Błędy żywieniowe, które osłabiają odporność
Każda komórka naszego organizmu potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania odpowiedniej ilości składników odżywczych. Ten proces dotyczy także komórek układu odpornościowego. Niedobór chociażby jednego składnika przełoży się na gorsze działanie układu odpornościowego i słabszą ochronę przed nowotworami, bakteriami, wirusami czy grzybami, dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta.
Z jednej strony pokarm buduje siłę układu immunologicznego, z drugiej może ją też osłabiać. Niektóre pokarmy ze swojej natury nie są przyjazne komórkom ani procesom metabolicznym i destrukcyjnie wpływają na zdrowie. Dodatkowo poza wartościami odżywczymi nie można zapominać o dostarczanej wartości kalorycznej, która może mieć wymierny wpływ na odporność. Zarówno niedobory, jak i nadmiary kaloryczne działają niekorzystnie na układ immunologiczny.
Niedożywienie w składniki odżywcze i mała podaż kalorii skutkują utratą masy ciała i obniżeniem ilości protein w organizmie. Mogą za tym iść zaburzenia odporności wrodzonej, nabytej i komórkowej oraz zaburzenia wodno-elektrolitowe.
Wśród przyczyn niedożywienia można wymienić:
- dostarczanie pokarmów słabej jakości,
- restrykcyjne diety,
- choroby związane z zaburzeniami wchłaniania jelitowego (wszystkie choroby zapalne jelit),
- nadmierne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, np. u osób uprawiających sport,
- choroby endokrynologiczne (choroby tarczycy czy nadnerczy),
- choroby pasożytnicze,
- choroby przebiegające z gorączką,
- nowotwory.
Niedożywienie prowadzi do zaniku tkanki limfatycznej (migdałki podniebienne, grasica, śledziona), zmniejszeniu ulega liczba limfocytów T, gorzej działają granulocyty, obniżeniu ulegają białka dopełniacza i fibronektyna. Niedożywienie prowadzi do częstych zakażeń i trudności w ich skutecznym leczeniu. Istnieje silny związek pomiędzy odżywieniem i wydzielaniem cytokin. Dochodzi do zaburzeń w zwalczaniu wolnych rodników z powodu braku antyoksydantów. Niedożywienie zwiększa podatność na choroby zakaźne i nowotwory.
Otyłość podobnie jak niedożywienie powoduje zaburzenia w układzie immunologicznym. Zdrowe i prawidłowe odżywienie jest więc kluczem do sprawnego działania układu immunologicznego.
Co obniża naszą odporność?
Nadmiar cukrów prostych (glukoza, fruktoza, sacharoza) w diecie
Nadmierne spożycie cukru, słodyczy, słodzonych napojów, soków może prowadzić do otyłości, insulinooporności i cukrzycy, a także rozwoju grzybów. Konsekwencją tego jest nieprawidłowe funkcjonowanie komórek układu odpornościowego. Moim pacjentom zalecam całkowitą rezygnację ze słodzenia herbaty czy kawy, ograniczenie spożywania miodu i unikanie słodzików.
Niedobór kwasów tłuszczowych
Kwasy tłuszczowe są niezbędne do budowy każdej komórki. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych (masło, słonina, olej palmowy, olej kokosowy, margaryna) lub niedobór kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (ryby z mórz zimnych, olej rzepakowy, olej lniany, olej z wiesiołka) może prowadzić do stanu zapalnego.
Zbyt mała ilość spożywanych warzyw
Warzywa stanowią niezastąpione źródło witamin, minerałów oraz białka i są pokarmem dla bakterii jelitowych. Wszystkie warzywa mają wartości odżywcze, dlatego jedz ich jak najwięcej i zadbaj o różnorodność.
Brak kiszonek w diecie
Kiszonki stanowią dobre źródło naturalnych probiotyków. Oznacza to, że zawierają one przyjazne nam bakterie i pokarm dla nich (prebiotyki). Jeśli Twój organizm je toleruje, możesz spożywać kiszonki, kiedy tylko masz na nie ochotę. Jeżeli jednak pojawiają się wzdęcia lub biegunki, zmniejsz ilość lub zmień rodzaj produktów.
Pokarmy niskiej jakości
Zwróć szczególną uwagę na jakość odżywczą dostarczanych organizmowi produktów. W przypadku żywności niskiej jakości będziemy zmuszeni spożyć więcej kalorii, żeby dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych. Przykładem takich produktów są: fast foody, chipsy, paluszki, cukierki, ciastka, alkohol, majonez. Nie bez znaczenia są też zanieczyszczenia środkami chemicznymi.
Nałogi
Palenie tytoniu, alkohol, substancje odurzające – to wszystko pogarsza sprawność komórek układu immunologicznego.
Zbyt mała podaż wody
Woda stanowi podstawę funkcjonowania każdej komórki. Dzięki odpowiedniemu nawodnieniu mogą prawidłowo zachodzić wszystkie procesy fizjologiczne. O prawidłowym nawodnieniu świadczy oddawanie jasnego, klarownego moczu. Osoba dorosła powinna pić ok. 2 litry wody na dobę, w zależności od wieku, płci i stanu organizmu. Podczas intensywnych ćwiczeń wskazane jest zwiększenie spożycia płynów.
Dowiedz się więcej z naszego materiału
Wzmacniając odporność pamiętaj o:
- zbilansowanej diecie,
- suplementacji witamin i minerałów,
- wykluczeniu złych nawyków żywieniowych,
- odpowiednim nawodnieniu,
- regularnej aktywności fizycznej,
- unikaniu używek.
Przeczytaj również:
10 produktów, które wzmocnią Twoją odporność