Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
28

Dieta w fenyloketonurii – co można jeść, a czego unikać w jadłospisie?

Słuchaj artykułu

Według danych szacunkowych w Polsce 1 na ok. 7000-8000 noworodków cierpi na fenyloketonurię (PKU). Jest to rzadko występująca choroba metaboliczna uwarunkowana genetycznie. Niestety, nie wynaleziono leków, które zwalczyłyby całkowicie przyczynę choroby. Aby uchronić się przed poważnymi, negatywnymi skutkami fenyloketonurii, należy zachować rygorystyczną dietę.

Dieta w fenyloketonurii – co można jeść, a czego unikać w jadłospisie?

Przyczyną fenyloketonurii jest brak wątrobowego enzymu – hydroksylazy fenyloalaninowej (PAH). U chorych stwierdza się całkowity lub bardzo głęboki niedobór tego enzymu, co skutkuje brakiem rozkładu fenyloalaniny do tyrozyny. Stężenie fenyloalaniny diametralnie wzrasta w krwiobiegu i prowadzi do odkładania się fenyloketonów. Zbyt wysokie stężenie tego związku może uszkadzać mózg dziecka powodując wiele poważnych dysfunkcji.

Fenyloketonurię diagnozuje się w 2-3 dobie życia noworodka. Dzieci te nie różnią się wyglądem od ich zdrowych rówieśników. Pierwsze objawy są możliwe do zaobserwowania po około 3 miesiącach niestosowania się do zaleceń lekarza i nieprzestrzegania diety. Z biegiem czasu nasilają się (2-3 dekada życia).


Dieta w fenyloketonurii
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Objawy nieleczonej choroby:

  • zaburzenia neurologiczne,
  • padaczka,
  • upośledzenie umysłowe (może osiągać stopień głęboki – iloraz inteligencji <50),
  • małogłowie,
  • upośledzenie motoryki,
  • spadek koncentracji,
  • hipotonia mięśniowa,
  • zesztywnienie stawów,
  • częste wysypki,
  • hipopigmentacja skóry, niebieskie oczy, jasne włosy,
  • specyficzny „mysi” zapach potu.

Pacjenci z nieleczoną fenyloketonurią wykazują szereg nietypowych zachowań:

  • wybuchy złości, nadpobudliwość,
  • depresja,
  • zachowania autystyczne,
  • samookaleczanie,
  • psychozy,
  • agresywność.

Leczenie polega na indywidualnym ustaleniu dawki fenyloalaniny, jaka może być podana pacjentowi i jednocześnie nie stanowi zagrożenia dla jego rozwoju. Fenyloalanina jest aminokwasem egzogennym będącym prekursorem do tworzenia się innych związków w organizmie, np. substancji barwnikowych, hormonów tarczycy, białek strukturalnych. Nasz organizm nie produkuje jej samodzielnie, dlatego musi ją pobierać wraz z pokarmem. Występuje ona w wielu produktach, takich jak jaja, mięso, ryby czy sery.

UWAGA! Dieta ubogofenyloalaninowa musi być włączona od pierwszych dni życia (normobiałkowa, niskofenyloalaninowa).

Noworodkowi należy podawać wszelkie substancje i składniki mineralne niezbędne do jego prawidłowego rozwoju. Dopuszczalne jest karmienie dziecka piersią, gdyż mleko matki nie zawiera zbyt dużych ilości fenyloalaniny. Lepszym rozwiązaniem jest jednak stosowanie mieszanek białkowych o niskiej zawartości tego aminokwasu. Przykładem takiego preparatu może być hydrolizat kazeiny (mała ilość fenyloalaniny, a większa tyrozyny). Przy zachowaniu rygorystycznej diety dziecko będzie rozwijało się prawidłowo. Po okresie dzieciństwa (ok. 12-14 roku życia), kiedy rozwój mózgu zaczyna spowalniać, dietę można nieco rozszerzyć. Dorośli również powinni przestrzegać diety, aby ustrzec się przed kumulowaniem fenyloalaniny w mózgu i ewentualnym powstawaniem uszkodzeń układu nerwowego. Liczne badania dowodzą, iż u dorosłych, którzy ponownie wprowadzili restrykcyjną dietę, zaobserwowano cofanie się zaburzeń neurologicznych.

Pamiętaj! Mózg chorego na fenyloketonurię pozostaje wrażliwy na neurotoksyczne działanie fenyloalaniny przez całe życie.

Pokarmy, które należy bezwzględnie wykluczyć:

  • pieczywo, wyroby cukiernicze (z wyłączeniem wyrobów niskobiałkowych),
  • ryby, mięso, wędliny,
  • jaja,
  • sery, mleko, produkty mleczne,
  • orzechy, kakao, czekolada,
  • rośliny strączkowe.

Pokarmy dozwolone w odpowiednich ilościach:

  • owoce, warzywa,
  • żywność niskobiałkowa (o obniżonej zawartości fenyloalaniny),
  • chrupki ziemniaczane,
  • produkty z mąki niskofenyloalaninowej.

Pokarmy dozwolone bez ograniczeń:

  • miód,
  • cukier,
  • cukierki owocowe,
  • oleje roślinne,
  • wody mineralne.

Pacjenci z fenyloketonurią bezwzględnie nie mogą spożywać pokarmów oraz napojów czy leków zawierających aspartam (E951). Jest to słodzik, którego 50% masy stanowi fenyloalanina. Jeśli wystąpi konieczność zażycia leku z aspartamem, należy wliczyć jego zawartość do dobowej podaży fenyloalaniny.

Na szczęście rokowania w fenyloketonurii są bardzo dobre, jeśli zostanie ona odpowiednio wcześnie wykryta, a pacjent będzie stosował się do diety niskofenyloalaninowej.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę