Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Aurovitas osłonka balance
X - Akcesoria dla dzieci
X - Zadbaj o skórę zimą 2
X - Odporność dorosłych i dzieci
X - Wszystko dla Mamy
X - Sema obniżka -30%
X - Walentynki 2023
2

Olej jojoba. Jakie ma właściwości?

W dzisiejszych czasach coraz częściej sięgamy po naturalne produkty, których możemy używać do pielęgnacji całego ciała. Dużą popularnością cieszy się olej jojoba, który tak naprawdę jest zaliczany do płynnych wosków. Dlaczego jest określany jako naturalny emolient? W jakim celu można stosować olej jojoba w codziennej pielęgnacji?

Olej jojoba. Jakie ma właściwości?

Co to jest olej jojoba? 

Olej jojoba jest to surowiec pozyskiwany z rośliny simondsji kalifornijskiej (Simmondsia chinensis) znanej jako jojoba (czyt. żożoba). Simondsja jest wiecznie zielonym krzewem rosnącym na terenach suchych i półpustynnych. Naturalnie jojoba występuje na terenach Baja California i pustyni Sonora. Po raz pierwszy została opisana w 1789 r., kiedy to rdzenni mieszkańcy Ameryki wykorzystywali ją jako surowiec leczniczy i walutę do wymiany towarów. Z nasion jojoby pozyskiwany jest płynny wosk, nazywany także olejem.


Produkty z olejem jojoba

Olej jojoba – właściwości 

Olej pozyskiwany z Simmondsia chinensis ma kolor złoty lub bursztynowy, a zapach porównywalny do orzechów. W skład oleju jojoba wchodzą kwasy tłuszczowe, takie jak kwas eikozenowy, erukowy, oleinowy, palmitynowy. Oprócz kwasów ważną grupą są alkohole alifatyczne C20, C22, sterole i stanole. 

 Jojoba, jako jedyna roślina, wytwarza płynne estry woskowe, które są identyczne jak estry wydzielane przez ludzkie gruczoły łojowe (sebum).  

W związku z tymi właściwościami olej jojoba może być stosowany jako naturalny emolient do nawilżania skóry i włosów. Ponadto olej charakteryzuje się wysoką stabilnością i odpornością na procesy utleniania i jełczenia. Jojoba jest wykorzystywana jako nośnik dla witamin i olejków eterycznych. Olej jojoba znalazł zastosowanie jako stabilizator w lekach zawierających penicylinę. Badania wykazały, że ma on właściwości: 

  • antyoksydacyjne, 
  • przeciwzapalne, 
  • przeciwłupieżowe, 
  • przeciwdrobnoustrojowe, 
  • przeciwtrądzikowe.

Olej jojoba – zastosowanie 

Olej jojoba na twarz 

Olej jojoba znalazł zastosowanie w produkcji dermokosmetyków. Stosowany jako stabilizator, jest kluczowym elementem fazy olejowej w kosmetykach. Olej jojoba pełni funkcję nośnika substancji aktywnych w kosmetykach i dodatkowo wzmacnia ich działanie. Przenika przez warstwę rogową skóry, docierając do cementu międzykomórkowego. Odbudowuje jego strukturę, która może zostać uszkodzona pod wpływem różnych czynników zewnętrznych.

Olej jojoba zapobiega utracie wody z naskórka, ma właściwości odżywcze, emolientowe, zmiękczające. Jojoba polecana jest dla różnych typów skóry, także do trądzikowej. Olej skutecznie redukuje ilość wydzielanego sebum i ogranicza rogowacenie, przez co zmniejsza ilość zaskórników.

Olej jojoba na włosy 

Olej jojoba może być stosowany na każdy rodzaj włosów, jednak najbardziej polecany jest do stosowania w przypadku tych cienkich, delikatnych, wysokoporowatych. Dzięki swoim emolientowym właściwościom zmiękcza nić włosów, przez co zapobiega ich pękaniu. Olej wykazuje pozytywne działanie także na skórę głowy. Działa odżywiająco, redukuje ilość wydzielanego sebum. Dzięki działaniu przeciwdrobnoustrojowemu wykazuje wysoką skuteczność w walce z łupieżem. Nakładany bezpośrednio na włosy zabezpiecza je przed warunkami zewnętrznymi i nadaje im połysk.

Jak stosować olej jojoba? 

Olej można wykorzystać na dwa sposoby: 

  • bezpośrednio na skórę – sprawdzi się idealnie do masażu ciała i twarzy, np. przy zastosowaniu baniek chińskich lub kamienia gua sha; na włosy w celu zabezpieczenia końcówek lub w przypadku zabiegu olejowania włosów; 
  • jako dodatek do kosmetyków – olej jojoba można dodać w ilości kilku kropli do ulubionego kremu do twarzy, balsamu do ciała czy maski do włosów, aby wzmocnić ich właściwości.

Olej jojoba – przeciwwskazania 

Olej pozyskiwany z simondsji kalifornijskiej jest jednym z najbezpieczniejszych olejów. Dzięki składowi zbliżonemu do naturalnego sebum wydzielanego przez człowieka, nie powoduje reakcji alergicznych, wysypek, podrażnień. Może być bezpiecznie stosowany w okresie ciąży i karmienia piersią, a także do pielęgnacji skóry dzieci.

Przeczytaj również:
Olejek busajna – właściwości i zastosowanie


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Tietel Z., Kahremany S., Cohen G., Ogen-Shtern N., Medicinal properties of jojoba (Simmondsia chinensis), Israel Journal of Plant Sciences, 2021. 
  2. Al-Ghamdi A. K., Elkholy T. A., Abuhelal S., Alabbadi H., Qahwaji D., Sobhy H., Khalefah N., Abu Hilal M., Study of Jojoba (Simmondsia chinensis) Oil by Gas Chromatography, Natural Products Chemistry & Research, 2017. 
  3. Gad H. A., A. Roberts, Hamzi H., Touiss I., Altyar A. E., Kensara O. A., Ashour M. L., Jojoba Oil: An Updated Comprehensive Review on Chemistry, Pharmaceutical Uses, and Toxicity, Polymers, 2021. 
  4. Schäfer N., Sobczyk M., Burczyk D., Balwierz R., Skotnicka-Graca U., Możliwości zastosowania olejów roślinnych w pielęgnacji skóry trądzikowej, Aesthetic Cosmetology and Medicine 2 / 2022 / vol. 11 
  5. https://ecospa.pl/olej-jojoba-zloty-zimnotloczony 
  6. https://kosmetologa.pl/naturalne-kosmetyki/olejek-jojoba.html 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę