Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Baby Week 1
X - Ferie zimowe
X - Ekspert kosmetyczny - Włosy
X - Inhalatory
X - Darmowa Dostawa InPost
1

Spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 a ilość i jakość snu

Słuchaj artykułu

Sen odgrywa kluczową rolę w zakresie funkcjonowania psychofizycznego, wydajności w pracy i nauce oraz prawidłowych reakcji układu odpornościowego. Jednak zaburzenia snu są dosyć częste u dorosłych – występują u nawet 36% społeczeństwa. Jaki wpływ na ilość i jakość snu ma spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6?

Spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 a ilość i jakość snu

Negatywne następstwa zdrowotne nieprawidłowej ilości snu w ciągu dnia 

  • Zwiększenie ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca;  
  • Nasilenie ryzyka zachorowania na udar mózgu; 
  • Wzrost ryzyka pojawienia się wszystkich chorób układu sercowo-naczyniowego; 
  • Zwiększenie ryzyka rozwoju depresji; 
  • Nasilenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2;  
  • Pogorszenie funkcji poznawczych (w szczególności koncentracji uwagi, pamięci długotrwałej oraz funkcji wykonawczych).

Niezbędne kwasy tłuszczowe
Zakupy z doradcą Gemini

Czy określone składniki pokarmowe mogą wpływać na sen? 

Dotychczasowe badania epidemiologiczne (badające występowanie chorób oraz ich przyczyny) koncentrowały się na poszukiwaniu potencjalnego związku pomiędzy ilością i jakością snu, a takimi czynnikami dietetycznymi, jak spożycie warzyw i owoców, mleka i jego przetworów, tłustych gatunków ryb, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych (np. żelaza, cynku, magnezu), witamin (B12 i D), fitoestrogenów oraz kofeiny.  

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są głównie pozyskiwane z pożywienia, a ich spożycie w diecie oraz stężenie w osoczu krwi lub tkankach różni się w zależności od płci. Z aktualnych badań wynika, że kwasy tłuszczowe omega-3 wywierają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zdrowie psychiczne i funkcje poznawcze. W szczególności kwas DHA jest niezwykle ważny dla rozwoju układu nerwowego i funkcjonowania mózgu oraz sygnalizacji międzykomórkowej. Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie może negatywnie wpływać na aktywność neuronów korowych oraz rytm snu i czuwania.  

Wyniki kilku badań wykazały, iż wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 był związany z wyraźną poprawą ilości i jakości snu.

Z kolei kwasy tłuszczowe omega-6 są silnie zaangażowane w regulację odpowiedzi zapalnej oraz powstawanie związków wywołujących sen, takich jak oleamid, lipid A i prostaglandyny, które mogą być ściśle związane z wieloma parametrami snu. 

Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na sen 

  • Spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie zostało ujemnie powiązane z zaburzeniami snu u osób w średnim wieku; 
  • Konsumpcja kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie została negatywnie powiązana z bardzo krótkim, krótkim i długim czasem snu; 
  • Wyniki badań obserwacyjnych wskazują, że większe spożycie w diecie tłustych gatunków ryb zasobnych w kwasy EPA i DHA (np. łosoś, makrela, śledź, sardynka, pstrąg tęczowy) może wiązać się z lepszą jakością snu; 
  • Wyższe stężenia DHA w osoczu krwi u nastolatków zostały powiązane z łatwiejszym zasypianiem i dłuższym czasem snu w weekendy; 
  • Wyższy poziom DHA we krwi wiąże się ze znacznym polepszeniem jakości snu u dzieci; 
  • Suplementacja olejem bogatym w EPA i/lub DHA przyczyniła się do polepszenia wielu parametrów snu u zdrowych dorosłych śpiących normalnie. Stwierdzono poprawę wydajności snu i skrócenie latencji snu, czyli czasu, który mija od chwili położenia się do łóżka do momentu zaśnięcia; 
  • Suplementacja kwasem DHA w dawce 600 mg na dobę przez 16 tygodni doprowadziła do wydłużenia czasu snu o 58 minut oraz rzadszych i krótszych przebudzeń nocnych u dzieci w wieku 7-9 lat. 

