Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
2

Odżywki białkowe – czy są zdrowe?

Słuchaj artykułu

Odżywki białkowe, które kojarzone są głównie ze sportowcami, stają się coraz bardziej popularne i stosowane także przez osoby nieuprawiające intensywnego wysiłku fizycznego. Białko jest składnikiem niezbędnym w naszej codziennej diecie, ale czy warto dostarczać go pod postacią odżywek białkowych? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym artykule. 

Odżywki białkowe – czy są zdrowe?

Białko w diecie – jakie ma znaczenie? 

Białko jest jednym z makroelementów niezbędnych w naszej codziennej diecie. Dobrze przyswajalne białko znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, jaja, ryby, mleko i jego przetwory. Jest ono obecne również w produktach pochodzenia roślinnego – nasionach roślin strączkowych (fasola, soja, groch, ciecierzyca, soczewica) i ich przetworach, a także w orzechach (migdały, pistacje, orzechy nerkowca) i nasionach (pestki dyni, pestki słonecznika, nasiona chia) oraz zbożach (otręby owsiane, makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana). 


Odżywki białkowe
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Białko odgrywa wiele różnych funkcji w organizmie. Zapotrzebowanie na ten makroskładnik u zdrowych osób dorosłych wynosi 0,8 g białka/kg, natomiast u sportowców, a także w przebiegu różnych chorób zapotrzebowanie to odpowiednio się zwiększa bądź zmniejsza. Zwiększone zapotrzebowanie na białko występuje m.in. u osób:  

  • chorujących na nowotwory,  
  • niedożywionych,  
  • w czasie choroby,  
  • po przebytych operacjach, 
  • w trakcie rekonwalescencji,  
  • po urazach i rozległych oparzeniach.  

Ponadto większą ilość białka w diecie potrzebują także osoby starsze oraz kobiety w ciąży i karmiące.  

Z kolei zmniejszenie ilości białka zaleca się np. osobom z przewlekłą niewydolnością nerek. 

Czym są odżywki białkowe?  

Odżywki białkowe (proteinowe) są preparatami, które uzupełniają podstawową dietę w białko. Na rynku dostępne są różnego rodzaju gotowe produkty (napoje, batony, przekąski, koncentraty w proszku bądź granulaty do samodzielnego przygotowania, a także tabletki, kapsułki, ampułki czy drażetki) przeznaczone dla różnych grup konsumentów. Preparaty te różnią się składem i sposobem podawania. Adresowane są głównie do osób uprawiających intensywną aktywność fizyczną, ale także do osób o zwiększonych potrzebach, np. seniorów lub pacjentów po przebytych chorobach.  

Podstawowe rodzaje odżywek białkowych  

Do głównych rodzajów odżywek białkowych zalicza się: 

  • koncentraty białka serwatkowego (WPC) – zawierają do 80% białek oraz pewną ilość tłuszczu, cholesterolu i laktozy, 
  • izolaty białka serwatkowego (WPI) – zawierają do 90% białka, są pozbawione cholesterolu, tłuszczu i laktozy, 
  • hydrolizaty białka serwatkowego (WPH) – zawierają największą ilość białka, stanowią najlepsze źródło łatwo przyswajalnych form aminokwasów, pozbawione są cholesterolu, tłuszczu i laktozy. 

Korzyści związane ze stosowaniem odżywek białkowych 

  • Są szybkim sposobem na zastąpienie posiłku, np. w podroży. 
  • Wspomagają redukcję masy ciała. 
  • Wspomagają wzrost tkanki mięśniowej. 
  • Wzmacniają siłę i moc podczas ćwiczeń. 
  • Są skuteczne w poprawie sprawności fizycznej i zdrowia kardiometabolicznego u osób otyłych. 
  • U osób starszych chronią przed utratą mięśni (sarkopenia). 
  • Mogą zmniejszyć opóźnioną bolesność mięśni po treningu. 

Zagrożenia związane ze stosowaniem odżywek białkowych  

Długotrwałe i nadmierne stosowanie odżywek białkowych może prowadzić do: 

  • zaburzenia homeostazy kości i wapnia,  
  • zaburzenia czynności nerek,  
  • zwiększonego ryzyka tworzenia się kamieni nerkowych,  
  •  
  • zaburzeń pracy wątroby, 
  • postępu choroby wieńcowej, 
  • zwiększonej częstości występowania trądziku pospolitego, 
  • rozwoju otyłości, zwłaszcza jeśli dana osoba prowadzi siedzący tryb życia i spożywa odżywki białkowe w nadmiarze.  

Suplementacja odżywkami białkowymi w dużych ilościach nie jest zalecana, ponieważ ogranicza spożycie naturalnej żywności, która oprócz białka dostarcza też innych niezbędnych składników odżywczych do organizmu.  

Jak widać, korzystanie z odżywek białkowych może przynosić zarówno sporo korzyści, jak i pewne zagrożenia. Odżywki białkowe nie są niezbędnym elementem diety, za to mogą być jej świetnym uzupełnieniem wówczas, gdy nie jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowania na białko wyłącznie z pożywienia. Zagrożenia wynikające z nadmiaru białka w diecie mogą pojawić się przy nadmiernym i długotrwałym stosowaniu odżywek białkowych. Kluczową kwestią jest dostosowane dawki i rodzaju preparatu do swoich indywidualnych potrzeb. 

Przeczytaj również:
Suplementy dla sportowców – czym są WPC, WPI, WPH i czym się od siebie różnią?
Białko w diecie – co nam daje i dlaczego jest takie istotne?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie 2020 pod red. Mirosława Jarosza, Ewy Rychlik, Katarzyny Stoś, Jadwigi Charzewskiej. 
  2. Samal JRK, Samal IR. Protein Supplements: Pros and Cons. J Diet Suppl. 2018 May 4;15(3):365-371. 
  3. Bączkowicz M, Fortuna T, Ogonek J. Jakość odżywek białkowo-węglowodanowych i preferencje konsumenckie osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), 268-276. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę