Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
16

L-karnityna – jaka jest jej rola w metabolizmie człowieka?

Słuchaj artykułu

Główną rolą L-karnityny jest transport kwasów tłuszczowych z cytoplazmy do mitochondrium, gdzie możliwe jest uwolnienie energii potrzebnej do funkcjonowania naszego organizmu. Nieprawidłowe stężenie L-karnityny może doprowadzić do osłabienia mięśni, chorób wątroby, dysfunkcji nerek, zaburzeń pracy serca oraz innych poważnych schorzeń. Obecnie trwają liczne badania nad możliwością stosowania L-karnityny w farmakoterapii i suplementacji osób narażonych na niedobory tej cennej dla organizmu substancji. 

L-karnityna – jaka jest jej rola w metabolizmie człowieka?

Czym jest L-karnityna? 

W ujęciu chemicznym L-karnityna to hydrofilowy związek organiczny o masie cząsteczkowej 162 kDa, który jest określany jako kwas L-3-hydroksy-4-N, N,N-trimetyloaminomaślan.  

Karnityna została po raz pierwszy odkryta w mięsie w 1905 roku. Początkowo uznano ją za witaminę BT, jednak w toku późniejszych badań określono ją jako substancję witaminopodobną. Warto podkreślić, że postacią fizjologiczną jest L-karnityna, podczas gdy izomer D jest nieaktywny biologicznie.


Produkty z L-karnityną
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

L-karnityna pełni ważne funkcje w naszym organizmie, a jej dzienne  zapotrzebowanie dla osoby dorosłej wynosi około 15 mg. W ciele człowieka występuje przede wszystkim w formie wolnej (75%) oraz zestryfikowanej jako acetylokarnityna (do 15%).  

Główną rolą L-karnityny jest transport kwasów tłuszczowych z cytoplazmy do mitochondrium, gdzie w późniejszym etapie dochodzi do uwolnienia energii.  

Jaka jest rola L-karnityny? 

Główna funkcja L-karnityny jest bezpośrednio związana z transportem kwasów tłuszczowych z cytoplazmy do wnętrza mitochondriów, czyli do tzw. centrów energetycznych komórki.  

Wolne kwasy tłuszczowe są bogate w energię, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Uwolnienie energii możliwe jest w mitochondriach, jednak błony komórkowe otaczające te organella komórkowe są nieprzepuszczalne dla kwasów tłuszczowych. Z tego powodu konieczne jest funkcjonowanie odpowiedniego systemu transportującego kwasy tłuszczowe przez błony mitochondrialne, w którym najważniejszą rolę pełni L-karnityna, tworząca tzw. czółenko karnitynowe (mostek karnitynowy). Zatem dzięki obecności L-karnityny wolne kwasy tłuszczowe przedostają się do mitochondrium, gdzie ulegają rozkładowi (tzw. β-oksydacja), w wyniku czego uwolniona zostaje potrzebna nam energia

Pozostałe funkcje biologiczne L-karnityny obejmują: 

  • stabilizację błon komórkowych (np. erytrocytów), 
  • transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych pomiędzy peroksysomami a mitochondriami, 
  • działanie antyoksydacyjne, 
  • regulację stężenia wewnątrzkomórkowego żelaza, 
  • usuwanie z organizmu niektórych leków, 
  • udział w metabolizmie aminokwasów rozgałęzionych (waliny, leucyny i izoleucyny), 
  • udział w niektórych przemianach węglowodanów, np. poprzez zmniejszenie wykorzystywania glikogenu jako materiału energetycznego. 

Źródła L-karnityny w organizmie człowieka 

Endogenna synteza 

W organizmie zdrowego człowieka powstaje codziennie około 10-35 mg L-karnityny. Do syntezy dochodzi w wątrobie, nerkach i mózgu, skąd jest transportowana wraz z krwią do innych części naszego ciała.   

