Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
8

Pigwa – jaki ma wpływ na odporność organizmu?

Słuchaj artykułu

W czasach starożytnych pigwa pospolita (łac. Cydonia oblonga) była uważana za symbol płodności, a obecnie jest określana mianem strażnika odporności. Roślina słynie z cierpkich owoców o bogatych właściwościach. Co zawiera pigwa i w jaki sposób wpływa na odporność organizmu? Sprawdź, dlaczego warto ją jeść.

Pigwa – jaki ma wpływ na odporność organizmu?

Pochodzenie pigwy 

Pigwa jest bardzo starym gatunkiem wieloletniej rośliny z rodziny różowatych, wywodzącym się z Azji. Rozprzestrzeniła się także na innych obszarach, m.in. w Europie. Naturalnie pigwa rośnie w zaroślach i lasach. W Polsce jest powszechnie uprawiana w sadach, na działkach oraz w przydomowych ogródkach.

Jak wygląda pigwa?

Pigwa pospolita to roślina o pokroju dużego krzewu lub niewielkiego drzewa. Kwitnie na biało lub różowo, a jej kwiaty cechuje piękny zapach. Owoce pigwy dojrzewają późną jesienią i wyglądem przypominają niewielkie jabłka lub gruszki. Mają specyficzny aromat, są twarde oraz intensywnie żółte. Ze względu na swój cierpki smak nie nadają się do spożycia na surowo.

Aromatyczne owoce pigwy doskonale jednak sprawdzą się w różnego rodzaju przetworach. Z pigwy można przygotować m.in. soki, nalewki, syropy, dżemy, konfitury czy powidła. Przetwory z pigwy mają nie tylko niepowtarzalne walory smakowe, lecz także właściwości odżywcze i zdrowotne.

Pigwa bywa często mylona z pigwowcem japońskim, jednak pigwowiec ma wyraźnie mniejsze owoce, a przy tym twardsze i jeszcze bardziej kwaśne niż pigwa. Oba rodzaje owoców można stosować zamiennie.


Produkty na bazie pigwy
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Pigwa właściwości odżywcze 

Owoce pigwy są bogate w witaminy i minerały. Zawierają m.in.:

  • witaminę C
  • witaminę A; 
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy); 
  • potas; 
  • żelazo; 
  • magnez
  • wapń; 
  • siarkę; 
  • miedź; 
  • cynk

W skład pigwy wchodzą także związki z grupy polifenoli (głównie procyjanina), kwas neochlorogenowy, kwas chlorogenowy, a także fruktoza, tanina, pektyny i olejki eteryczne. 

Pigwa właściwości lecznicze i zastosowanie  

Dzięki zawartości wymienionych składników owoce pigwy wykazują szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Najważniejsze właściwości lecznicze pigwy pospolitej to: 

  • wzmocnienie odporności; 
  • wsparcie organizmu podczas leczenia przeziębienia i grypy; 
  • działanie hamujące suchy kaszel (sok z pigwy); 
  • działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze;  
  • obniżanie ryzyka wystąpienia nowotworów (dzięki zawartości antyoksydantów); 
  • wpływ na obniżenie ciśnienia krwi; 
  • zapobieganie anemii i niedokrwistości; 
  • obniżanie poziomu złego cholesterolu i glukozy we krwi; 
  • korzystny wpływ na zdolności regeneracyjne wątroby; 
  • pobudzanie apetytu; 
  • korzystny wpływ na pracę jelit; 
  • zapobieganie wymiotom, biegunce i wzdęciom
  • korzystny wpływ na samopoczucie; 
  • pozytywny wpływ na układ nerwowy; 
  • zapobieganie nadwadze i otyłości. 

Właściwości pigwy wykorzystuje się także w przemyśle kosmetycznym. Owoc pigwy ma działanie pielęgnacyjne: nawilża i regeneruje skórę, a ekstrakt z nasion pigwy to doskonały środek tonizujący. Liczne antyoksydanty zawarte w pigwie opóźniają proces starzenia skóry i powstawania zmarszczek. Najwięcej antyoksydantów znajduje się w skórce owocu. Pigwa wykazuje również działanie przeciwbakteryjne. Ponadto doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów – wzmacnia i odżywia cebulki, zapobiegając ich wypadaniu.

Pigwa a odporność

Pigwa pospolita w 100 g owoców zawiera około 15 mg witaminy C. Obfituje także w antyoksydanty i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Związki te silnie wspierają układ odpornościowy w walce z licznymi infekcjami, przeziębieniem i grypą. Prawidłowe działanie układu odpornościowego wspierają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B.

Jesienią i zimą, czyli w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę, warto pić herbatę z pigwą. Do herbaty można dodać zarówno sok z pigwy, suszoną pigwę, jak i owocową konfiturę. Pigwa dodana do herbaty zadziała podobnie jak cytryna: rozjaśni ją, nada jej lekko kwaskowaty smak i charakterystyczny aromat. Rozgrzewający napar pomoże wzmocnić organizm. Sam sok z pigwy jest pomocny w zwalczaniu suchego kaszlu.

Pigwa – przeciwwskazania 

Ze względu na ich cierpki i kwaśny smak nie zaleca się spożywania owoców pigwy na surowo. Osoby z alergią na morele, brzoskwinie lub śliwki mogą być uczulone również na pigwę, ponieważ wszystkie te owoce zawierają podobne białka. Preparaty z owoców pigwy, zwłaszcza te słodzone, nie powinny być stosowane przez diabetyków. Pigwę należy również ostrożnie stosować w czasie ciąży. 

Pigwa zawiera składniki odżywcze wykazujące korzystny wpływ na organizm. Owoce pigwy słyną przede wszystkim z tego, że stanowią cenne źródło witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Dzięki obecności polifenoli pigwa ma właściwości przeciwutleniające i skutecznie zwalcza wolne rodniki. Ponadto działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, oddziałuje pozytywnie na układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy, a także na regenerację wątroby. Poprzez wpływ na wytwarzanie soków trawiennych pobudza apetyt.

Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości pigwy, warto sięgnąć po gotowe preparaty na bazie wyciągu z pigwy bądź samodzielnie przygotować przetwory z jej owoców.

Data aktualizacji: 26.06.2022 r.

Przeczytaj również:
Zupy wspierające odporność


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Strzelecka H., Kowalska J. (red.), Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000, s. 432-433. 
  2. Mieszczakowska-Frąc M. i wsp., Skład polifenolowy owoców pigwy. Przemysł Spożywczy. 2017(12), t. 71. 
  3. Ashraf M. U., Gulzar M., Hussain M. A., Bukhari S. N. A., Cydonia oblonga M., A medicinal plant rich in phytonutrients for Pharmaceuticals. Front. Pharmacol, 21 June 2016. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę