Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
15

Domowe sposoby na miażdżycę? Dieta i zdrowy tryb życia!

Słuchaj artykułu

Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna tętnic. Niezwykle ważna przy tym schorzeniu jest odpowiednia dieta. Jak ją skomponować?

Domowe sposoby na miażdżycę? Dieta i zdrowy tryb życia!

Zasady żywienia w chorobie miażdżycowej 

Ogranicz spożycie tłuszczu 

Podstawą diety w chorobie miażdżycowej jest ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego. Do diety włącz natomiast tłuszcze nienasycone, czyli pochodzące z roślin lub ryb morskich. Podstawą diety powinny być także produkty niskotłuszczowe. 

Jedz ryby morskie zamiast mięsa 

Czerwone mięso (krwiste) sprzyja odkładaniu się blaszek miażdżycowych. W rybach morskich występują natomiast kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe n-3 zmniejszają stężenie trójglicerydów, obniżają ciśnienie tętnicze oraz obniżają poziom lipidów w osoczu. Ryby spożywaj 2-3 razy w tygodniu. 

Używaj olejów roślinnych 

Oleje roślinne są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych. Powinny być często stosowane w diecie przeciwmiażdżycowej. Ważne jest zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL, a zwiększenie HDL. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe występują m.in. w oleju słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym i zmniejszają one stężenie cholesterolu we krwi. Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie tylko zmniejszają stężenie cholesterolu LDL, ale również zwiększają stężenie cholesterolu HDL. 

Do każdego posiłku dodawaj warzywa 

Warzywa to bogate źródło błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Przyspiesza on wydalanie cholesterolu i tłuszczu z kałem (pektyny wiążą się z solami i kwasami żółciowymi, co utrudnia wchłanianie tłuszczów) oraz opóźnia wchłanianie trójglicerydów. Ponadto warzywa są bardzo dobrym źródłem witamin antyoksydacyjnych (np. witamina C, E czy beta-karoten). Witaminy te chronią lipoproteiny LDL przed utlenieniem. Dodatkowo warzywa dostarczają nam potasu, który obniża ciśnienie krwi. 

Bogate w potas są:  

  • pomidory,  
  • szpinak,  
  • ziemniaki,  
  • fasola,  
  • groch. 

Zamiast białego cukru wybierz owoce 

Owoce są bogatym źródłem błonnika i witamin. Jednak ze względu na fruktozę (cukier owocowy), jedz je raz dziennie. 

Unikaj spożywania cholesterolu pokarmowego 

Najlepiej wykluczyć z diety produkty bogate w cholesterol, takie jak:  

  • podroby,  
  • żółtka jaj,  
  • śmietanka. 

Wyklucz alkohol 

Alkohol zwiększa poziom trójglicerydów, prowadzi do zaburzenia metabolizmu lipidów oraz powoduje marskość wątroby. Dlatego też wyklucz go z diety lub bardzo ogranicz. 

Używaj mniej soli 

Maksymalnie 3-5 g na dobę. Unikaj potraw typu fast food, słonych przekąsek, wędlin, produktów błyskawicznych, mieszanek przyprawowych z glutaminianem sodu, produktów konserwowanych benzoesanem sodu. Zamiast soli sięgaj po zioła, np. tymianek, bazylię, rozmaryn, oregano. 

Ustabilizuj masę ciała 

Otyłość i nadwaga sprzyjają chorobie miażdżycowej. Zalecana jest zatem redukcja masy ciała z zastosowaniem odpowiednio zbilansowanej diety. Nie bez znaczenia pozostaje również kwestia przygotowywania posiłków.  Zalecane techniki przygotowywania posiłków to gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie.

Produkty obniżające poziom cholesterolu LDL we krwi

  • Czosnek – ma właściwości przeciwzapalne i obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. 
  • Karczochy – obniżają poziom cholesterolu LDL, przy jednoczesnym podwyższeniu cholesterolu „dobrego” HDL. 
  • Czarnuszka – tak jak karczochy obniża poziom cholesterolu LDL, a podwyższa HDL. 
  • Imbir – obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu LDL. 
  • Siemię lniane – obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. 

Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Przykładowa dieta w chorobie miażdżycowej

I śniadanie:          

  • zielona herbata 
  • bułka graham 
  • chudy twaróg z jogurtem i szczypiorkiem 

II śniadanie:  

  • sałatka z żółtych i czerwonych pomidorów z oliwą, oregano i octem winnym 
  • 2 grzanki z pełnoziarnistego pieczywa 
  • kawa zbożowa z mlekiem odtłuszczonym 

Obiad:                   

  • barszcz ukraiński 
  • kurczak pieczony w folii 
  • ziemniaki 
  • szpinak 

Podwieczorek:  

  • koktajl truskawkowy na bazie kefiru 

Kolacja:         

  • grzanka graham 
  • pasta z makreli 
  • zielona herbata 

Pamiętaj, że na profilaktykę choroby miażdżycowej korzystnie wpływa nie tylko dieta. Istotne jest również zwiększenie aktywności fizycznej, rezygnacja z palenia papierosów oraz unikanie stresu.

Przeczytaj również:
Jak obniżyć cholesterol?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.  
  • Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę