Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
11

Oxymel. Eliksir na odporność?

Słuchaj artykułu

Za oknami niesprzyjająca aura, a wszędzie dookoła ludzie pociągający nosami. To sprawia, że wielu z nas wyszukuje w internecie domowych sposobów na odporność. Wśród nich znalazł się tajemniczo brzmiący oxymel. Z czego składa się ta mikstura i dlaczego przypisuje jej się tak wiele właściwości leczniczych?

Oxymel. Eliksir na odporność?

Czym jest oxymel? 

Oxymel jest leczniczym napojem lub syropem złożonym głównie z octu i miodu. Nazwa to połączenie greckich słów: oxy – tlen (tutaj utlenione wino, czyli ocet jabłkowy) oraz mel – miód. W literaturze funkcjonują też inne jego nazwy: ognisty cydr lub pikantny syrop.

Oxymel może być używany solo albo w połączeniu z ziołami lub warzywami. Istnieje około 1200 jego kombinacji. 

Jak działa oxymel? 

Głównym składnikiem oxymelu jest ocet jabłkowy, który: 

  • działa przeciwbakteryjnie, 
  • poprawia trawienie,  
  • podnosi odporność,  
  • ułatwia leczenie infekcji, 
  • poprawia profil lipidowy,  
  • poprawia wrażliwość tkanek na insulinę,  
  • ułatwia redukcję masy ciała. 

Drugim składnikiem oxymelu jest miód naturalny, który: 

  • przyspiesza metabolizm komórkowy, 
  • działa przeciwbakteryjnie,  
  • ma właściwości detoksykujące, 
  • poprawia odporność, 
  • łagodzi kaszel
  • obniża ciśnienie krwi, 
  • poprawia profil lipidowy, 
  • wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, 
  • ułatwia zasypianie i uspokaja. 

Oxymel
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Dodając inne składniki, takie jak części ziół leczniczych czy warzywa, można uzyskać różne rodzaje oxymelu o różnych efektach terapeutycznych. Składniki, których używa się do wzbogacania ognistego cydru trzeba najpierw poddać procesowi maceracji. W tym celu przygotowane części roślin zalej octem jabłkowym i pozostaw na kilka tygodni. Po tym czasie powstanie roztwór octu wzbogacony o składniki lecznicze pochodzące z dodanych roślin.  

Oxymel w swoim składzie, oprócz octu i naturalnego miodu, może zawierać: 

  • cebulę (działa bakteriobójczo, a dzięki zawartości witaminy C podnosi odporność), 
  • czosnek (ma działanie odkażające, obniża ciśnienie krwi), 
  • korzeń imbiru (poprawia trawienie, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, obniża poziom „złego” cholesterolu), 
  • korzeń chrzanu (działa rozgrzewająco i odkażająco),  
  • pieprz cayenne (reguluje wydzielanie soków trawiennych, poprawia metabolizm). 

Oczywiście do tej receptury według własnego uznania można dodać inne prozdrowotne składniki, np. kurkumę, dziką różę, kwiaty bzu czy ostrą paprykę. 

Oxymel – przepis 

Tradycyjnie oxymel przygotowywany był przez zmieszanie 1 części octu, 1 części miodu i 4 części wody. Następnie gotowano go tak, aby została tylko ¼ początkowej objętości roztworu i usuwano powstałą pianę (przepis Galena). Nowoczesny przepis na oxymel został zaproponowany w 1980 r. przez amerykańską zielarkę Rosemary Gladstar, która przypomniała światu o ognistym cydrze. 

Składniki:

  • niepasteryzowany ocet jabłkowy, 
  • miód, 
  • pół szklanki startego korzenia chrzanu, 
  • pół szklanki pokrojonej cebuli, 
  • ¼ szklanki posiekanego czosnku
  • pieprz cayenne do smaku, 
  • inne wybrane zioła. 

Przygotowanie:

Do dużego (ok. 2 l) słoja przełóż chrzan, cebulę i czosnek. Zalej je octem jabłkowym. Słoik z miksturą umieść na 3-4 tygodnie w ciepłym miejscu. Codziennie potrząsaj nim, by wspomóc proces maceracji. Po upływie ustalonego czasu odcedź składniki od płynu. Roztwór podgrzej i dodaj do smaku miód i przyprawy. Syrop powinien smakować ostro, pikantnie, a jednocześnie słodko. Tak powstały oxymel możesz przechowywać przez kilka miesięcy w chłodnym miejscu.

Jak dawkować oxymel? 

Dawkowanie oxymelu różni się u dzieci i dorosłych. Przede wszystkim nie stosuj go u dzieci poniżej 3. roku życia. W przypadku najmłodszych pacjentów lekarze zalecają 5 ml syropu dziennie. Przed podaniem rozcieńcz go wodą. Oxymel wprowadzaj do diety dziecka powoli i obserwuj reakcję organizmu.  

Dorośli mogą stosować 45 ml syropu, jednorazowo lub w 3 dawkach podzielonych (po łyżce stołowej) przed posiłkami. 

Oxymel możesz zażywać w czystej postaci, rozcieńczać go wodą albo dodać do ulubionej herbaty lub napoju.

Przed zastosowaniem ognistego cydru zasięgnij porady lekarza, aby wykluczyć jakiekolwiek przeciwwskazania. 

Oxymel – skutki uboczne 

Ze względu na obecność octu jabłkowego syrop może uszkadzać szkliwo zębów. Przeciwwskazaniem do stosowania może być refluks żołądkowy lub niestrawność. W obydwu przypadkach zaleca się stosowanie rozcieńczonych wersji oxymelu.

Brak jest badań dotyczących bezpieczeństwa przyjmowania ognistego cydru u kobiet w ciąży i karmiących piersią. W przypadku alergii na miód zastąp ten składnik cukrem lub syropem z agawy.

Przeczytaj również:
Miód gryczany. Jakie ma właściwości?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Zargaran A., Zarshenas M., Mehdizadeh A., Mohagheghzade A., Oxymel in Medieval Persia. 
  • Mahdavi-Roshan M., Salari A., Emaminejad S., Parvinroo S., Ashouri A., Alizadeh I., The Effect of Oxymel Syrup on Some Cardiovascular Risk Factors in Overweight and Obese People: A Randomized Controlled Trial Study. 
  • Gheflati A., Bashiri R., Ghadiri-Anari A., Reza J.Z., Kord M.T., Nadjarzadeh A., The effect of apple vinegar consumption on glycemic indices, blood pressure, oxidative stress, and homocysteine in patients with type 2 diabetes and dyslipidemia: A randomized controlled clinical trial. 
  • https://herbalachia.com/fire-cider-recipe/ 
  • https://www.healthline.com/nutrition/fire-cider-benefits#what-it-is
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę