Olej kokosowy nierafinowany – zastosowanie i skład
Spośród tłuszczów spożywczych to właśnie olej kokosowy nierafinowany cieszy się wśród specjalistów i codziennych użytkowników dużym uznaniem. Ponadto wykazuje najszersze możliwości pod względem jego zastosowania. Z powodzeniem nadaje się do wykorzystania w kuchni: między innymi do pieczenia oraz gotowania. Nie zaleca się jednak wykorzystywania go do smażenia potraw.
W jego składzie znajdujemy bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli substancji, które dodatnio wpływają na kondycję organizmu i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów i układów. Ponadto na bogactwo oleju kokosowego składają się zawarte w nim wapń, żelazo, cynk oraz witaminy E i K.
Właściwości zdrowotne oleju kokosowego
Olej kokosowy wykazuje właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu szczególnie istotne są zawarte w nim trójglicerydy średniołańcuchowe. Przyczyniają się one do zwiększenia tempa przemiany materii, co bezpośrednio przekłada się na redukcję masy tłuszczowej. Innym cennym składnikiem jest kwas laurynowy, który wspomaga naturalną aktywność obronną organizmu i czyni ją bardziej efektywną. Olejek kokosowy coraz częściej wykorzystywany jest także do produkcji różnego rodzaju kosmetyków.
Właściwości kosmetyczne oleju kokosowego
W kosmetyce olej kokosowy nierafinowany jest bardzo chętnie wykorzystywany, ponieważ doskonale nawilża i odżywia skórę. Może być stosowany jako balsam do ciała. Szczególnie chętnie sięgają po niego kobiety, ponieważ spowalnia procesy starzeniowe. Olejek kokosowy może być także używany przez dzieci, w zależności od wybranych kosmetyków, do masażu, a także w codziennej pielęgnacji skóry, praktycznie każdego typu.
Olej kokosowy – jaki wybierać?
Powszechnie radzi się wybierać olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno. Rozpoznamy go po stałej postaci, białej barwie i widocznych słojach, a także po wyjątkowo przyjemnym zapachu. Mimo że jego cena może być wyższa, a okres przydatności do spożycia znacznie krótszy, z pewnością warto zainwestować w jego jakość. W przeciwieństwie do rafinowanego, olej kokosowy tłoczony na zimno zachowuje swoje naturalne właściwości, tak cenne dla naszego zdrowia.
Smaczny olej kokosowy
Jedną z największych zalet tego produktu jest to, że łączy w sobie wartości prozdrowotne z doskonałym smakiem i niezwykle szerokim zastosowaniem. Olej kokosowy można wykorzystywać nie tylko do przygotowywania tradycyjnych wypieków i gotowania. Podkreśla smak różnego rodzaju mięs, ponadto dobrze komponuje się z warzywami. Doskonale sprawdza się także jako dodatek do sosów sałatkowych i dressingów, ponieważ rozpuszcza się w stosunkowo niskiej temperaturze. Coraz częściej znajduje także zastosowanie w przygotowaniu zdrowych koktajli i napojów.
Olejek kokosowy w domowym SPA
Nie tylko gotowe produkty z zawartością naturalnej substancji, jaką jest olejek kokosowy, doskonale służą naszemu zdrowiu i urodzie – wiele z nich można przygotować także w domu. Dzięki temu mamy gwarancję, że używane przez nas kosmetyki są w pełni naturalne, nietoksyczne i w żadnym wypadku nam nie zaszkodzą. Posiadając olej kokosowy, możemy samodzielnie przygotować odżywczą maseczkę do włosów, delikatną pastę do zębów, a nawet skuteczny antyperspirant. Zróżnicowane właściwości i bogactwo składników, jakie zawiera w sobie olej kokosowy, umożliwiają nam stworzenie kosmetyków codziennego użytku, które nie tylko spełnią swoją rolę, ale także zachwycą nas swoim przyjemnym zapachem. Kto powinien po niego sięgnąć? Olejek kokosowy jest na tyle uniwersalnym dodatkiem, że może posłużyć za miłe urozmaicenie domowego SPA każdemu, kto ceni sobie jego słodki aromat.