Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Skin cycling
X - Kosmetyki dla całej rodziny
X - Dzień niespodziewanego całusa
X - Adamed Recigar
X - Aurovitas Apo-Uro
X - Sale do -50%
X - Nowości 2024
3

Olej z nasion marchwi. Jakie ma właściwości?

Słuchaj artykułu

Z nasion marchwi można otrzymać olejek eteryczny lub olej. Jakie właściwości ma olej z nasion marchwi i jak go stosować? 

Olej z nasion marchwi. Jakie ma właściwości?

Olej z nasion marchwi ma ziemisty aromat oraz barwę od żółtej po bursztynową.  Pozyskuje się go w wyniku tłoczenia na zimno lub metodą ekstrakcyjną. Jest źródłem beta-karotenu, witamin A, C, E, B1, B2 oraz kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (stearynowy, linolowy,palmitynowy), jednonienasyconych (oleinowy) i nasyconych. Zawartość procentowa poszczególnych kwasów zależy od metody otrzymywania oleju. 

Olej z nasion marchwi w kuchni  

Olej z marchwi tłoczony na zimno zachowuje swoje właściwości prozdrowotne.

Wykazuje działanie:   

  • wspomagające pracę wątroby,  
  • obniżające poziom cholesterolu,  
  • kardioprotekcyjne (ochronne na serce), 
  • wspomagające wzrok,  
  • przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, 
  • przeciwzapalne.  

Ze względu na smak i konsystencję olej z nasion marchwi można dodawać np. do sałatek (łyżeczka dziennie). 

Zastosowanie oraz wpływ oleju z marchwi na cerę  

Olej z nasion marchwi jest lekki i dobrze się wchłania. Działa przeciwzmarszczkowo, ujędrniająco, tonizująco i nawilżająco. Przyspiesza regenerację naskórka, rozjaśnia blizny i przebarwienia. Pomaga w łagodzeniu zmian trądzikowych i o charakterze łuszczycowym. Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, może pomóc chronić skórę przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo witamina C zawarta w oleju pomaga w procesie odnowy komórek, co przeciwdziała efektom starzenia się skóry.   

W celu uzyskania efektu dogłębnego efektu nawilżenia dodaj go do ulubionego kremu, serum czy maseczki, np. z aloesu. Beta-karoten pobudza syntezę włókien kolagenowych i chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Witamina E odpowiada za nawilżenie i uelastycznienie skóry, a bogactwo kwasów tłuszczowych wzmacnia barierę hydrolipidową naskórka. 

Kilka kropli oleju z nasion marchwi możesz też połączyć z olejem bazowym, np. ze słodkich migdałów czy jojoba. Taka mieszanka odżywi i wzmocni Twoją skórę, końcówki włosów, a nawet paznokcie.


Zawierają olej z nasion marchwi
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Olej z nasion marchwi – środki ostrożności 

Olej z nasion marchwi jest stosunkowo bezpieczny. Przestrzegaj jednak zaleceń producentów i nie przekraczaj dziennego spożycia czy rekomendowanego stężenia. Unikaj również kontaktu oleju z oczami.

Zrezygnuj ze stosowania oleju z nasion marchwi jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią.

Olej pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno przechowuj w ciemnym, szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie stracił cennych właściwości. 

Przeczytaj również:
Olej z pestek winogron – właściwości i zastosowanie


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • da Silva Dias J., Nutritional and Health Benefits of Carrots and Their Seed Extracts. Food and Nutrition Sciences, 2014.
  • Batechko S., Bańkowski Z., Moc życia żywych olejów. 
  • Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
  • Kulawik- Pióro A., Marchew zwyczajna (Daucus carota L.) jako źródło substancji aktywnych i jej potencjał farmakologiczny i kosmetologiczny.
  • https://www.ptfarm.pl/download/?file=File%2FFarmacja+Polska%2F2022%2F9%2F05_SZ_Marchew_zwyczajna_n.pdf 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę