Miód nawłociowy i jego cenne właściwości
Miód nawłociowy jest jedną z najnowszych odmian miodów. Zyskuje on w Polsce coraz większą popularność. Powstaje z nektaru nawłoci pospolitej, a więc rośliny niezwykle cennej dla pszczelarzy i pszczół. Miód nawłociowy zawiera w swoim składzie wiele cennych substancji, które mają szerokie zastosowanie w terapii i profilaktyce licznych schorzeń. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje miód nawłociowy i kiedy warto po niego sięgnąć?
Miód nawłociowy – właściwości
Miód nawłociowy powstaje z nawłoci pospolitej, która potocznie jest nazywana złotą dziewicą lub mimozą. Roślina ta słynie ze znanych od wielu lat właściwości antyseptycznych, które są powszechnie wykorzystywane w lecznictwie. W związku z tym miód nawłociowy jest uznawany za naturalny antybiotyk.
Głównymi składnikami miodu nawłociowego są cukry proste – fruktoza i glukoza.
Ponadto miód nawłociowy zawiera w swoim składzie:
- flawonoidy (kwercetynę i rutynę),
- sole mineralne,
- białka,
- saponiny,
- witaminę c,
- garbniki,
- sole mineralne,
- olejek eteryczny,
- liczne mikroelementy.
Miód nawłociowy cechuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG 55). Ponadto jest produktem wysokokalorycznym – 100 gramów czystego miodu dostarcza od 305 do 320 kcal [3,4].
Miód nawłociowy – zastosowanie
Dzięki swoim właściwościom miód nawłociowy jest wykorzystywany w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Najczęściej jest stosowany:
- w walce z bakteryjnymi infekcjami dróg moczowych, skąpomoczem czy kamicą nerkową dzięki właściwościom moczopędnym, odkażającym i przeciwzapalnym;
- przy problemach z gruczołem prostaty – pomaga poprawić mikcję;
- przy infekcjach dróg oddechowych;
- w zaburzeniach krążenia kończyn dolnych i żylakach;
- u osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą;
- przy łagodzeniu nadżerek oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy;
- w stanach osłabienia odporności;
- przez osoby zmagające się z różnymi problemami skórnymi [1,3,4].
Miód nawłociowy a Manuka – czym się różnią?
Miód Manuka jest jednym z najlepiej przebadanych miodów na świecie. Przez wiele osób jest on uważany za miód leczniczy. Oryginalny miód Manuka powinien zawierać w swoim składzie leptosperinę, metyloglioksal i DHA. Na etykiecie warto szukać oznaczenia MGO, które świadczy o zawartości metyloglioksalu (MGO). Związek ten odpowiada za właściwości prozdrowotne miodu Manuka, szczególnie właściwości antybiotyczne. Im wyższy wskaźnik MGO, tym większa zawartość metyloglioksalu, a tym samym lepsze potencjalne korzyści prozdrowotne.
Miód nawłociowy nie został jeszcze tak dokładnie przebadany, dlatego aktualnie nie ma wskaźnika, który pozwoliłby sprawdzić siłę jego działania. Ponadto oba miody znacząco różnią się ceną.
Wiele osób korzystających z dobroczynnych właściwości miodu nawłociowego uważa go za „polską Manukę”.
Miód nawłociowy – jak spożywać?
Miód nawłociowy słynie z doskonałego smaku. Jest uważany za produkt wysokiej jakości. Można go dodawać np. do herbaty, zastępując nim cukier. Należy jednak pamiętać, aby herbata nie była zbyt gorąca.
Optymalna temperatura herbaty powinna być poniżej 40°C, aby w pełni zachować prozdrowotne właściwości miodu nawłociowego.
Ponadto miód nawłociowy może być dodawany do ciast czy owsianki.
Rekomendowane dzienne spożycie wynosi od 15 do 40 gramów, a w stanach chorobowych od 50 do nawet 100 gramów [3].
Miód nawłociowy – przechowywanie
Ze względu na szerokie zastosowanie i bogactwo związków biologicznie aktywnych miód nawłociowy powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym słoiku w temperaturze od 8 do 18°C. Ponadto należy go umieścić w ciemnym i suchym miejscu. Dzięki temu przez dłuższy czas zachowa swoje właściwości [3].
Miód nawłociowy – przeciwwskazania
Miodu nawłociowego powinni unikać alergicy, zwłaszcza w przypadku uczulenia na jad owadów, grzyby czy pyłki roślin.
W wyniku spożycia miodu nawłociowego w tej grupie osób może wystąpić wysypka skórna, a w skrajnych przypadkach nawet wstrząs anafilaktyczny, który jest bezpośrednim zagrożeniem zdrowia i życia.
Ponadto ze względu na dużą zawartość cukrów prostych i wysoki indeks glikemiczny miód ten nie jest rekomendowany u pacjentów zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością [3,4].
Miód nawłociowy – cena
Miód nawłociowy jest trudno dostępnym rodzajem miodu ze względu na to, że pszczelarze wykorzystują go częściowo jako pokarm dla pszczół na zimę. Mimo to ceny miodu nawłociowego nie są wygórowane. Obecnie cena za słoik o objętości 400 ml waha się w przedziale 20-30 złotych, natomiast litrowe słoje kosztują ok. 50 złotych.
Podsumowując, miód nawłociowy jest produktem, po który warto sięgnąć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ korzystnie wpływa na wzmocnienie odporności. Bogactwo substancji zawartych w tym miodzie aktywnie wspomaga proces leczenia wielu powszechnie występujących chorób.
Przeczytaj również:
Miód Manuka – jaki wybrać? Kryteria wyboru i rodzaje
Źródła:
- Różański H., Bobak Ł., Trziszka T., Znaczenie nawłoci (Solidago) w fitoterapii, Herbalism, 20 grudzień 2016, T. 2, nr 1, s. 160-173.
- Kazimierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Miód Manuka – charakterystyka i zastosowanie w terapiach naturalnych, Kosmetologia Estetyczna 5/2017 vol. 6 str. 472-474.
- https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/233-pasieka-1-2022/3314-12-miod-nawlociowy-pod-lupa.
- https://e-zdrowie.pl/miod-nawlociowy-wplyw-na-zdrowie-wlasciwosci-przeciwwskazania.