Pigwa. Jaki ma wpływ na odporność?
W czasach starożytnych pigwa była uważana za symbol płodności, a obecnie jest określana mianem strażnika odporności. Co zawiera pigwa i w jaki sposób wpływa na odporność organizmu? Sprawdź, dlaczego warto ją jeść.
Jak wygląda pigwa?
Pigwa pospolita to roślina o pokroju dużego krzewu lub niewielkiego drzewa. Kwitnie na biało lub różowo, a jej kwiaty pięknie pachną. Owoce pigwy dojrzewają późną jesienią i wyglądem przypominają niewielkie jabłka lub gruszki. Mają specyficzny aromat, są twarde oraz intensywnie żółte. Ze względu na swój cierpki smak nie są polecane do jedzenia na surowo.
Aromatyczne owoce pigwy doskonale jednak sprawdzą się w różnego rodzaju przetworach. Z pigwy można przygotować m.in. soki, nalewki, syropy, dżemy, konfitury czy powidła. Przetwory z pigwy mają nie tylko niepowtarzalne walory smakowe, lecz także właściwości odżywcze i zdrowotne.
Pigwa a pigwowiec
Pigwa bywa często mylona z pigwowcem japońskim, jednak pigwowiec ma wyraźnie mniejsze owoce, a przy tym twardsze i jeszcze bardziej kwaśne niż pigwa. Oba rodzaje owoców można stosować zamiennie.
Pigwa – właściwości odżywcze
Owoce pigwy są bogate w witaminy i minerały.
Zawierają m.in.:
- witaminę C;
- witaminę A;
- witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy);
- potas;
- żelazo;
- magnez;
- wapń;
- siarkę;
- miedź;
- cynk.
W skład pigwy wchodzą także związki z grupy polifenoli (głównie procyjanina), kwas neochlorogenowy, kwas chlorogenowy, a także fruktoza, tanina, pektyny i olejki eteryczne.
Pigwa – właściwości lecznicze i zastosowanie
Najważniejsze właściwości lecznicze pigwy pospolitej to:
- wzmocnienie odporności,
- wsparcie organizmu podczas leczenia przeziębienia i grypy,
- działanie hamujące suchy kaszel (sok z pigwy),
- działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze,
- obniżanie ryzyka wystąpienia nowotworów (dzięki zawartości antyoksydantów),
- wpływ na obniżenie ciśnienia krwi,
- zapobieganie anemii i niedokrwistości,
- obniżanie poziomu złego cholesterolu i glukozy we krwi,
- korzystny wpływ na zdolności regeneracyjne wątroby,
- pobudzanie apetytu,
- korzystny wpływ na pracę jelit,
- zapobieganie wymiotom, biegunce i wzdęciom,
- korzystny wpływ na samopoczucie,
- pozytywny wpływ na układ nerwowy,
- zapobieganie nadwadze i otyłości.
Właściwości pigwy wykorzystuje się także w przemyśle kosmetycznym. Owoc pigwy ma działanie pielęgnacyjne: nawilża i regeneruje skórę, a ekstrakt z nasion pigwy to doskonały środek tonizujący. Liczne antyoksydanty zawarte w pigwie opóźniają proces starzenia skóry i powstawania zmarszczek. Najwięcej antyoksydantów znajduje się w skórce owocu. Pigwa wykazuje również działanie przeciwbakteryjne. Ponadto doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów – wzmacnia i odżywia cebulki, zapobiegając ich wypadaniu.
Pigwa a odporność
Pigwa pospolita w 100 g owoców zawiera około 15 mg witaminy C. Obfituje także w antyoksydanty i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Związki te silnie wspierają układ odpornościowy w walce z licznymi infekcjami, przeziębieniem i grypą. Prawidłowe działanie układu odpornościowego wspierają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B.
Jesienią i zimą, czyli w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę, warto pić herbatę z pigwą. Do herbaty można dodać zarówno sok z pigwy, suszoną pigwę, jak i owocową konfiturę. Pigwa dodana do herbaty zadziała podobnie jak cytryna: rozjaśni ją, nada jej lekko kwaskowaty smak i charakterystyczny aromat. Rozgrzewający napar pomoże wzmocnić organizm. Sam sok z pigwy jest pomocny w zwalczaniu suchego kaszlu.
Pigwa do herbaty
Pigwa dodana do herbaty nada jeszcze lepszy smak Twojemu ulubionemu napojowi. Możesz wybrać gotowy sok z pigwy lub zrobić go samodzielnie.
Składniki:
- 1 kg pigwy,
- 2 szklanki cukru,
- 0,5 l wody.
Przygotowanie:
Pigwę umyj i pokrój na ćwiartki. Wyciągnij nasiona, pokrój w plasterki i włóż pigwę do dużego słoika. Zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier i zalej owoce. Zakręcony słoik odstaw w ciepłe miejsce, co jakiś czas potrząśnij. Powstały sok zlej do szklanych butelek., zakręć i zapasteryzuj przez 20 minut.
Pigwa – przeciwwskazania
Osoby z alergią na morele, brzoskwinie lub śliwki mogą być uczulone również na pigwę, ponieważ wszystkie te owoce zawierają podobne białka. Preparaty z owoców pigwy, zwłaszcza te słodzone, nie powinny być stosowane przez diabetyków. Pigwę stosuj również ostrożnie w czasie ciąży.
Przeczytaj również:
Zupy wspierające odporność
Źródła:
- Strzelecka H., Kowalska J. (red.), Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000, s. 432-433.
- Mieszczakowska-Frąc M. i wsp., Skład polifenolowy owoców pigwy. Przemysł Spożywczy. 2017(12), t. 71.
- Ashraf M. U., Gulzar M., Hussain M. A., Bukhari S. N. A., Cydonia oblonga M., A medicinal plant rich in phytonutrients for Pharmaceuticals. Front. Pharmacol, 21 June 2016.