Ostropest i inne zioła
Ostropestu nie powinno zalewać się wrzątkiem ze względu na degradację związków czynnych. W zasadzie żadnych ziół nie powinno się zalewać wrzątkiem.
Nie rekomenduję też łączenia ostropestu z innymi ziołami, ponieważ śluzy zawarte w surowcu mogą wpływać na wchłanianie związków, chociażby z podanego w pytaniu dziurawca. Ponadto inna jest tu technika obróbki – z owoców ostropestu przygotowujemy odwar, a z ziela dziurawca napar.
Przeczytaj również:
Ostropest – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
“W zasadzie żadnych ziół nie powinno się zalewać wrzątkiem” – a odwar to nie wrzątek?
Dzień dobry.
Metoda sporządzania odwaru polega na zalaniu rozdrobnionych ziół odpowiednią ilością wody o temperaturze pokojowej, a następnie ogrzewaniu takiej mieszaniny przez około 30 minut na łaźni wodnej, której temperatura powinna się utrzymywać w okolicy 90 stopni Celsjusza. Wrzątek to woda o temperaturze 100 stopni Celsjusza.