Prekursorami L-karnityny są aminokwasy takie jak lizyna i metionina. Do prawidłowej syntezy niezbędne są także: 

  • kwas askorbinowy (wit. C),  
  • niacyna (wit. B3, PP), 
  • pirodyksyna (wit. B6), 
  • jony żelaza. 

Warto zaznaczyć, że endogenna synteza w organizmie człowieka może pokrywać około 25% dziennego zapotrzebowania na L-karnitynę.  

Odpowiednia dieta 

Pożywienie powinno zapewnić około 75% dziennego zapotrzebowania na L-karnitynę. Przy dobrze zbilansowanej diecie jesteśmy w stanie dostarczyć do naszego organizmu 20–200 mg L-karnityny dziennie. Z kolei w przypadku wegetarian ilość ta jest znikoma i wynosi zaledwie 1 mg na dobę.  

Głównym źródłem L-karnityny w diecie człowieka jest: 

  • czerwone mięso, w tym baranina, wołowina i wieprzowina, 
  • mleko i przetwory mleczne, 
  • ryby. 

Choć L-karnitynę zidentyfikowano także w zbożach, awokado i nasionach soi, jej zawartość w produktach roślinnych jest jedynie śladowa.  

Jakie jest prawidłowe stężenie L-karnityny? 

W organizmie dorosłego człowieka znajdziemy łącznie około 20 g L-karnityny, zawartej głównie w sercu i mięśniach szkieletowych. Jej prawidłowe stężenie w osoczu wynosi średnio 45–65 μmoli/l.  

Znaczącą rolę w regulacji stężenia L-karnityny w naszym organizmie odgrywają nerki. Aż 95% ogólnej ilości L-karnityny ulega resorpcji w kanalikach nerkowych, natomiast wraz z moczem wydalanych jest zaledwie jej kilka procent. 

Objawy niedoboru L-karnityny 

Objawy niedoboru L-karnityny mogą obejmować: 

  • osłabienie i zwiotczenie mięśni, 
  • zanik mięśni szkieletowych, 
  • niewydolność mięśnia sercowego, 
  • ryzyko wystąpienia zawału serca i innych chorób układu sercowo-naczyniowego,  
  • choroby wątroby i nerek,  
  • kwasicę metaboliczną.  

Kto jest narażony na niedobór L-karnityny? 

Niedobór L-karnityny jest rzadko obserwowany ze względu na możliwość endogennej syntezy. Jej nieprawidłowe stężenie może być jednak odnotowywane w następujących sytuacjach: 

  • Niedobory karnityny są obserwowane u osób stosujących dietę wegańską lub wegetariańską.  
  • Poważne zaburzenia działania L-karnityny są obserwowane u osób nałogowo pijących. Dzieje się tak dlatego, że alkohol hamuje aktywność biologiczną L-karnityny, nawet jeśli jej podaż wraz z dietą jest prawidłowa.   
  • Zaburzenia metabolizmu L-karnityny są często skorelowane z chorobami wątroby, niewydolnością nerek i cukrzycą. Nieprawidłowości te są obserwowane również przy występowaniu kwasicy organizmu.  
  • Ryzyko nieprawidłowego metabolizmu L-karnityny występuje u pacjentów z kardiomiopatią, która obejmuje wady w budowie i funkcjonowaniu mięśnia sercowego. Dodatkowymi czynnikami mogą być nadciśnienie tętnicze oraz choroba wieńcowa.  
  • Niedobory L-karnityny mogą pojawić się także w efekcie długotrwałego wzmożonego wysiłku fizycznego. 

L-karnityna – przeciwwskazania

L-karnityna jest powszechnie uważana za substancję bezpieczną dla człowieka. Dotychczas nie odnotowano poważniejszych skutków ubocznych, choć w niektórych przypadkach mogą pojawić się przejściowe dysfunkcje ze strony układu pokarmowego, takie jak ból brzucha czy biegunka.  

Ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na padaczkę.

W jaki sposób suplementować L-karnitynę? 

