241
09 października 2018

Młody jęczmień – właściwości i zastosowanie

Młody jęczmień staje się coraz bardziej popularny. Mogłoby się wydawać, że właściwości tej rośliny zostały odkryte stosunkowo niedawno - nic bardziej mylnego. Już w starożytności jęczmień był jednym ze składników diety Rzymian. Młody jęczmień jest dostępny w różnych postaciach, np. soku (zwykłego lub sproszkowanego) czy też rozdrobnionej trawy jęczmiennej.

Młody jęczmień – właściwości

Młody jęczmień jest charakterystyczny dzięki swojej barwie, którą zyskuje za sprawą wysokiej zawartości chlorofilu. Posiada on właściwości przeciwutleniające, co powoduje usuwanie z organizmu nadmiaru wolnych rodników. Inne właściwości chlorofilu:

  • posiada właściwości leczenia anemii,
  • wspomaga pracę nadnerczy i tarczycy,
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • stymuluje układ immunologiczny.

Zielony jęczmień bogaty jest nie tylko w chlorofil. Posiada również mnóstwo witamin i minerałów, w tym:

  • witaminy B, C, E, K,
  • kwas foliowy,
  • beta-karoten,
  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • wapń,
  • mangan,
  • cynk,
  • krzem.

Ciekawostka. Zielony jęczmień posiada więcej beta-karotenu niż marchew!

Co najważniejsze, zawarte w nim składniki są w pełni naturalne, dlatego są bardzo dobrze przyswajane przez organizm człowieka.

Młody jęczmień doskonale uzupełnia niedobory substancji odżywczych w organizmie

Wprowadzenie do składników diety młodego jęczmienia przyczyni się do zapewnienia równowagi pH organizmu, dzięki czemu komórki człowieka będą mogły funkcjonować w sposób prawidłowy. W obecnych czasach najczęściej spożywamy żywność uprzednio przetworzoną, charakteryzującą się odczynem kwaśnym. Jeśli w naszym jadłospisie przeważa jedzenie tego typu, istnieje ryzyko zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Stan ten prowadzi do wielu negatywnych skutków w funkcjonowaniu organizmu, np.:

  • zaburzeń snu,
  • zaparć,
  • chronicznego zmęczenia.

Regularne spożywanie młodego jęczmienia przyczynia się do wyeliminowania niepożądanych dolegliwości.

Młody jęczmień a usuwanie toksyn z organizmu

Młody jęczmień ma działanie detoksykacyjne. Spożywanie go przyczynia się do usuwania szkodliwych metali ciężkich, które znajdują się w organizmie. Występujący w jęczmieniu chlorofil i beta-karoten sprzyjają wydalaniu toksyn z organizmu. Jęczmień korzystnie wpływa na działanie wątroby, niwelując skutki niewłaściwych nawyków żywieniowych i wspomaga prawidłowy przebieg procesów metabolicznych. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje działanie wolnych rodników.

Młody jęczmień a odporność

Regularne spożywanie młodego jęczmienia wpływa na zwiększenie odporności organizmu dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych. Substancje te wspomagają wytwarzanie komórek odpornościowych w organizmie, głównie białych krwinek, czyli leukocytów. Dzięki temu przyspieszają one proces gojenia się ran, a także wspierają organizm w walce z przeziębieniem.

Młody jęczmień a odchudzanie

Młody jęczmień jest rośliną niskokaloryczną. Zawiera błonnik, który pęcznieje w żołądku i zapewnia uczucie sytości. Roślina ta pozytywnie wpływa na proces odchudzania, gdyż niweluje odczucie głodu. Młody jęczmień wspomaga także pracę jelit, zapobiega zaparciom oraz wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi.

Należy pamiętać, że spożywanie młodego jęczmienia w procesie odchudzania ma charakter jedynie wspomagający.  Nie zastąpi on aktywności fizycznej i dobrze zbilansowanej diety.

