10 produktów, które wzmocnią Twoją odporność
Układ odpornościowy jest naszym naturalnym obrońcą. Pomaga odpierać ataki wirusów i bakterii, a także wrócić do zdrowia po chorobie. Czy wiesz, co warto jeść, by go wzmocnić?
Właściwa dieta jest jednym z lepszych sposobów na wzmocnienie układu immunologicznego. Powinniśmy o nią zadbać nie tylko w czasie wzmożonych zachorowań. Regularne spożywanie odpowiednich produktów zapewni naszemu organizmowi makroskładniki, witaminy i minerały niezbędne do utrzymania równowagi wewnętrznej i wsparcia odporności.
Ryby
Ryby, szczególnie te tłuste (sardynki, łosoś, śledź, makrela) są źródłem kwasów omega-3. Ich korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego potwierdza wiele badań naukowych. Badacze potwierdzili m.in. znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3 w funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Czosnek
Szczególnie korzystny wpływ na zdrowie ma przyjmowanie wyciągu z fermentowanego czosnku. Suplementacja tego produktu może poprawić funkcje komórek odpornościowych (limfocytów T i NK) i zmniejszyć nasilenie objawów przeziębienia i grypy. Natomiast świeży czosnek (dzięki zawartości allicyny) znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwdrobnoustrojowych. Dzięki temu jest skutecznym środkiem w walce z wirusami, bakteriami i grzybami.
Kiszonki
Kiszonki to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową. Występują w nich bakterie kwasu mlekowego, które zapewniają ochronę przed chorobotwórczymi bakteriami oraz wydzielają związki hamujące wzrost patogenów. Dodatkowo kiszone warzywa są świetnym źródłem witamin i minerałów, m.in. witaminy C. Oprócz kiszonych ogórków i kapusty możesz sięgnąć także po mniej popularne kiszone pomidory, buraki czy czosnek.
Cytrusy
Cytrusy powszechnie kojarzą się z witaminą C, a ta z kolei ze wzmacnianiem odporności. Witamina C koordynuje funkcje naszego układu odpornościowego. Jej duży niedobór prowadzi do upośledzenia odporności i zwiększa podatność na infekcje. Witamina C może również skrócić czas trwania objawów przeziębienia.
Miód
Wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Jest bogaty w mikro- i makroelementy, witaminy i związki polifenolowe, tzw. antyoksydanty. Swoje właściwości antybakteryjne zawdzięcza obecności lizozymu – enzymu, który rozpuszcza ściany komórkowe bakterii Gram-dodatnich. Woda z miodem i cytryną nie tylko nawadnia i zaspokaja pragnienie, ale także uzupełnia składniki mineralne.
Kurkuma
Ta popularna przyprawa wykazuje wiele działań prozdrowotnych za sprawą kurkuminy – substancji czynnej, która m.in. hamuje aktywność białek biorących udział w rozwoju procesu zapalnego. Naukowcy odkryli również, że kurkumina może podnieść poziom katelicydyny – peptydu, który pomaga zapobiec infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Dlatego też podczas infekcji sięgaj po potrawy z kurkumą i pij przygotowane z niej napary.
Imbir
Ta niepozorna przyprawa jest domowym sposobem na różne schorzenia, m.in. nudności, bóle brzucha, dolegliwości ze strony układu oddechowego czy przeziębienie. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym imbir może wzmocnić naszą odporność.
Jogurt naturalny
Mleczne produkty fermentowane (jogurty, kefiry) zawierają żywe kultury bakterii. Bakterie probiotyczne (przede wszystkim szczepy Lactobacillus i Bifidobacterium) wykazują właściwości stymulujące układ odpornościowy, zapobiegając infekcjom jelitowym i chorobom autoimmunologicznym.
Aronia
Aronia to roślina o ogromnym potencjale leczniczym. Za te właściwości odpowiadają obecne w jej owocach polifenole: antocyjany, kwasy fenolowe i flawonoidy, które są najlepszymi „wymiataczami” wolnych rodników. Zawiera także wiele witamin i minerałów. Owoc aronii zawiera 4-krotnie więcej dobroczynnych polifenoli niż inne jagodowe owoce, np. jeżyny, czarne porzeczki czy borówki amerykańskie.
Aloes
Składnikami, które najkorzystniej wpływają na nasz układ odpornościowy, są polisacharydy. Do produkcji preparatów immunostymulujących wykorzystuje się sok ze świeżych liści aloesu.
- Gutiérrez S., Svahn S.L., Johansson M.E., Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells.
- Percival S.S., Aged Garlic Extract Modifies Human Immunity. J Nutr. 2016.
- Dymarska E. i in., Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej, Probl Hig Epidemiol., 2016.