Wpływ kwasów tłuszczowych omega-6 na sen 

  • Wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 zostało powiązane z zaburzeniami snu zarówno u osób starszych, jak i osób poniżej 60. roku życia; 
  • Spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie zostało ujemnie powiązane z bardzo krótkim czasem snu; 
  • Wzrost proporcji kwasów omega-6 do omega-3 w diecie jest związany ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zaburzeń snu. 

Dobowe zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe dla osoby dorosłej 

  • EPA + DHA: 250 mg (kobiety ciężarne oraz karmiące piersią 250 mg EPA oraz 100-200 mg DHA); 
  • Kwas linolowy (LA): 4% energii (np. 80 kcal w przypadku diety o wartości 2000 kcal);  
  • Kwas alfa-linolenowy (ALA): 0,5% energii (np. 10 kcal w przypadku diety na poziomie 2000 kcal). 

Przykładowe źródła pokarmowe kwasów tłuszczowych omega-3: 

  • siemię lniane (świeżo mielone lub gotowane),  
  • nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) – świeżo mielone lub pudding,  
  • nasiona konopi siewnych,  
  • orzechy włoskie,  
  • olej lniany, 
  • olej rzepakowy,  
  • olej sojowy, 
  • tłuste gatunki ryb,  
  • owoce morza, 
  • algi morskie i oleje z mikroalg Schizochytrium sp.,  
  • olej z wątroby dorsza (tran),  
  • olej z kryla antarktycznego. 

Produkty żywnościowe zawierające kwasy tłuszczowe omega-6:  

  • nasiona słonecznika,  
  • pestki dyni,  
  • migdały,  
  • pistacje,  
  • orzechy laskowe,   
  • orzechy arachidowe,  
  • orzechy brazylijskie,  
  • orzechy pekan,   
  • orzechy nerkowca, 
  • nasiona sezamu,  
  • ziarna maku,  
  • oleje roślinne,  
  • awokado,  
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. 

Stale rosnąca liczba publikacji naukowych sugeruje, że dieta bogata w długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – EPA i DHA może korzystnie wpływać na jakość i ilość snu. Stwierdzono, że osoby, które spożywały więcej tłustych gatunków ryb w diecie (bogate źródło EPA i DHA) miały zarówno lepszą jakość snu, jak i lepsze długoterminowe funkcjonowanie poznawcze. Niskie stężenia kwasów EPA i DHA we krwi są powiązane z istotnym pogorszeniem długości oraz jakości snu.

Przeczytaj również:
Czy suplementacja kwasami omega-3 jest niezbędna?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła:

  1. Montgomery P., Burton J.R., Sewell R.P. i in., Fatty acids and sleep in UK children: subjective and pilot objective sleep results from the DOLAB study – a randomized controlled trial. J Sleep Res. 2014 Aug; 23(4): 364-388. 
  2. Liu J., Cui Y., Li L., i in., The mediating role of sleep in the fish consumption – cognitive functioning relationship: a cohort study. Sci Rep. 2017; 7: 17961. 
  3. Murphy R., Carnethon M., Harris W. i in., Omega-3 and omega-6 Fatty Acid Biomarkers and Sleep Duration: Pooled Analysis from Five Prospective Studies in the Fatty Acids and Outcome Research Consortium (FORCE) (P08-116-19). Curr Dev Nutr. 2019 Jun; 3(Suppl 1): nzz044.P08-116-19. 
  4. Zhao M. Tuo H., Wang S., i in., The Effects of Dietary Nutrition on Sleep and Sleep Disorders. Mediators Inflamm. 2020 Jun 25;2020: 3142874. 
  5. Jansen E.C., Conroy D.A., Burgess H.J. i in., Plasma DHA Is Related to Sleep Timing and Duration in a Cohort of Mexican Adolescents. J Nutr. 2020 Mar; 150(3): 592–598. 
  6. Patan M.J., Kennedy DO, Husberg C. i in., Differential Effects of DHA- and EPA-Rich Oils on Sleep in Healthy Young Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2021 Jan 16;13(1):248. 
  7. Luo J, Ge H, Sun J. i in., Associations of Dietary ω-3, ω-6 Fatty Acids Consumption with Sleep Disorders and Sleep Duration among Adults. Nutrients. 2021 Apr 27;13(5):1475.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę