Korzeń kudzu – kiedy warto go stosować?
Korzeń kudzu jest od lat wykorzystywany w tradycyjnej medycynie krajów azjatyckich w leczeniu przeziębień, biegunek czy bólów głowy. Wiele badań wskazuje także na możliwość wykorzystania tego surowca w leczeniu nałogów – alkoholizmu, palenia papierosów, a nawet uzależnienia od narkotyków. Co jeszcze warto wiedzieć o kudzu?
Kudzu – charakterystyka
Kudzu, a właściwie opornik łatkowaty (łac. Pueraria lobata), jest rośliną pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej. Występuje również w Oceanii oraz Japonii, a także Ameryce Północnej. Jest wieloletnim pnączem z bardzo szybkim dziennym przyrostem pędów, charakterystycznymi owłosionymi zielonymi liśćmi i purpurowymi kwiatami. Surowiec zielarski stanowią wysuszone korzenie. W chińskiej medycynie ludowej korzeń kudzu jest wykorzystywany już od 2000 lat jako lek ziołowy w leczeniu gorączki, ostrej czerwonki, biegunki, cukrzycy i chorób układu krążenia.
Kudzu – skład
Korzeń kudzu posiada związki bioaktywne, wśród których można wyróżnić trzy główne izoflawony – puerarynę, daidzynę i daidzeinę, a także genisteinę, formonetynę, onininę, biochaninę A. Zawartość tych składników w surowcu w zależności od pochodzenia waha się między 2 a 12%. Oprócz związków izoflawonoidowych w korzeniu kudzu stwierdzono zawartość:
- aglikonów,
- glikozydów flawonoidowych (apigenina, luteolina, kwercetyna, rutyna, hyperozyd),
- kwasów fenolowych,
- saponin,
- skrobi,
- składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, żelazo, cynk,
- siedemnastu aminokwasów istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Korzeń kudzu – właściwości i zastosowanie
Korzeń kudzu może być wykorzystywany wspomagająco w walce z nałogiem alkoholowym. W badaniach na modelach zwierzęcych wykazano, że może on redukować spożycie alkoholu. Korzeń kudzu wykorzystuje się badaniach nad odwykowym leczeniem alkoholików.
Jedno z badań klinicznych udowadnia, że podawanie wyciągu z korzenia kudzu w kapsułkach (500 mg przez 7 dni) skutkowało zmniejszeniem spożycia alkoholu o 40%.
Przypuszcza się, że za właściwości redukujące spożycie alkoholu są odpowiedzialne izoflawony – pueraryna, daidzyna i daidzeina. Mechanizm ich działania polega prawdopodobnie na hamowaniu metabolizmu alkoholu, prowadząc do nagromadzenia się w organizmie kwasu octowego odpowiedzialnego między innymi za nudności i zaczerwienienie twarzy (objawy tzw. kaca). Podawanie korzenia kudzu przyczynia się również do wzrostu stężenia dopaminy i serotoniny w ośrodkowym układzie nerwowym, co również może pomóc w walce z nałogiem. Niektóre źródła zwracają uwagę na możliwość zastosowania kudzu w przypadku nałogowych palaczy – może on wspomagać rzucanie nałogu.
Pueraryna – izoflawon występujący w kudzu wykazuje także działanie przeciwgorączkowe. Wpływa również na metabolizm glukozy, obniżając jej stężenie we krwi, co tłumaczy wykorzystanie kudzu w leczeniu cukrzycy.
Korzeń kudzu może mieć również pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Niektóre badania doświadczalne wykazały, że może on wpływać na rozszerzenie naczyń wieńcowych oraz obniżać ciśnienie tętnicze krwi.
Istnieją przesłanki, które sugerują, że korzeń kudzu może być wykorzystywany w celu zniesienia lub zmniejszenia intensywności bólów głowy, również migrenowych, za co ma odpowiadać poprawa przepływu krwi.
Korzeń kudzu może również znaleźć zastosowanie u kobiet w okresie menopauzy. Może mieć wpływ na łagodzenie charakterystycznych dla tego okresu objawów, takich jak uderzenia gorąca. Działa również przeciwosteoporotycznie.
Podsumowując, korzeń kudzu jest ciekawym surowcem dostępnym w aptekach czy zielarniach. Może być wykorzystywany w walce z nałogami. Może być również stosowany w innych chorobach, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia, menopauza czy migrenowe bóle głowy.
Przeczytaj również:
Czy kocanka piaskowa ma właściwości zdrowotne?
Źródła:
- Lamer Zarawska E., Fitoterapia i leki roślinne, PZWL, 2010.
- Mikołajczak P., Mrozikiewicz P., Mścisz A., Bobkiewicz-Kozłowska T., Mechanizmy przeciwalkoholowego działania wyciągu z korzenia Pueraria lobata (kudzu). Współczesne poglądy, “Herba Polonica” 2009, Vol. 55 no 2.
- Niedworok J., Korzeń kudzu – nowe możliwości farmakoterapii choroby alkoholowej, Lek w Polsce, 1999.
- Wong KH, Li GQ, Li KM, Razmovski-Naumovski V, Chan K, Kudzu root: traditional uses and potential medicinal benefits in diabetes and cardiovascular diseases, J Ethnopharmacol. 2011 Apr 12;134(3):584-607.
- Penetar DM, Maclean RR, McNeil JF, Lukas SE., Kudzu extract treatment does not increase the intoxicating effects of acute alcohol in human volunteers,
Alcohol Clin Exp Res, 2011 Apr;35(4):726-34. - Benlhabib E, Baker JI, Keyler DE, Singh AK., Kudzu root extract suppresses voluntary alcohol intake and alcohol withdrawal symptoms in P rats receiving free access to water and alkohol, J Med Food Summer 2004;7(2):168-79.
Bardzo ciekawy artykuł. Polecam przeczytać i zastosować kudzu