Garbniki – jakie mają właściwości?
Dzięki właściwościom ściągającym garbniki stosuje się w podrażnieniach skóry, odmrożeniach i oparzeniach. Tworzą one także warstwę ochronną na skórze. Hamują wzrost bakterii, znajdują zastosowanie w łagodzeniu zatruć i biegunek, hamują działanie wolnych rodników.
Czym są garbniki?
Garbniki są grupą związków zarówno organicznych, jak i nieorganicznych, występujących naturalnie bądź stworzonych syntetycznie, których właściwości pozwalają na garbowanie skóry. Sam proces garbowania składa się z wielu etapów, w których surowy produkt ulega finalnie przemianie w rzemień. W procesie garbowania cząsteczki garbników łączą się w sposób trwały z białkami skóry, przez co skóra nie może wiązać wody.
Jak się okazuje, garbniki są obecne w wielu roślinach i dzięki swym właściwościom leczniczym zostały wykorzystane szerzej niż tylko do samego procesu garbowania.
Garbniki roślinne są to związki organiczne o zróżnicowanej budowie chemicznej, których masa cząsteczkowa waha się od 500 do 3000 jednostek. Są rozpuszczalne w wodzie, mają lekko kwaśny odczyn. W połączeniu z białkami tworzą nierozpuszczalne związki, co prowadzi np. do aglutynacji krwinek czerwonych. Ich smak jest cierpki, gorzki, ściągający.
Garbniki – podział
Ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne garbniki dzieli się na hydrolizujące (tanoidy) oraz niehydrolizujące (garbniki katechinowe).
Do najważniejszych garbników hydrolizujących zalicza się:
- kwas galusowy,
- kwas elagowy,
- kwas oligogalusowy,
- kwas m-trigalusowy.
Z kolei wśród garbników katechinowych najbardziej znane są:
- epikatechina,
- katechina,
- galokatechina,
- flawon-3-ol,
- leukoantocyjanidyny.
Garbniki – właściwości
Garbniki wykazują wiele właściwości leczniczych. Są to związki o działaniu:
- ściągającym – są powszechnie stosowane w stanach zapalnych skóry, błony śluzowej, drobnych krwawieniach (przyspieszają tworzenie się skrzepów poprzez aglutynację krwinek czerwonych), są wykorzystywane w odmrożeniach, oparzeniach, podrażnieniach, owrzodzeniach podudzi, do płukania jamy ustnej,
- bakteriostatycznym – hamują wzrost bakterii, głównie bakterii G(-),
- odtruwającym – np. w przypadku zatrucia metalami ciężkimi takimi jak ołów czy żelazo; mogą być także stosowane w przypadku nieżytów jelit, biegunek, zatruć pokarmowych; spekuluje się o ich działaniu przeciwbiegunkowym,
- ochronnym – tworzą warstwę ochronną na powierzchni skóry (dochodzi do koagulacji białka),
- lekko przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym (hamują działanie wolnych rodników).
Najbardziej znanymi surowcami farmaceutycznymi, których działanie zawdzięczamy obecności garbników, są:
- kłącze rdestu wężownika,
- kora dębu,
- kłącze pięciornika,
- owoc borówki czernicy,
- liść borówki brusznicy,
- liść herbaty,
- liść oraz kora oczaru wirginijskiego.
Garbniki – zastosowanie
Oprócz wyżej wymienionych działań surowce garbnikowe można stosować dodatkowo w: nadmiernej potliwości stóp i dłoni, w stanach zapalnych ulokowanych w obrębie narządów płciowych i odbytu. W mniejszym stopniu także w krwawieniach z przewodu pokarmowego, niewydolności żylnej, żylakach kończyn.
Są obecne w wielu preparatach dostępnych w aptekach np. w maściach, żelach, kremach, herbatkach do zaparzania, pastach do zębów, suplementach diety i innych.