Właściwości kaszy jaglanej. Czy warto ją jeść?
Kasza jaglana (jagły) jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz, otrzymywaną z nasion prosa. Przez lata zapomniana, powoli powraca w wielu zdrowych i dietetycznych daniach. Jakie ma właściwości?
Kasza jaglana – właściwości
Kasza jaglana jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Jakie są jej największe zalety?
- Kasza jaglana zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka, witamin E, B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny), dzięki czemu wpływa pozytywnie na układ nerwowy i odpornościowy.
- Występowanie w kaszy jaglanej żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, fosforu, potasu, a także lecytyny, poprawia pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Tym samym kasza polecana jest osobom pracującym umysłowo.
- Kasza jaglana jest dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom tzw. złego cholesterolu we krwi.
- Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci dzięki obecności krzemu. Ten pierwiastek wpływa również na mineralizację kości, wspomaga ich regenerację i wzmacnia naczynia krwionośne.
- Kasza jaglana jest lekkostrawna i przyspiesza przemianę materii, więc idealnie sprawdza się w diecie odchudzającej.
- To bogactwo antyoksydantów, które wychwytują wolne rodniki.
- Mogą ją spożywać wegetarianie i weganie, a także osoby chore na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu.
- Kasza ta odkwasza organizm i oczyszcza go z toksyn.
- Spożywając kaszę jaglaną w trakcie przeziębienia, można szybciej pozbyć się kataru i kaszlu, ponieważ usuwa gęsty śluz z organizmu. Oprócz tego działa rozgrzewająco i przeciwwirusowo, skracając czas trwania infekcji.
- Jest zalecana kobietom w ciąży. Ze względu na brak glutenu można ją podawać również w pierwszych miesiącach życia dziecka. Stosowanie kaszy jaglanej w pożywieniu niemowlaka od 6. miesiąca życia jest korzystne dla jego rozwoju i wzrostu, dzięki zawartości witamin i składników mineralnych.
- Proso działa moczopędnie i wspiera pracę żołądka i wątroby. Hamuje rozwój bakterii i odświeża oddech.
- Osoby borykające się z kandydozą (przerostem grzybów w organizmie) powinny spożywać ziarno prosa.
Kto powinien uważać na kaszę jaglaną?
Osoby chorujące na cukrzycę powinny ostrożnie podchodzić do kaszy jaglanej ze względu na jej wysoki indeks glikemiczny (71). Po jej spożyciu poziom glukozy we krwi szybko rośnie. Nie trzeba jej jednak zupełnie wyłączać ze swojej diety, gdyż spożywana w niewielkich ilościach nie zaszkodzi. Kaszę jaglaną gotuj na sypko, wówczas wolniej będzie podnosić glikemię.
Kasza jaglana zawiera nieduże ilości goitrogenów – związków zaburzających metabolizm jodu. Z tego powodu osoby mające problemy z tarczycą powinny spożywać ją z umiarem.
Kasza jaglana – przepis
Zapiekana kasza jaglana
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej (pół szklanki)
- 1,5 szklanki dowolnego mleka
- 0,5 kg śliwek
- 3 łyżki cukru lub słodzik
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka masła.
Przygotowanie:
Przygotuj garnek z grubym dnem. Kaszę wypłucz, odcedź, zalej mlekiem, przykryj i zagotuj. Zamieszaj tylko raz na początku. Gotuj przez 20 minut. Następnie nagrzej piekarnik do 180°C. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki, pokrój na podłużne kawałki. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę kaszy, następnie śliwki, resztę kaszy i małe kawałki masła. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 40 minut.