Oxymel. Eliksir na odporność?
Za oknami niesprzyjająca aura, a wszędzie dookoła ludzie pociągający nosami. To sprawia, że wielu z nas wyszukuje w internecie domowych sposobów na odporność. Wśród nich znalazł się tajemniczo brzmiący oxymel. Z czego składa się ta mikstura i dlaczego przypisuje jej się tak wiele właściwości leczniczych?
Czym jest oxymel?
Oxymel jest leczniczym napojem lub syropem złożonym głównie z octu i miodu. Nazwa to połączenie greckich słów: oxy – tlen (tutaj utlenione wino, czyli ocet jabłkowy) oraz mel – miód. W literaturze funkcjonują też inne jego nazwy: ognisty cydr lub pikantny syrop.
Oxymel może być używany solo albo w połączeniu z ziołami lub warzywami. Istnieje około 1200 jego kombinacji.
Jak działa oxymel?
Głównym składnikiem oxymelu jest ocet jabłkowy, który:
- działa przeciwbakteryjnie,
- poprawia trawienie,
- podnosi odporność,
- ułatwia leczenie infekcji,
- poprawia profil lipidowy,
- poprawia wrażliwość tkanek na insulinę,
- ułatwia redukcję masy ciała.
Drugim składnikiem oxymelu jest miód naturalny, który:
- przyspiesza metabolizm komórkowy,
- działa przeciwbakteryjnie,
- ma właściwości detoksykujące,
- poprawia odporność,
- łagodzi kaszel,
- obniża ciśnienie krwi,
- poprawia profil lipidowy,
- wpływa pozytywnie na układ pokarmowy,
- ułatwia zasypianie i uspokaja.
Dodając inne składniki, takie jak części ziół leczniczych czy warzywa, można uzyskać różne rodzaje oxymelu o różnych efektach terapeutycznych. Składniki, których używa się do wzbogacania ognistego cydru trzeba najpierw poddać procesowi maceracji. W tym celu przygotowane części roślin zalej octem jabłkowym i pozostaw na kilka tygodni. Po tym czasie powstanie roztwór octu wzbogacony o składniki lecznicze pochodzące z dodanych roślin.
Oxymel w swoim składzie, oprócz octu i naturalnego miodu, może zawierać:
- cebulę (działa bakteriobójczo, a dzięki zawartości witaminy C podnosi odporność),
- czosnek (ma działanie odkażające, obniża ciśnienie krwi),
- korzeń imbiru (poprawia trawienie, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, obniża poziom „złego” cholesterolu),
- korzeń chrzanu (działa rozgrzewająco i odkażająco),
- pieprz cayenne (reguluje wydzielanie soków trawiennych, poprawia metabolizm).
Oczywiście do tej receptury według własnego uznania można dodać inne prozdrowotne składniki, np. kurkumę, dziką różę, kwiaty bzu czy ostrą paprykę.
Oxymel – przepis
Tradycyjnie oxymel przygotowywany był przez zmieszanie 1 części octu, 1 części miodu i 4 części wody. Następnie gotowano go tak, aby została tylko ¼ początkowej objętości roztworu i usuwano powstałą pianę (przepis Galena). Nowoczesny przepis na oxymel został zaproponowany w 1980 r. przez amerykańską zielarkę Rosemary Gladstar, która przypomniała światu o ognistym cydrze.
Składniki:
- niepasteryzowany ocet jabłkowy,
- miód,
- pół szklanki startego korzenia chrzanu,
- pół szklanki pokrojonej cebuli,
- ¼ szklanki posiekanego czosnku,
- pieprz cayenne do smaku,
- inne wybrane zioła.
Przygotowanie:
Do dużego (ok. 2 l) słoja przełóż chrzan, cebulę i czosnek. Zalej je octem jabłkowym. Słoik z miksturą umieść na 3-4 tygodnie w ciepłym miejscu. Codziennie potrząsaj nim, by wspomóc proces maceracji. Po upływie ustalonego czasu odcedź składniki od płynu. Roztwór podgrzej i dodaj do smaku miód i przyprawy. Syrop powinien smakować ostro, pikantnie, a jednocześnie słodko. Tak powstały oxymel możesz przechowywać przez kilka miesięcy w chłodnym miejscu.
Jak dawkować oxymel?
Dawkowanie oxymelu różni się u dzieci i dorosłych. Przede wszystkim nie stosuj go u dzieci poniżej 3. roku życia. W przypadku najmłodszych pacjentów lekarze zalecają 5 ml syropu dziennie. Przed podaniem rozcieńcz go wodą. Oxymel wprowadzaj do diety dziecka powoli i obserwuj reakcję organizmu.
Dorośli mogą stosować 45 ml syropu, jednorazowo lub w 3 dawkach podzielonych (po łyżce stołowej) przed posiłkami.
Oxymel możesz zażywać w czystej postaci, rozcieńczać go wodą albo dodać do ulubionej herbaty lub napoju.
Przed zastosowaniem ognistego cydru zasięgnij porady lekarza, aby wykluczyć jakiekolwiek przeciwwskazania.
Oxymel – skutki uboczne
Ze względu na obecność octu jabłkowego syrop może uszkadzać szkliwo zębów. Przeciwwskazaniem do stosowania może być refluks żołądkowy lub niestrawność. W obydwu przypadkach zaleca się stosowanie rozcieńczonych wersji oxymelu.
Brak jest badań dotyczących bezpieczeństwa przyjmowania ognistego cydru u kobiet w ciąży i karmiących piersią. W przypadku alergii na miód zastąp ten składnik cukrem lub syropem z agawy.
Przeczytaj również:
Miód gryczany. Jakie ma właściwości?
- Zargaran A., Zarshenas M., Mehdizadeh A., Mohagheghzade A., Oxymel in Medieval Persia.
- Mahdavi-Roshan M., Salari A., Emaminejad S., Parvinroo S., Ashouri A., Alizadeh I., The Effect of Oxymel Syrup on Some Cardiovascular Risk Factors in Overweight and Obese People: A Randomized Controlled Trial Study.
- Gheflati A., Bashiri R., Ghadiri-Anari A., Reza J.Z., Kord M.T., Nadjarzadeh A., The effect of apple vinegar consumption on glycemic indices, blood pressure, oxidative stress, and homocysteine in patients with type 2 diabetes and dyslipidemia: A randomized controlled clinical trial.
- https://herbalachia.com/fire-cider-recipe/
- https://www.healthline.com/nutrition/fire-cider-benefits#what-it-is