Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Baby Week 22.04-05.05
X - Sale do -50%
X - Aurovitas UniGel Procto
X - Matura na maxa
X - Światowy Dzień Higieny Rąk
X - Strefa opalania
3

Miód faceliowy – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Słuchaj artykułu

Miód jest – zaraz po cukrze – jednym z najchętniej wykorzystywanych w kuchni słodzików. Na rynku dostępnych jest wiele odmian, w zależności od źródła pozyskiwania, różniących się kolorem, konsystencją, zapachem i właściwościami. Jedną z nich jest miód faceliowy, który w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje liczne zalety.

Miód faceliowy – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Miód faceliowy – co to takiego? 

Miód faceliowy należy do grupy miodów nektarowych, czyli takich, które powstają z roślin wydzielających nektar. Miód faceliowy pozyskuje się z rośliny, która wśród pszczelarzy otrzymała miano „królowej roślin miododajnych” – facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia). Jest to roślina często uprawiana przez pszczelarzy, ponieważ pszczoły chętnie pracują na jej uprawach, co przekłada się na ilość pozyskanego miodu.


Miody
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Miód faceliowy przybiera barwę od jasnożółtej do zielonkawej, co wynika z rodzaju gleby, na jakiej jest uprawiana facelia. W konsystencji jest raczej płynny, a po ok. miesiącu zaczyna krystalizować, a kolor staje się jeszcze jaśniejszy – biały, kremowy. Miód faceliowy jest bardzo delikatny, subtelny, lekko kwaskowy w smaku, można w nim wyczuć kwiatowy aromat facelii.  

Miód faceliowy bardzo często porównywany jest do miodu Manuka ze względu na swoje właściwości lecznicze. Jest również jednym z miodów o najniższym stopniu zanieczyszczenia drobnoustrojami [1, 3]. 

Miód faceliowy – właściwości 

Miód faceliowy zawiera w swoim składzie dużo cennych i wartościowych dla organizmu substancji. To bomba drogocennych witamin, szczególnie z grupy B, C, PP, wspomagająca prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przyglądając się bliżej składowi, możemy wyróżnić: węglowodany (głównie fruktozę i glukozę), białka, kwasy organiczne, np. mlekowy, składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo, wapń, potas, miedź oraz enzymy i olejki eteryczne.  

Tak bogaty skład miodu faceliowego wpływa na jego szerokie spektrum działania: 

  • Po intensywnym wysiłku fizycznym lub intelektualnym sięgnij po miód faceliowy – jest on nazywany zdrowym energetykiem, pomaga zregenerować organizm oraz dodać mu energii poprzez stymulację produkcji czerwonych krwinek
  • W okresie jesień-zima, gdy sezon przeziębieniowy w rozkwicie – miód faceliowy, jak większość miodów nektarowych pomaga podczas przeziębiania szybciej stanąć na nogi, tuż po przebytej chorobie wspomaga organizm do szybszej regeneracji oraz działa jako tarcza ochronna i wspiera odporność w walce z czynnikami chorobotwórczymi. 
  • Przy zapaleniu górnych dróg oddechowych – miód faceliowy przyczynia się do zmniejszenia objawów i szybszej regeneracji organizmu, również jest bardzo cenny dla osób chorujących na astmę oskrzelową.  
  • Przy dolegliwościach układu pokarmowego – miód faceliowy łagodzi dolegliwości związane z chorobami wrzodowymi żołądka i dwunastnicy, wspomaga w problemach z woreczkiem żółciowym, usprawnia trawienie. 
  • Jeśli spożywasz dużo kawy, herbaty, palisz papierosy – miód faceliowy obniży toksyczne działanie nikotyny, alkoholu oraz substancji zawartych w kawie i herbacie, a ponadto wspomoże detoksykację wątroby. 

Wspomagająco można również stosować miód faceliowy przy chorobach układu krążenia, miażdżycy, niewydolności mięśnia sercowego i nadciśnieniu. Osoby, których nastrój jest obniżony, również powinny wspierać swoją codzienną dietę miodem faceliowym [1-4]. 

Miód faceliowy – zastosowanie 

Najpopularniejszym sposobem na spożywanie miodu jest dodawanie go do herbaty, jednak należy pamiętać, że wysokie temperatury niszczą drogocenne składniki, takie jak enzymy czy białka. Optymalna temperatura to nie więcej niż 40°C.

Miód faceliowy można wykorzystać np. do sosu sałatkowego, porannej owsianki, koktajlu lub też lemoniady. Osoby zdrowe, nie chorujące na cukrzycę mogą również zamienić biały cukier na miód faceliowy. Może być on dodawany do przekąsek i deserów, jednak najlepiej do tych „na zimno”, a nie do ciast wypiekanych w piekarniku, ponieważ wysoka temperatura działa na niekorzyść.  

Najłatwiejszym sposobem jest spożywanie miodu faceliowego bezpośrednio ze słoiczka. Dzieciom w wieku 1-2 lata najlepiej podać do 2 łyżeczek rozpuszczonych w mleku, a osoby dorosłe i seniorzy mogą spożyć 2-4 łyżki miodu rozpuszczonego w wodzie. Największą ilość miodu powinni spożywać sportowcy w trakcie intensywnego wysiłku – nawet do 12 łyżek. Przeprowadzono również badania, w których stwierdzono, że miód najlepiej rozpuszczać w wodzie, ponieważ spożywany w ten sposób działa jak naturalny antybiotyk.  

Miód wpływa też korzystnie na skórę, dlatego dobrym pomysłem będzie użycie go przy domowych zabiegach pielęgnacyjnych. Może nam posłużyć np. jako baza w peelingu do ciała, jako maska odżywcza na twarz oraz szczególnie w okresie zimowym jako kompres ratunkowy na spierzchnięte usta i popękane dłonie [2-3]. 

Miód faceliowy – przeciwwskazania 

Osoby chorujące na cukrzycę, otyłe i odchudzające się powinny ostrożnie dawkować sobie ten rodzaj słodzika, ponieważ zawiera on dużo cukrów prostych, powodujących nagły wyrzut insuliny do krwi. Jest on też kalorycznym rodzajem słodkości (320 kcal/100 g). Osoby cierpiące na alergię na substancje zawarte w miodzie lub na facelię również muszą zrezygnować ze spożycia.  

Miód może również przyczyniać się do próchnicy, dlatego po zjedzeniu go należy przepłukać zęby. Dzieci poniżej 1. roku życia nie powinny w ogóle spożywać miodu ze względu na możliwość wystąpienia botulizmu – choroby wywołanej spożyciem miodu zanieczyszczonego laseczką jadu kiełbasianego [2].

Przeczytaj również:
Jakie właściwości zdrowotne ma miód spadziowy?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Burzyńska M., Miód faceliowy pod lupą, Czasopismo Pasieka 06/2021. 
  2. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Produkty pszczele w żywieniu i suplementacji diety, Postępy Fitoterapii 4/2006. 
  3. Mrowiec J., Cud miód, 2014. 
  4. Czekański S., Rusin M., Miodolecznictwo, 2019.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę