Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
54

Mikstura z czosnku, cytryny i miodu na obniżenie cholesterolu – działanie i jak ją zrobić?

Słuchaj artykułu

Mikstura z czosnku, cytryny i miodu może mieć korzystny wpływ na układ krążenia oraz profil lipidowy, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Przepis jest bardzo prosty – składa się jedynie z 3 składników, które na pewno znajdziesz w domu. Oczywiście efekty nie są natychmiastowe – i mogą być widoczne po kilku tygodniach regularnego stosowania.

Mikstura z czosnku, cytryny i miodu na obniżenie cholesterolu – działanie i jak ją zrobić?

Cytryna, miód i czosnek na cholesterol – jak działają?  

Jak się okazuje, mieszanka cytryny, miodu i czosnku może wykazywać pozytywne działanie w przypadku podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi.  

Od dawna znane są prozdrowotne właściwości czosnku – stosowany był on w tradycyjnej medycynie ludowej. Jest on świetnym antybiotykiem – działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwrobaczo, a ponadto wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz ciśnienia tętniczego.  


Preparaty obniżające cholesterol
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Miód z kolei ma korzystny wpływ na przemiany lipidów w organizmie. Jak sugerują badania, może się on przyczyniać do normalizacji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu wspomaga zapobieganie powstawania chorób sercowo-naczyniowych. Korzystne właściwości na pracę układu krążenia przypisuje się zwłaszcza miodowi gryczanemu i rzepakowemu.  

Cytryna natomiast jest źródłem witaminy C, która wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Związki zawarte w cytrynie mają również korzystny wpływ na śródbłonek naczyniowy, co może chronić przed rozwojem miażdżycy.  

Poza korzystnym działaniem na układ sercowo-naczyniowy mikstura z czosnku, cytryny i miodu ma korzystny wpływ na układ odpornościowy. Warto ją zatem stosować w szczególności w okresie jesienno-zimowym. 

Przepis na miksturę na obniżenie cholesterolu 

Składniki: 

  • 1 cytryna, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 1,5 szklanki wody.

Sposób przygotowania:  Z cytryny wycisnąć sok. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Oba produkty umieścić w naczyniu, dodać przegotowaną ostudzoną wodę, miód i zblendować. Opcjonalnie można dodać korzeń imbiru, który zwiększy potencjał przeciwzapalny mieszanki. Zblendowaną miksturę przelać do zamkniętego naczynia, słoika lub butelki i przechowywać w lodówce. Warto pamiętać, aby wymieszać zawartość naczynia przed spożyciem dziennej porcji. 

Miksturę najlepiej spożywać rano, będąc na czczo. Optymalna ilość to około pół szklanki. Aby osiągnąć zamierzony efekt, należy ją stosować przez okres kilku tygodni. 

Mikstura z czosnku, cytryny i miodu – przeciwwskazania 

Spożycie takiej mieszanki nie jest zalecane osobom cierpiącym na wrzody żołądka czy refluks.  

Mikstura z czosnku, cytryny i miodu remedium na podwyższony cholesterol? 

Mikstura z czosnku, cytryny i miodu nie jest cudownym środkiem na obniżenie cholesterolu. Aby zmniejszyć jego poziom, nie należy zapominać o elementach zdrowego stylu życia. Kluczowa jest dobrze zbilansowana dieta, pozbawiona produktów podnoszących stężenie cholesterolu we krwi oraz aktywność fizyczna. W przypadku nadwagi czy otyłości wskazana jest redukcja masy ciała. Bez tych czynników stosowanie domowych sposobów walki z podwyższonym poziomem cholesterolu może okazać się nieskuteczne. W przypadku wątpliwości lub braku poprawy warto skonsultować się z lekarzem. 

Przeczytaj również:
Czosnek – właściwości i zastosowanie
Miód – czy warto go jeść?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian J Life Sci 2018;64(3):147-151.   
  2. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017. 
  3. Lamer Zarawska E., Fitoterapia i leki roślinne, PZWL, 2010. 
  4. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010 
  5. Matławska I., Farmakognozja, UM Poznań, Poznań 2008. 
  6. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007. 
  7. Kędzia B., Hołderna – Kędzia E., Wpływ miodu na przemiany metaboliczne zdrowych ludzi, Postępy Fitoterapii 3/2006, s. 145-154. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę