warzyw alergizujących. Możesz ją zatem wprowadzić do diety dziecka już od 6. miesiąca życia. 

Kalarepa – przeciwwskazania 

Uważaj na produkty bogate w goitrogeny (kapusta, brokuł, kalafior, kalarepa, rzepa), jeśli chorujesz na niedoczynność tarczycy. Dotyczy to zwłaszcza surowej kalarepy. Ugotowanie jej bez przykrycia zmniejszy ilość tych związków.  

Jeśli zażywasz leki przeciwzakrzepowe (np. warfarynę, acenokumarol), unikaj nadmiernego spożycia produktów będących źródłem witaminy K, do których należy m.in. kalarepa. 

Kalarepa – przepisy 

Sałatka z kalarepą i truskawkami 

Składniki: 

  • 1 kalarepa 
  • 3 liście dowolnej sałaty 
  • 5 marynowanych oliwek 
  • 1 pomidor 
  • 5 truskawek 
  • 2 plastry sera typu feta 
  • łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania:  

Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Kalarepę pokrój w paski, truskawki w ćwiartki, a pomidora i fetę w kostkę. Przygotuj dressing: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny i sól. Ułóż składniki na talerzu i polej całość sosem.  

Zupa krem z kalarepy 

Składniki: 

  • 1 kalarepa 
  • 1 pietruszka (korzeń) 
  • 2 małe ziemniaki 
  • 30 g pora 
  • łyżeczka oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 
  • łyżka jogurtu naturalnego 
  • 300 ml wody 

Sposób przygotowania:  

Wszystkie warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka wlej oliwę, podgrzej, dodaj pokrojonego na kawałki pora. Delikatnie podsmaż. Dodaj pozostałe warzywa, wodę i przyprawy. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Na koniec dodaj jogurt, następnie całość zmiksuj przy pomocy blendera.

Przeczytaj również:
Na stawy i odchudzanie. Ananas i jego właściwości


Warzywne przekąski
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Abd A. i in., Response yield of four cultivar kohlrabi to plant density and foliar nutrition of seaweed, Plant Archives, 2020. 
  • Krochmal-Marczak B. i in., Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), Herbalism, 2017. 
  • https://postepybiochemii.ptbioch.edu.pl/index.php/PB/article/view/478/1222 
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168424/nutrients 
  • https://dietetycy.org.pl/kalarepa-wlasciwosci-wartosci-odzywcze/
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę