Nawyki żywieniowe a skład mikrobioty jelitowej u pacjentów z zespołem jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego (z ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest jednym z najczęściej występujących zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego w świecie uprzemysłowionym, które dotyka od 10 do nawet 20% populacji ogólnej. Jaki wpływ na skład mikrobioty jelitowej u pacjentów z IBS ma dieta?
Zgodnie z obowiązującymi Kryteriami Rzymskimi IV, zespół jelita nadwrażliwego charakteryzuje się przede wszystkim występowaniem przewlekłego i nawracającego bólu brzucha oraz dyskomfortu związanego ze zmianami konsystencji i częstotliwości oddawania stolca.
Wyróżnia się trzy główne podtypy zespołu jelita drażliwego:
- postać biegunkową (IBS-D) – z przewagą biegunki,
- postać zaparciową (IBS-C) – z przewagą zaparć stolca,
- postać mieszaną (IBS-M) – z naprzemiennymi epizodami biegunki i zaparć.
Czynniki zaangażowane w rozwój zespołu jelita nadwrażliwego
- Zaburzenia interakcji mózg-jelita-mikrobiota;
- Upośledzona odporność błon śluzowych przewodu pokarmowego;
- Zwiększona przepuszczalność bariery jelitowej;
- Zakażenia przewodu pokarmowego;
- Stan zapalny w jelicie;
- Predyspozycje genetyczne;
- Sposób odżywiania;
- Przewlekły stres;
- Czynniki psychospołeczne (m.in. status społeczno-ekonomiczny).
Rola mikrobioty jelitowej w zespole jelita drażliwego
Coraz więcej dowodów wskazuje na potencjalny udział zaburzenia homeostazy mikrobioty jelitowej w patofizjologii kilku chorób przewodu pokarmowego, w tym nieswoistych zapaleń jelit i zespołu jelita drażliwego.
Wyniki licznych badań wykazały, że zmieniony skład mikrobioty jelitowej u pacjentów z IBS (w porównaniu ze zdrowymi osobami) wpływa na wystąpienie objawów choroby, takich jak ból brzucha i wzdęcia.
U chorych z IBS często stwierdza się zmniejszenie liczby bakterii z rodzaju Bifidobacterium, Bacteroidetes i Faecalibacterium prausnitzii oraz wzrost bakterii typu Firmicutes, jak również zaburzenie proporcji pomiędzy Firmicutes i Bacteroidetes. Zmiany w składzie mikroorganizmów jelitowych, które obejmują zmniejszoną różnorodność oraz ich niestabilność (również w odpowiedzi na zmiany w diecie) są coraz powszechniej obserwowane u pacjentów z IBS, w porównaniu ze zdrową populacją.
Wpływ nawyków żywieniowych pacjentów z IBS na skład mikrobioty jelitowej
Wzorce żywieniowe i spożycie w diecie poszczególnych makroskładników odżywczych (tj. białek, tłuszczów i węglowodanów) wywiera istotny wpływ na skład i funkcje drobnoustrojów jelitowych, a w konsekwencji na objawy ze strony przewodu pokarmowego. Określone nawyki żywieniowe są w stanie wywołać krótko- i długoterminowe zmiany w składzie mikrobioty jelitowej.
Na przykład wysokotłuszczowa dieta obfitująca w czerwone mięso i żywność o wysokim stopniu przetworzenia (np. potrawy typu fast-food, słodycze, wyroby ciastkarskie, słone przekąski i słodkie napoje gazowane) przyczynia się do znacznego zubożenia bogactwa gatunkowego i różnorodności mikroorganizmów jelitowych, w tym wyraźnej redukcji gatunków bakterii produkujących krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. W związku z tym niekorzystne zmiany w jelitach mogą prowadzić do wystąpienia przewlekłego stanu zapalnego o niskim stopniu nasilenia u pacjentów z zaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego.
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wytwarzane między innymi przez bakterie jelitowe z rodzajów Bifidobacterium, Faecalibacterium i Roseburia utrzymują prawidłową integralność bariery jelitowej i zapobiegają w ten sposób przenikaniu patogenów oraz szkodliwych substancji do wnętrza organizmu.
Dieta śródziemnomorska i low-FODMAP a skład mikrobiomu jelit u chorych z IBS
Wielu pacjentów z IBS przypisuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego niektórym produktom żywnościowym, takim jak choćby mleko i produkty mleczne, rośliny strączkowe, produkty pszenne itp. i intuicyjnie unika niektórych pokarmów, z których spora część należy do grupy słabo wchłanialnych, łatwo fermentujących krótkołańcuchowych węglowodanów i polioli (tzw. FODMAP).
Wyniki badań z ostatnich lat konsekwentnie wykazują skuteczność kliniczną diety o niskiej zawartości FODMAP zarówno w zmniejszeniu objawów jelitowych, jak i poprawie jakości życia u 50-70% chorych z IBS.
Aktualnie zwraca się jednak dużą uwagę na to, że dieta uboga w błonnik pokarmowy pochodzący z pokarmów roślinnych jest trudna do utrzymania przez długi czas, a także może powodować niedobory niektórych witamin, składników mineralnych i naturalnych antyoksydantów oraz niekorzystnie modyfikować skład mikroorganizmów jelitowych poprzez znaczne obniżenie ilości bakterii z rodzaju Bifidobacterium wytwarzających krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Z kolei zrównoważona dieta, taka jak śródziemnomorska jest bardzo ważna dla zachowania większej różnorodności i złożoności mikrobioty jelitowej oraz prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Niektóre dowody potwierdzają hipotezę, że dieta śródziemnomorska może również łagodzić objawy zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego, zwłaszcza ból brzucha i wzdęcia oraz poprawiać jakość życia u pacjentów z IBS. Warto także podkreślić, że zbilansowana dieta śródziemnomorska poprzez urozmaicenie i uregulowanie posiłków zapobiega nadmiernemu spożyciu składników z grupy FODMAP w jednym posiłku, lecz rozkłada ich całą dzienną pulę na 4 lub 5 posiłków w ciągu dnia, dzięki czemu może zmniejszać dolegliwości jelitowe.
Dostarczanie odpowiednich ilości FODMAP jest niezbędne w celu zapewnienia produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i zachowania prawidłowego składu oraz funkcjonowania ludzkiego mikrobiomu.
Przeczytaj również:
Wpływ diety low FODMAP na mikrobiotę jelitową
Źródła:
- Altomare A., Del Chierico F., Rocchi G. i in., Association between Dietary Habits and Fecal Microbiota Composition in Irritable Bowel Syndrome Patients: A Pilot Study. Nutrients. 2021 Apr 27;13(5):1479.
- Wang L., Alammar N., Singh R. i in., Gut Microbial Dysbiosis in the Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Case-Control Studies. J Acad Nutr Diet. 2020 Apr;120(4):565-586.
- Zhuang X., Xiong L., Li L. i in., Alterations of gut microbiota in patients with irritable bowel syndrome: A systematic review and meta-analysis. J Gastroenterol Hepatol. 2017 Jan;32(1):28-38.
- Tap J., Derrien M., Törnblom H. i in., Identification of an Intestinal Microbiota Signature Associated With Severity of Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology. 2017 Jan;152(1):111-123.e8.
- Czajkowska A., Szponar B., Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) jako produkty metabolizmu bakterii jelitowych oraz ich znaczenie dla organizmu gospodarza, Postepy Hig Med Dosw (online), 2018; 72: 131-142.