Aronia. Bogactwo witamin i minerałów
Aronia to niepozorny owoc o charakterystycznym cierpkim smaku. Czy wiesz, że zawiera prawdziwe bogactwo składników odżywczych? Sprawdź, w jakich dolegliwościach możesz ją zastosować.
Aronia – składniki odżywcze
Aronia znakomicie nadaje się do herbat, soków, dżemów, kompotów, ale także do zup i potraw mięsnych. Stanowi również wyśmienity składnik likierów, win i nalewek. Substancje z zawartością wyciągu z aronii spowalniają procesy starzenia skóry. Zarówno owoce, jak i sok z aronii są bogate w witaminy oraz mikro- i makroelementy wspomagające organizm wielotorowo, np. w chorobach neurologicznych i infekcjach bakteryjnych.
Owoce aronii zawierają polifenole o bardzo korzystnym działaniu dla organizmu, taniny odpowiadające za cierpki smak oraz antocyjany nadające im charakterystyczny kolor. Antyoksydanty, takie jak witamina E hamują rozwój miażdżycy, obniżają ciśnienie krwi, pomagają zwalczać poziom „złego cholesterolu” we krwi oraz wzmacniają elastyczność naczyń krwionośnych.
W jej składzie znajdują się także m.in.: błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, witaminy C i K, magnez, potas, wapń, mangan, cynk. Mangan zaliczany jest do przeciwutleniaczy, zaś potas pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Aronia – zastosowanie
Aronia a profilaktyka zdrowia osób starszych
Owoce aronii zawierają dużą ilość antyoksydantów. Wprowadzone na stałe do diety mogą wpływać na spowolnienie procesów związanych z utratą wzroku, wywołanych zaćmą, jaskrą lub degeneracją plamki żółtej. W przeprowadzonych badaniach naukowych u osób starszych stwierdzono poprawę widzenia, a także spowolnienie zmian degeneracyjnych po tym, jak zaczęto podawać im ekstrakt z aronii.
U osób cierpiących na chorobę Parkinsona, Alzheimera czy zespół chronicznego zmęczenia zauważono niski poziom antyoksydantów we krwi. By temu zaradzić, warto wprowadzić do codziennej diety owoce aronii, zarówno świeże jak, i w postaci soków czy w kapsułkach.
Aronia a układ sercowo-naczyniowy
Antocyjany zawarte w aronii mają zbawienny wpływ na układ krążenia. Te organiczne związki uszczelniają naczynia krwionośne, zapewniając naczyniom włosowatym prawidłową sprężystość. Antyoksydanty hamują procesy miażdżycowe w organizmie. Spożywanie przetworów z aronii obniża ciśnienie krwi w organizmie. Powinny jadać je także osoby znajdujące się w grupie ryzyka zawału serca.
Aronia a cukrzyca i choroby nowotworowe
Zawarte w owocach aronii flawonoidy i antocyjany chronią organizm przed chorobami nowotworowymi. Fenole zawarte w aronii stanowią blokadę czynników rakotwórczych. Zawartość antyoksydantów w diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego czy wystąpienia guza przełyku. Owoce aronii zmniejszają stężenie glukozy w moczu i krwi, dlatego są zalecane cukrzykom.
Aronia a działanie przeciwzapalne i przeciwwrzodowe
Substancje antyoksydacyjne zawarte w aronii zmniejszają aktywność enzymu cyklooksygenazy-2, ograniczając stan zapalny w organizmie. Sok z aronii jest wskazany osobom zmagającym się z zapaleniem trzustki i wątroby, a także owrzodzeniem żołądka, ponieważ niweluje głębokość uszkodzeń błon śluzowych.
Aronia a ciężka choroba popromienna
Owoce aronii hamują uwalnianie wolnych rodników i białych krwinek. Aronia wykazuje właściwości filtrujące promienie UV. Przetwory z aronii spożywane w odpowiednich dawkach wykazują dobroczynny wpływ na osoby dotknięte ciężką chorobą popromienną.
Czy nalewka z aronii jest zdrowa?
Wino czy nalewka przygotowana na bazie surowych owoców aronii, spożywane z umiarem, mogą mieć więcej korzystnych właściwości niż przetwory, ponieważ dodawane do nich owoce nie są poddawane obróbce termicznej. Aroniówka może być pita okazjonalnie przez osoby z nadciśnieniem krwi czy z wysokim poziomem cholesterolu.
Czy aronia może zaszkodzić?
Znajdujący się w aronii kwas szczawiowy utrudnia przyswajanie do organizmu minerałów, takich jak wapń czy magnez. Może on również krystalizować się w drogach moczowych, powodując powstawanie kamieni. Aby zniwelować to ryzyko, pij odpowiednią ilość wody w ciągu dnia.
Przeczytaj również:
Czarny bez. Wzmocnij swoją odporność!