Naturalne spalacze tkanki tłuszczowej
Istnieje wiele substancji pochodzenia roślinnego, które są zaliczane do naturalnych spalaczy tłuszczu, mogących wspomóc walkę z nadmierną masą ciała. Poniżej przegląd najpopularniejszych substancji pochodzenia naturalnego, mogących wpływać na redukcję tkanki tłuszczowej.
Kofeina
Jest związkiem chemicznym zaliczanym do alkaloidów purynowych. Wykazuje ona działanie stymulujące organizm, silnie pobudza ośrodkowy układ nerwowy, ułatwia koncentrację, poprawia procesy myślowe oraz działa stymulująco na metabolizm poprzez działanie lipolityczne – wpływa na rozkład tłuszczu zmagazynowanego w tkance tłuszczowej.
Kofeina jest związkiem obecnym w wielu surowcach, takich jak nasiona kawy, guarana, yerba mate, nasienie kola, nasienie kakaowca, liść herbaty.
Jest związkiem powszechnie stosowanym w suplementach diety na odchudzanie czy spalanie tkanki tłuszczowej. Bywa również wykorzystywana przez osoby aktywne fizycznie jako środek wspomagający efekty treningu w przypadku chęci redukcji tkanki tłuszczowej.
Forskolina
Należy do związków chemicznych charakterystycznych dla pokrzywy indyjskiej. Surowcem zielarskim jest ziele i korzeń rośliny.
Pokrzywa indyjska zawiera związek należący do grupy diterpenów – forskolinę. Jak donoszą badania naukowe, forskolina może stymulować proces lipolizy w komórkach tłuszczowych i wpływać na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej.
Forskolina może znaleźć zastosowanie w przypadku wspomagania leczenia nadwagi i otyłości, jest ona również składnikiem niektórych suplementów diety dostępnych w aptekach.
Kwas hydroksycytrynowy (HCA)
Jest związkiem charakterystycznym dla egzotycznej rośliny pochodzącej z Indonezji o nazwie Garcinia cambogia. Związek ten jest pozyskiwany z owoców w formie wyciągów, które są składnikami kapsułek mających zastosowanie w przypadku nadwagi czy otyłości.
Uważa się, że Garcinia cambogia, a właściwie zawarty w niej kwas hydroksycytrynowy pomaga w utracie masy ciała poprzez hamowanie odpowiednich enzymów. Badania naukowe mówią także, że kwas hydroksycytrynowy może zwiększać wytrzymałość wysiłkową.
Kapsaicyna
Należy do związków otrzymywanych z gatunków pieprzowców bogatych w ten związek: pieprzowca rocznego i pieprzu kajeńskiego. Surowiec stanowią wysuszone owoce pieprzowca zawierające fenyloalkiloaminy, wśród których w największych ilościach występuje kapsaicyna. Surowiec zawiera ponadto flawonoidy, karotenoidy, olejek eteryczny, witaminę C.
Kapsaicyna należy do związków zwanych termogenikami, czyli wytwarzających ciepło. Powoduje lepszy przepływ krwi, zwiększenie temperatury ciała oraz tym samym przyspieszenie tempa metabolizmu, co może skutkować wspomaganiem redukcji tkanki tłuszczowej. Zaliczana jest do naturalnych spalaczy tłuszczu, jest również częstym składnikiem suplementów dla osób chcących zredukować tkankę tłuszczową.
Synefryna
Jest alkaloidem otrzymywanym z gorzkiej pomarańczy. Ekstrakty z gorzkiej pomarańczy, jak i synefryna są stosowane w suplementach diety na odchudzanie i redukcję tkanki tłuszczowej. Niektóre badania naukowe potwierdziły jej wpływ na te procesy, zwłaszcza w przypadku połączenia jej z innymi składnikami, jak na przykład kofeiną.
Zielona herbata
Jest bogata w wiele związków bioaktywnych, wśród których można wymienić polifenole, flawonoidy, kwasy fenolowe, alkaloidy, aminokwasy, witaminy, sole mineralne.
Zielona herbata wykazuje potencjalny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Jak donoszą badania, dzięki zawartości kofeiny i galusanu epigallokatechiny (EGCG) zielona herbata może wpływać na przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej i zwiększenie wydatku energetycznego, co może skutkować spadkiem masy ciała.
Zielona herbata jest częstym składnikiem suplementów diety na spalanie tkanki tłuszczowej oraz redukcję masy ciała.
Przeczytaj również:
Jakie rośliny wspomagają walkę z otyłością?
Źródła:
- Egras AM, Hamilton WR, Lenz TL, Monaghan MS., An evidence-based review of fat modifying supplemental weight loss products., J Obes. 2011;2011:29731
- Kania Dobrowolska M., Baraniak J., Wybrane rośliny zielarskie stosowane w terapii wspomagającej leczenie otyłości, Post Fitoter 2019; 20(3): 216-223
- Stohs SJ., Safety, Efficacy, and Mechanistic Studies Regarding Citrus aurantium (Bitter Orange) Extract and p-Synephrine., Phytother Res. 2017 Oct;31(10):1463-1474
- Matławska I., Farmakognozja, UM Poznań, Poznań 2008
- Lamer Zarawska E., Fitoterapia i leki roślinne, PZWL, 2010
- Kohlmunzer S., Farmakognozja, podręcznik dla studentów farmacji, PZWL, 1998