Suplementacja karnityną może być ważnym elementem farmakoterapii oraz działać wspomagająco na organizm. Terapeutycznie powinniśmy przyjmować od 100 mg do 2 g L-karnityny dziennie (w 2-3 dawkach).  

Preparaty z L-karnityną możemy kupić w aptece bez recepty. Ceny są bardzo zróżnicowane i zależą przede wszystkim od wielkości opakowania. Do wyboru mamy produkty w zakresie od 13 do 150 złotych. 

Warto zaznaczyć, że L-karnityna dostarczona z naturalnych produktów charakteryzuje się dobrą przyswajalnością i jest wchłaniana w przewodzie pokarmowym człowieka na poziomie 50-85%. Dla porównania biodostępność karnityny podanej w formie suplementu jest zdecydowanie niższa i wynosi około 15%. Mimo to suplementacja L-karnityną wydaje się być dobrym rozwiązaniem, by przeciwdziałać powstawaniu niedoboru tej cennej substancji.  

Preparaty z L-karnityną są zalecane w przypadku: 

  • wrodzonego niedoboru karnityny,  
  • chorób mięśni szkieletowych,  
  • chorób serca, 
  • dysfunkcji nerek i wątroby,  
  • schorzeń w obrębie układu krążenia
  • chorób neurodegeneracyjnych (np. choroba Alzheimera), 
  • zaburzeń ze strony ośrodkowego układu nerwowego, 
  • stanów depresyjnych 
  • otyłości,  
  • w czasie intensywnych treningów, 
  • przy obniżonej odporności (np. AIDS) i zastosowaniu immunoterapii,  
  • problemów z męską płodnością związaną z osłabioną ruchliwością plemników.  

Suplementacja u sportowców 

Dane dotyczące efektywności stosowania L-karnityny u sportowców są niejednoznaczne. Nie ma wystarczających dowodów świadczących o tym, że suplementacja wpływa na lepsze efekty treningowe, natomiast pewne jest, że wzmożony wysiłek fizyczny sprzyja powstawaniu niedoboru L-karnityny. Z tego powodu w czasie wzmożonych treningów zalecane jest przyjmowanie około 3 gramów L-karnityny w postaci preparatów doustnych. Warto pamiętać, że najlepsze efekty działania następują po przyjmowaniu suplementu na czczo i na około godzinę przed aktywnością fizyczną.  

Czy L-karnityna sprzyja odchudzaniu? 

L-karnityna uczestniczy w przemianach kwasów tłuszczowych w naszym organizmie, dlatego duże nadzieje były wiązane z wykorzystaniem jej jako środka odchudzającego typu „fat burner”, czyli spalacza tłuszczu. Niestety nadal nie ma wystarczających dowodów na skuteczność L-karnityny w procesie gubienia zbędnych kilogramów, choć istnieją dane literaturowe mówiące o poprawie profilu lipidowego po odpowiedniej suplementacji. 

Pamiętajmy, że L-karnityna jest związkiem niewątpliwie ważnym w metabolizmie człowieka. Jej niedobór może być związany z poważnymi skutkami zdrowotnymi, dlatego ważne jest, by stosować odpowiednio dobraną dietę i ewentualną suplementację L-karnityną.  


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Czeczot, H., & Ścibior, D. (2005). Rola L-karnityny w przemianach, żywieniu i terapii. Role of L-carnitine in metabolism, nutrition and therapy. Postepy Hig Med Dosw.(online), 59, 9-19. 
  2. Kąpka, A., Szajda, S. D., Waszkiewicz, N., Płudowski, P., Chojnowska, S., Rudy, M., Szulc, A., Ładny, J.R., Zwierz, K. (2011). Karnityna: funkcja, metabolizm i znaczenie w niewydolności wątroby u pacjentów w przewlekłym zatruciu alkoholem. Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej, 65
  3. Matwiejuk, A. (2010). L-karnityna-funkcje i zastosowanie. Roczniki Naukowe, 140. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę