Z czym nie łączyć witaminy C?
Witamina C jest jednym z najczęściej przyjmowanych suplementów diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy znacznie wzrasta częstość zachorowań na ostre infekcje górnych dróg oddechowych. Sprawdź, z jakimi substancjami nie można jej łączyć.
Powszechnie uważa się, że nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem, ponieważ dochodzi wówczas do dezaktywacji witaminy C. Rzeczywiście obecny w ogórku (a także cukinii, kabaczku i patisonie) enzym utleniający (askorbinaza) powoduje rozkład witaminy C w optymalnym dla niego środowisku, czyli pH równym 5,6. Askorbinaza ulega aktywacji, gdy dochodzi do naruszenia struktury komórkowej produktu, który jest jej źródłem. A więc gdy kroimy ogórka.
Obniżenie wartości pH wyraźnie ogranicza negatywny wpływ askorbinazy na zawartość witaminy C w żywności.
W związku z tym zaleca się dodawanie do surówek soku z cytryny/limonki albo octu jabłkowego, winnego lub balsamicznego. Postępując w ten sposób, nie musisz unikać łączenia ogórka z pomidorem oraz innymi warzywami i owocami bogatymi w witaminę C.
Nie przyjmuj suplementów zawierających witaminę C z aspiryną, gdyż zmniejsza ona wchłanianie kwasu askorbinowego z przewodu pokarmowego i zarazem nasila jego wydalanie z organizmu wraz z moczem.
Dodatkowo nie stosuj dużych dawek witaminy C w trakcie chemioterapii oraz przyjmowania leków przeciwzakrzepowych, przeciwwirusowych i antykoncepcyjnych (estrogenów).
Potencjalne skutki uboczne łączenia witaminy C z innymi substancjami
Jeżeli regularnie łączymy warzywa zawierające askorbinazę (np. ogórki, cukinie, kabaczki, patisony) z warzywami bogatymi w witaminę C (np. papryką, brokułem, kalarepą, kalafiorem, ciemnozielonymi warzywami liściastymi) bez dodatku soku z cytrusów lub octu, może dochodzić do strat kwasu askorbinowego w spożywanej żywności. W konsekwencji prowadzi to do wzrostu ryzyka rozwoju niedoboru witaminy C.
Ryzyko niedoboru witaminy C jest najwyższe u palaczy i osób nadużywających alkoholu oraz przewlekle przyjmujących niektóre leki (aspirynę, sulfonamidy i barbiturany).
Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy C zaliczamy:
- większą podatność na infekcje i anemię,
- krwawienie z dziąseł,
- utrudnione gojenie się ran,
- osłabienie organizmu,
- zmęczenie,
- pogorszenie wydolności fizycznej,
- zaburzenia produkcji kolagenu.
Przeczytaj również:
Witamina C. Jak ją dawkować?
- Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal Life Sciences, 2015.
- Ran L., Zhao W., Wang J. i wsp., Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials, Biomed Res Int, 2018.
- Lykkesfeldt J., On the effect of vitamin C intake on human health: How to (mis)interprete the clinical evidence, Redox Biol, 2020.
- Nowak D., Vitamin C in Human Health and Disease, Nutrients.