Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
2

Rzodkiewka – jakie ma właściwości?

Słuchaj artykułu

Rzodkiewka jest warzywem szczególnie popularnym w okresie wiosenno-letnim. Jest chętnie spożywana jako dodatek do sałatek, kanapek, surówek. Jakie korzyści płyną z jej jedzenia? Jaka jest wartość odżywcza rzodkiewki? 

Rzodkiewka – jakie ma właściwości?

Rzodkiewka – charakterystyka 

Rzodkiewka (łac. Rahpanus sativus) jest rośliną popularną w wielu rejonach świata. Należy do rodziny Brassicaceae. W Polsce jest często spotykaną rośliną uprawną. Szacuje się, że pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, uprawiano ją już w starożytności. Jej cechą charakterystyczną są zgrubiałe korzenie koloru czerwonego z białym środkiem. Istnieją różne warianty kolorystyczne korzeni rzodkiewek – białe, fioletowe, czarne.


Produkty bogate w błonnik
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Rzodkiewka – wartości odżywcze 

Wartość energetyczna rzodkiewki wynosi ok. 14 kcal/100 g. Jest ona źródłem węglowodanów (4,4 g/100 g), spośród których prawie połowa to błonnik pokarmowy (2,5 g/100 g). Rzodkiewka posiada niewiele białka (1 g/100 g) i tłuszczu (0,20 g/100 g).  

Rzodkiewka jest źródłem: 

  • beta-karotenu, 
  • witaminy C
  • witamin z grupy B, 
  • potasu, 
  • wapnia, 
  • fosforu, 
  • magnezu, 
  • żelaza, 
  • manganu, 
  • cynku
  • miedzi.

Rzodkiewka – właściwości i zastosowanie 

Rzodkiewka jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym, świetnie sprawdzi się zatem w dietach diabetyków i osób cierpiących na insulinooporność. Ze względu na niską wartość energetyczną może być świetnym dodatkiem do jadłospisu osób otyłych i z nadwagą. Błonnik pokarmowy zawarty w rzodkiewce usprawnia pracę jelit, dzięki czemu chroni przed zaparciami. Błonnik zwiększa także uczucie sytości po posiłku, co jest pomocne w kontroli masy ciała.

Rzodkiewka należy do roślin krzyżowych, które są źródłem glukozynolanów (siarkowych glikozydów), czyli związków o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych

Rzodkiewka zawiera również antyoksydanty, które mają właściwości przeciwutleniające ­– neutralizują szkodliwy wpływ nadmiaru wolnych rodników na organizm.  

Rzodkiewka – czy może być szkodliwa? 

Rzodkiewka, tak jak inne warzywa, może mieć zdolność akumulowania substancji szkodliwych ze środowiska. W jej przypadku jednym z zagrożeń jest duża obecność azotanów ­– zwłaszcza w gatunkach uprawianych na skalę przemysłową w szklarniach, gdzie do uprawy stosuje się duże ilości nawozów azotowych. Rośliny korzeniowe, w tym rzodkiewka, mogą również akumulować kadm czy ołów, które w dużych ilościach negatywnie wpływają na organizm człowieka. Warto zatem kupować rzodkiewki z ekologicznych hodowli, od sprawdzonych hodowców lub uprawiać je samemu. Należy unikać tych z żółtymi liśćmi, które mogą świadczyć o stosowaniu dużej ilości nawozów w trakcie ich uprawy.  

Rzodkiewka jest bardzo odżywczym warzywem i dobrym urozmaiceniem diety. To świetny dodatek do wielu potraw. Przy jej zakupie warto wybierać te z ekologicznych hodowli ­– ze względu na możliwość obecności azotanów, kadmu czy ołowiu. 

Przeczytaj również:
Dlaczego warto jeść pomidory?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Manivannan A., Kim J. H., Kim D. S., Lee E. S., Lee H. E., Deciphering the Nutraceutical Potential of Raphanus sativus-A Comprehensive Overview, Nutrients, 2019 Feb 14;11(2):402. 
  2. Gutiérrez R. M., Perez R. L., Raphanus sativus (Radish): their chemistry and biology, Scientific World Journal, 2004 Sep 13;4:811-37. 
  3. Czeczot H., Majewska M., Kadm – zagrożenie i skutki zdrowotne, Farmacja Polska, 2010, 66(4): 243-250. 
  4. Raczuk J. , Wadas W. , Glozak K., Nitrates and nitrites in selected vegetables purchased at supermarkets in Siedlce, Poland, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2014. 
  5. Sikorska-Zimny K., Wybrane glukozynolany i ich pochodne: źródła, właściwości oraz działanie na organizm człowieka, Bromat. Chem. Toksykol., 2016, 1, 96-105. 
  6. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017. 
  7. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007. 
  8. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę