25
10 listopada 2021

Miód na cholesterol – czy może go obniżyć?

Miód należy do produktów naturalnych, cenionych od pokoleń, często wykorzystywanych w medycynie ludowej. Wykazuje on wiele właściwości prozdrowotnych. Okazuje się, że może mieć też korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Jaki rodzaj miodu najlepiej wybierać w przypadku hipercholesterolemii? Z czym łączyć miód, aby uzyskać najlepsze efekty? Jakiego miodu unikać przy podwyższonym poziomie cholesterolu? Odpowiedź na te pytania znajdziemy w poniższym artykule.

Co to jest cholesterol? 

Cholesterol należy do głównych steroli zwierzęcych. Jest bardzo ważnym związkiem, uczestniczącym w wielu procesach biochemicznych, np. w syntezie hormonów steroidowych czy witaminy D w skórze. Jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu – występuje we wszystkich tkankach organizmu człowieka, a szczególnie w układzie nerwowym. Może być dostarczany wraz z dietą, jak i syntetyzowany w organizmie człowieka.  

Właściwości zdrowotne miodu 

Miód wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, działa:  

  • przeciwdrobnoustrojowo,  
  • wzmacniająco na układ odpornościowy,  
  • ochronnie na układ oddechowy,  
  • przeciwutleniająco,  
  • prebiotycznie,  
  • przeciwzapalnie.  

Może być naturalnym zamiennikiem cukru w diecie, ale tylko ten naturalny, dobrej jakości. Okazuje się, że miód ma również pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy

Czy miód może obniżyć poziom cholesterolu? 

Jak wykazują badania, miód może mieć wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości związków fenolowych, może mieć wpływ na poprawę profilu lipidowego – mechanizm tego działania nie jest dokładnie poznany. Najprawdopodobniej związki te mogą wpływać na rozszerzanie naczyń wieńcowych, zapobieganie zakrzepom krwi oraz ochronę cholesterolu LDL przed utlenianiem. W badaniach laboratoryjnych wykazano również, że dieta zawierająca miód może mieć wpływ na wzrost stężenia cholesterolu frakcji HDL – tak zwanego dobrego cholesterolu. 

Jaki rodzaj miodu najlepiej wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu? 

Jak donoszą badania, miód może mieć wpływ na redukcję poziomu cholesterolu we krwi. Według niektórych źródeł, najlepszym miodem w celu profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych jest miód gryczany. Wykazano, że może on mieć korzystny wpływ na naczynia krwionośne poprzez poprawę ich elastyczności i wytrzymałości. Wykazuje on również działanie przeciwwolnorodnikowe, co może mieć wpływ na hamowanie zmian miażdżycowych.  

Z czym łączyć miód, aby uzyskać najlepsze efekty? 

Miód najlepiej dodawać do potraw na zimno. Można również dodawać go do wody i spożyć w formie napoju, z dodatkiem cynamonu, czosnku czy imbiru, co wzmocni jego działanie prozdrowotne. Innym sposobem jest przygotowanie mikstury z czosnku, cytryny i miodu, która również może sprawdzić się w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu.  

Jakiego miodu unikać przy wysokim poziomie cholesterolu? 

Miód należy kupować ze sprawdzonego źródła – pochodzenia naturalnego. Miód naturalny w trakcie przechowywania ulega krystalizacji, a brak tego procesu może świadczyć o jego zafałszowaniu. Miody z niepewnych źródeł często zawierają cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Jeśli zdecydujemy się na zakup miodu w sklepie, należy zawsze sprawdzać skład takiego produktu. Miody sztuczne, dosładzane nie będą miały wpływu prozdrowotnego, także w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu. 

Źródła: 

  • Nguyen H.T.L., Panyoyai N., Kasapis S., Pang E., Mantri N., Honey and Its Role in Relieving Multiple Facets of Atherosclerosis., Nutrients. 2019 Jan 14;11(1):167 
  • Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian J Life Sci 2018;64(3):147-151. 
  • Cieślowska B., Cieślowska P., Superfoods czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej, Wydawnictwo SBM, 2016. 
  • Śliwińska A., Bazylak G., Wstępna ocena jakości miodów pszczelich na podstawie wybranych parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznych, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIV, 2011, 3, str. 784-791. 
  • Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, Post Fitoter 2018; 19(1): 58-64. 
  • Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G., Podolska A., Żurawski Ł., Niemyska K., Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna / 2 / 2014 / vol. 3. 
  • Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Czy warto jeść pistacje?

Pistacje to popularny rodzaj orzechów drzewnych, który jest wyjątkowo bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, jedno-…

Zobacz więcej

Czy warto jeść śledzie?

Śledź jest niewątpliwie jednym z najczęściej spożywanych w Polsce gatunków ryb morskich. Mięso śledzia zawiera wysokiej jakości łatwo przyswajalne białko oraz dużą ilość niezwykle…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)