Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
3

Dieta raw food – czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Słuchaj artykułu

W ostatnim czasie popularna stała się dieta opierająca się na spożywaniu surowych warzyw i owoców. Dieta raw food jest jedną z tych diet, których koncepcja zakłada powrót do żywienia z czasów pradawnych. Czy ten sposób żywienia jest odpowiedni dla zdrowia i może przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów?

Dieta raw food – czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Na czym polega dieta raw food? 

Twórcy tej diety zauważyli, że proces denaturacji białek zachodzi w temperaturze 40-48°C. Zdaniem autorów taka zmiana struktury białek może być niekorzystna dla zdrowia, gdyż w prehistorii człowiek i jego układ pokarmowy nie były przyzwyczajone do spożywania produktów poddanych obróbce termicznej. Dodatkowo w wysokich temperaturach dochodzi do straty witamin. Sięgają one od 30 do 80%. Twórcy diety proponują więc, aby opierać swój codzienny jadłospis na produktach surowych. Podstawą diety powinny być warzywa i owoce, ale dopuszczalne są również: 

  • moczone warzywa strączkowe, 
  • nasiona,  
  • orzechy,  
  • oleje tłoczone na zimno, 
  • ewentualnie surowe mięso, ryby i jaja.  

Zdaniem autorów tej diety ma ona chronić przed chorobami takimi jak: cukrzyca, nadciśnienie, otyłość, a także przed chorobami autoimmunologicznymi.  


Zdrowa żywność
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

A co na to nauka? 

Dieta raw food jest dietą wyjątkowo restrykcyjną i niedoborową. W codziennym jadłospisie osoby stosującej się do tych zaleceń będzie brakowało następujących składników:  

 

Lista niedoborów może być dłuższa w zależności od poziomu zbilansowania diety. Dodatkowo spożywanie surowych zbóż, mięsa lub jaj może być niebezpieczne dla zdrowia ze względu na zawartość mykotoksyn, salmonelli, lysterii czy campylobacter. Udowodniono również, że stosowanie diety opartej tylko i wyłącznie na surowych produktach prowadzi do niedowagi, a także zaniku miesiączki u kobiet. A co w przypadku nadciśnienia i cukrzycy? Rzeczywiście osoby, które stosują tę dietę, cechują się niższym ciśnieniem i stężeniem hemoglobiny glikowanej, jednakże ten sam efekt można uzyskać, stosując np. o wiele zdrowszą i bezpieczniejszą dietę śródziemnomorską. 

Osoby, które boją się utraty witamin związanej z gotowaniem warzyw i owoców, powinny być spokojne. Co prawda w przypadku witaminy C mogą one sięgać nawet 80%, jednakże ta witamina występuje w wielu produktach i jej uzupełnienie nawet przy tak dużej stracie nie jest problematyczne. Nie mam również dobrych wieści dla osób, które chciałyby stosować raw food, aby zgubić zbędne kilogramy. Owszem, spadek masy ciała przy spożyciu tylko i wyłącznie surowych produktów jest wysoki, jednakże jest to związane z bardzo niską kalorycznością diety. Po powrocie to standardowego sposobu żywienia te utracone kilogramy wracają, czemu często towarzyszy efekt jo-jo.

Raw food jest dietą restrykcyjną i może prowadzić do licznych niedoborów i konsekwencji zdrowotnych. Nie jest ona zalecana zarówno dla osób, które chcą załagodzić swoje jednostki chorobowe, jak i tych, których głównym celem jest redukcja nadprogramowych kilogramów.


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Koebnick C, Strassner C, Hoffmann I, Leitzmann C. Consequences of a long-term raw food diet on body weight and menstruation: results of a questionnaire survey. Ann Nutr Metab. 1999;43(2):69-79. doi: 10.1159/000012770. PMID: 10436305. 
  2. Cunningham E.; “What is a raw foods diet and are there any risks or benefits associated with it?”; J Am Diet Assoc, 2004, 104, 10: 1623.; 
  3. Garcia AL, Koebnick C, Dagnelie PC, Strassner C, Elmadfa I, Katz N, Leitzmann C, Hoffmann I. Long-term strict raw food diet is associated with favourable plasma beta-carotene and low plasma lycopene concentrations in Germans. Br J Nutr. 2008 Jun;99(6):1293-300. doi: 10.1017/S0007114507868486. Epub 2007 Nov 21. PMID: 18028575. 
  4. Douglass JM, Rasgon IM, Fleiss PM, Schmidt RD, Peters SN, Abelmann EA. Effects of a raw food diet on hypertension and obesity. South Med J. 1985 Jul;78(7):841-4. doi: 10.1097/00007611-198507000-00017. PMID: 4012382. 
  5. Raport NIK. REALIZACJA PROGRAMÓW ZWALCZANIA SALMONELLI W STADACH KUR w latach 2007-2012. 
  6. Jarosz M. [red.], Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Insty- tut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2012.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę