Granat – jakie wykazuje właściwości?
Granat to roślina, którą stosowano w medycynie już w czasach starożytnych. W ostatnich latach zainteresowanie właściwościami granatu znacząco wzrosło. Liczne badania potwierdzają, że zawarte w nim substancje są cenne dla zdrowia. Dowiedz się, jakie korzyści przynosi spożywanie granatu.
Granat – charakterystyka
Wnętrze owocu granatu jest wypełnione licznymi nasionami otoczonymi soczystymi, „galaretowatymi” osnówkami o cennych właściwościach zdrowotnych. Granat doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. To właśnie z niego wyrabia się syrop o nazwie grenadyna. Owoc pokrywa twarda, skórzasta łupina o żółtej lub purpurowej barwie. Najlepsze są te owoce, które mają lśniącą i gładką skórkę. Z racji budowy obieranie granatu może sprawiać trudności.
Właściwości granatu i zawartych w nim polifenoli
Działanie przeciwutleniające
Stres oksydacyjny spowodowany agresywnym działaniem wolnych rodników tlenowych w znacznym stopniu przyczynia się do powstawania nowotworów, chorób serca czy układu krążenia. Takim schorzeniom mogą zapobiegać antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami. Granat posiada wiele związków należących głównie do polifenoli, które wykazują wysoki potencjał przeciwutleniający. Przeciwdziałają one bezpośrednio i pośrednio szkodom powodowanym w komórkach przez wolne rodniki, co potwierdzają liczne badania naukowe.
Hamowanie procesów zapalnych
Choroby zapalne są związane przede wszystkim z działaniem wolnych rodników. Polifenole zawarte w tych owocach eliminują z organizmu szkodliwe utleniacze, a także łagodzą procesy zapalne. Jak wynika z wielu badań, związki te mogą zahamować niszczenie chrząstek stawowych. Ich działanie prowadzi do zauważalnej poprawy jakości życia i widocznego zmniejszenia dolegliwości bólowych chorych na reumatoidalne zapalenie stawów. Przeciwzapalne działanie polifenoli można zauważyć również w przypadku ostrych stanów zapalnych, takich jak infekcje górnych dróg oddechowych.
Związki te wykazują także działanie na szerokie spectrum bakterii i wirusów.
Działanie ochronne na układ krążenia
W wielu badaniach wykazano ochronne działanie granatu na naczynia krwionośne. Zaobserwowano także poprawę ukrwienia mięśnia sercowego przy regularnym spożywaniu soku z granatu oraz zmniejszenie objawów nadciśnienia tętniczego i obniżenie poziomu cholesterolu.
Działanie przeciwnowotworowe
Liczne eksperymenty naukowe przeprowadzone na liniach komórkowych raka prostaty pokazują, że ekstrakty sporządzone na bazie granatu mogą spowalniać namnażanie się komórek rakowych. Podobne rezultaty uzyskano podczas badań nad komórkami raka piersi i jelita grubego.
Wsparcie mózgu i układu nerwowego
Duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które wykazują polifenole. Naukowcy pokładają duże nadzieje w zastosowaniu tych związków w chorobie Parkinsona, gdyż mogą hamować demencję uwarunkowaną naczyniowo. Podobny efekt zaobserwowano u osób chorych na Alzheimera.
Granat – wartości odżywcze
Owoce granatu to bogate źródło:
- witaminy C, która jest potrzebna m.in. do syntezy kolagenu, przyswajania żelaza czy aktywacji wielu enzymów;
- witamin z grupy B odpowiedzialnych przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
- witaminy A i E.
Zawierają także wiele mikro- i makroelementów, takich jak magnez, fosfor, potas i wapń niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
W owocach granatu znajdziemy również duże ilości błonnika, który pobudza ruchy perystaltyczne jelit, co usprawnia wydalanie i zmniejsza ryzyko chorób jelit.
Granat zawiera wiele bioaktywnych związków o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Skórka tego owocu również wykazuje właściwości lecznicze. Ekstrakty z niej zazwyczaj można znaleźć w postaci suplementów diety.
Przeczytaj również:
Dieta bogata w polifenole a ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
Prostata – jak zadbać o jej zdrowie?
Źródła:
- Bassiri-Jahromi: Punica granatum (Pomegranate) activity in health promotion and cancer prevention, Oncol Rev, 2018, 12, 1: 345.
- Kulczyński i wsp., Granat – tropikalny owoc bogaty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych, Nauka Przyroda Technologie, 2015, 9, 3.
- Sahebkar i wsp., Effects of pomegranate juice on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, Pharmacol Res, 2017, 115: 149-161.