Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Kalendarz adwentowy
X - Herbapol Syrop sosnowy
X - Nutricia Bebilon + Mustela
X - Humavit Colostrum
X - Aurovitas ApoD3
X - Pomysł na prezent 3
X - Baby Week 9
X - Inhalatory
X - Unia Unituss
1

Etykiety na produktach żywnościowych – jak je odczytywać?

Słuchaj artykułu

Czy czytając etykiety produktów, zastanawiasz się, czy to, co jest na nich napisane, jest prawdą? Jak się okazuje, na produktach może znajdować się wiele mylących informacji. Na co warto zwracać uwagę?

Etykiety na produktach żywnościowych – jak je odczytywać?

Produkty oznaczone jako light są niskokaloryczne?

Produkty, z których usuwa się lub ogranicza ilość tłuszczu, zazwyczaj są przetworzone. Dodatkowo zdarza się, że aby poprawić walory smakowe i ograniczyć koszty produkcji, dodaje się cukier, dlatego większość produktów o obniżonej zawartości tłuszczu zawiera dodatkowy cukier w swoim składzie. 


Zdrowa żywność
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Gotowe dressingi do sałatek są równie dobre, jak domowe? 

Dressingi i sosy często zawierają konserwanty, sztuczne barwniki, tłuszcze trans, wzmacniacze smaku, cukier i zagęstniki. Są to substancje, które mogą znacząco  wpłynąć na stan naszego zdrowia, dlatego warto wyeliminować je z diety.

Sosy i dressingi najlepiej przygotować ze świeżych produktów w domu, stosując np. oliwę z oliwek, jogurt naturalny, sok z cytryny, czosnek i zioła. 

Wszystkie produkty zbożowe są zdrowe?

W trakcie obróbki przemysłowej ziarna często są mielone na pył. Wskutek tego mogą przyczyniać się do podnoszenia poziomu glukozy we krwi i zwiększenia indeksu glikemicznego produktu. 

Ponadto obecnie pszenica jest w dużej mierze modyfikowana genetycznie. W latach 60. zaczęto stosować tę technikę w celu zwiększenia wydajności produkcji zbóż, dlatego produkty zbożowe nie są już tak zdrowe, jak dawniej. Modyfikacje genetyczne wpłynęły na problemy z tolerancją glutenu w społeczeństwie.  

Badania dowodzą, że pszenica po modyfikacjach genetycznych może przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych w organizmie i zwiększać stężenie cholesterolu w surowicy. 

Energetyki dla sportowców są zdrowe? 

Mogłoby się wydawać, że produkty żywnościowe przeznaczone dla sportowców są zdrowe.  

Jednak w niektórych napojach dedykowanych sportowcom oprócz elektrolitów można znaleźć cukier, konserwanty, substancje pobudzające, barwniki i wzmacniacze smaku.  

Lepszym rozwiązaniem jest sporządzenie własnego napoju, np. wody z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny. 

Niskowęglowodanowe przekąski są zdrowe?

Prawdą jest, że produkty o niskiej zawartości węglowodanów zawierają mniejszą ilość kalorii. Ich spożywanie może pomóc w utracie zbędnych kilogramów. Do takich produktów możemy zaliczyć warzywa, kefir czy chude mięso. 

Natomiast gotowe niskowęglowodanowe przekąski, takie jak batony, są niekiedy mocno przetworzonymi produktami spożywczymi. Mogą zawierać wiele sztucznych dodatków w celu zastąpienia węglowodanów w produkcie, m.in. słodziki. Jedną z najpopularniejszych substancji słodzących jest aspartam, w przypadku którego przy nadmiernym spożyciu zaobserwowano negatywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Objawia się to np. bólami głowy, osłabieniem i nudnościami. Dotychczasowe badania wskazują jednak, że o ile słodziki spożywane są w rozsądnych ilościach, to większość z nich jest bezpieczna dla organizmu. 

Mimo to zamiast batoników i napojów z dodatkiem aspartamu i innych syntetycznych słodzików lepiej wybrać warzywa i owoce.  

Syrop z agawy jest zdrowszy od cukru?

Syrop z agawy jest reklamowany jako zdrowy, naturalny zamiennik białego cukru. Żywność z jego zawartością często jest oznaczana jako żywność ekologiczna. 

Okazuje się, że syrop z agawy wcale nie jest taki zdrowy – w jego skład wchodzą głównie cukry proste (glukoza i fruktoza). 

Mimo że syrop z agawy zawiera w swoim składzie dobroczynne substancje, np. składniki mineralne, to cechuje się wysoką wartością kaloryczną. 100 g syropu z agawy dostarcza około 300 kcal. Spożywanie go w nadmiarze może przyczyniać się do rozwoju otyłości i innych chorób. 

Kawa to używka, której należy unikać?

Spożywanie kawy w rozsądnych ilościach nie powoduje niekorzystnego wpływu na zdrowie. Uważa się, że picie do 3-5 filiżanek kawy dziennie może ograniczać ryzyko rozwoju niektórych chorób.  

Wbrew powszechnej opinii regularne picie kawy w umiarkowanych ilościach nie powoduje wzrostu ciśnienia tętniczego.  

Dzieje się tak prawdopodobnie na skutek wytworzenia się tolerancji. Dopiero wśród osób, które piją kawę od czasu do czasu, powoduje ona wzrost ciśnienia. Warto jednak pamiętać, że mimo to czasem zalecenia dotyczące spożycia kawy mogą się różnić w zależności od ogólnego stanu zdrowia.  

Powinno się unikać produktów zawierających gluten i laktozę 

Spożywanie produktów, które zawierają gluten i laktozę przez osoby zdrowe, nie jest niekorzystne dla zdrowia. Tych składników powinny wystrzegać się osoby, u których występują nietolerancje pokarmowe na te składniki. Ich spożycie u takich osób może prowadzić do wystąpienia nieprzyjemnych działań niepożądanych ze strony układu pokarmowego, takich jak bóle brzucha czy biegunka. Glutenu szczególnie powinny unikać osoby chore na celiakię. Przyjmowanie przez nie produktów zawierających to białko może doprowadzić do zaniku kosmków jelitowych, co prowadzi do zaburzeń wchłaniania. 

Diety bezlaktozowej i bezglutenowej nie warto wprowadzać bez wcześniejszej konsultacji z dietetykiem lub lekarzem.

Przeczytaj również:
Jak wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe?

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę