Witamina B2. Czym grozi jej niedobór?
Witaminę B2 zaliczamy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Nasz organizm jej nie syntetyzuje, dlatego musimy ją dostarczać wraz z dietą. Jaka jest rola witaminy B2 i czym grozi jej niedobór?
Witamina B2 – właściwości
Witamina B2, zwana również ryboflawiną, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Z chemicznego punktu widzenia jest zbudowana z izoaloksazyny i rybozy. Witamina B2 występuje w dwóch aktywnych odmianach – jako mononukleotyd flawinowy (FMN) i dinukleotyd flawinoadeninowy (FAD).
Ryboflawina pełni wiele ważnych funkcji:
- jest koenzymem enzymów oddechowych (dehydrogenaz, oksydaz),
- bierze udział w procesach utleniania i redukcji,
- uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, błon śluzowych, układu odpornościowego,
- wpływa korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku, zapobiegając rozwojowi zaćmy.
Według niektórych doniesień naukowych właściwy poziom witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2, może korzystnie wpływać na zdrowie psychiczne u osób w podeszłym wieku oraz obniżać ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych w tej grupie osób.
Witamina B2 – gdzie występuje?
Do najbogatszych źródeł ryboflawiny zaliczamy:
- wątróbkę,
- mleko i jego przetwory,
- jajka,
- produkty zbożowe,
- drożdże piwowarskie.
Jej mniejsze ilości znajdziemy również w warzywach (szpinak, brokuły, zielony groszek) i owocach.
Witamina B2 w niewielkich ilościach jest także syntetyzowana przez florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego. Dieta bogatoresztkowa (obfitująca w błonnik pokarmowy) przyczynia się do stymulacji biosyntezy witaminy B2 w jelitach.
Witamina B2 jest odporna na działanie wysokich temperatur, zatem nie ulega zniszczeniu pod wpływem obróbki termicznej. Rozpada się natomiast pod wpływem promieniowania ultrafioletowego.
Witamina B2 – zapotrzebowanie
Zapotrzebowanie na ryboflawinę jest zróżnicowane i zależy od różnych czynników: wieku, płci czy stanu fizjologicznego.
Zalecane dzienne spożycie witaminy B2 według rekomendacji ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego znajdziesz w poniższej tabeli:
Kto? | Jaka dawka? |
Dzieci 1-3 lata | 0,5 mg |
Dzieci 4-6 lat | 0,6 mg |
Dzieci 7-9 lat | 0,9 mg |
Chłopcy i dziewczynki 10-12 lat | 1 mg |
Dziewczynki 13-18 lat | 1,1 mg |
Chłopcy 13-18 lat | 1,3 mg |
Kobiety | 1,1 mg |
Mężczyźni | 1,3 mg |
Kobiety w ciąży | 1,4 mg |
Kobiety karmiące piersią | 1,6 mg |
Witamina B2 – niedobór
Niedobory witaminy B2 mogą się pojawić wskutek jej długotrwałego niskiego spożycia. Najbardziej są na nie narażone osoby nadużywające alkoholu oraz w podeszłym wieku. Stosowanie niektórych leków, np. spironolaktonu, również może przyczyniać się do obniżenia stężenia witaminy B2 w organizmie.
Do objawów charakterystycznych dla niedoboru witaminy B2 zaliczamy:
- stany zapalne w kącikach ust (zajady),
- łojotokowe zapalenie skóry,
- złuszczanie naskórka,
- zapalenie czerwieni wargowej,
- zapalenie języka,
- pieczenie oczu pod powiekami,
- łzawienie,
- zaćmę,
- zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego.
Niedobory ryboflawiny mogą również wystąpić w przypadku małego spożycia białka.
Witamina B2 – nadmiar
Ze względu na fakt, że zbyt dużą ilość witaminy B2 nasz organizm wydala wraz z moczem, nie grozi nam jej nadmiar.
Według niektórych źródeł nasz organizm nie jest w stanie wchłonąć jednorazowo dużej dawki witaminy B2. Mimo to suplementuj ją w rozsądnych, zalecanych dawkach.
Przeczytaj również:
Witaminy z grupy B. Zdrowie układu nerwowego
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
- Lim M.Y., O’Neale Roach J., Metabolism and nutrition, Elsevier, 2012.
- Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010.
- Murray Robert K., Granner Daryl K., Rodwell Victor W., Biochemia Harpera, PZWL, 2008.
- Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Normy żywienia 2020 (pzh.gov.pl).