Młody jęczmień a zdrowa skóra

Młody jęczmień jest bogaty w selen, który wpływa pozytywnie na kondycję skóry, zmniejsza napięcie i zmęczenie naskórka. Chroni skórę przed zagrażającymi jej czynnikami zewnętrznymi, takimi jak zimne powietrze, smog czy promienie UV. Regularne spożywanie zielonego jęczmienia wzmacnia naskórek, zapewniając mu naturalną stymulację i regenerację komórek. Zawarty w jęczmieniu chlorofil, witamina B oraz żelazo wspierają odnowę białych i czerwonych krwinek, dzięki czemu łagodzi on oznaki starzenia się skóry.

W jakiej formie przyjmować młody jęczmień?

Młody jęczmień dostępny jest w formie soku (zwykły lub sproszkowany) lub rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Należy dodać 1-2 łyżeczki sproszkowanego soku do 250 ml wody. Przygotowaną mieszankę należy wypić od razu po przygotowaniu, by jęczmień nie utracił swoich wartości. Młody jęczmień ma specyficzny smak, który nie każdemu może odpowiadać. Aby poprawić jego smak, możemy dodać odrobinę miodu. Sproszkowany jęczmień nadaje się również jako dodatek do sałatek i innych potraw lub koktajli.

Aby kuracja przyniosła spodziewane rezultaty, jęczmień należy przyjmować dwa razy dziennie. O wiele wygodniejszą formą spożycia, lecz droższą, jest jęczmień w postaci tabletek. Po preparaty z jego dodatkiem powinny sięgnąć osoby, które planują odchudzanie, gdyż jęczmień przyjmowany w ten sposób dostarcza dużą ilość błonnika.

Młody jęczmień – przeciwwskazania i skutki uboczne jego stosowania

W przypadku młodego jęczmienia nie odnotowano informacji na temat skutków ubocznych i interakcji z innymi lekami.

Zaleca się, aby jego stosowanie skonsultowały z lekarzem kobiety w ciąży, kobiety karmiące i osoby starsze, a także osoby z wrażliwym żołądkiem (z powodu dużej zawartości błonnika).

W porównaniu z innymi suplementami, młody jęczmień ma właściwości silnie oczyszczające organizm.

Uwaga! Podczas stosowania młodego jęczmienia zaleca się spożywanie substancji według zaleceń dołączonych do opakowania.

Młody jęczmień to roślina znana ze swych właściwości od tysięcy lat. Może nam pomóc w odchudzaniu, poprawie wyglądu skóry, wzmocnieniu odporności oraz oczyszczeniu organizmu z toksyn.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Czwarty czynnik ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19

Polscy naukowcy odkryli gen odpowiedzialny za ciężki przebieg COVID-19. Dokonali tego badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (UMB) pod kierownictwem…

Zobacz więcej

Przeziębienie czy COVID-19?

Pamiętaj, by przede wszystkim nie lekceważyć objawów chorobowych. Nawet gdy nie wydają się niezbyt nasilone – mogą zwiastować początek infekcji…

Zobacz więcej

Ważność UCC po szczepieniu preparatem Johnson&Johnson

Obecnie trwa akcja szczepień tzw. dawką przypominającą. Dawka ta wydłuża ważność certyfikatu covidowego o kolejny rok. Szczepienie przypominające jest przeznaczone…

Zobacz więcej

Certyfikat covidowy – co się zmieniło?

Od 1 lutego 2022 roku UCC (Unijne cyfrowe zaświadczenie COVID) służące do celów podróży po krajach należących do Unii Europejskiej…

Zobacz więcej

Jak przechowywać pokarm kobiecy?

Mleko matki to najlepszy pokarm dla noworodka i niemowlęcia, który zaspokaja w pełni jego potrzeby żywieniowe przez pierwsze 6 miesięcy…

Zobacz więcej

Czy należy unikać owoców podczas odchudzania?

Świeże owoce są ważnym składnikiem zdrowej i urozmaiconej diety. Są niskokaloryczne, sycące, jak również bogate w wodę, witaminy, składniki mineralne,…

Zobacz więcej

Ile kilokalorii mają mandarynki?

Mandarynki składają się przede wszystkim z wody (aż 85%), a także węglowodanów (13,3 g w 100 g; zwłaszcza sacharozy, glukozy…

Zobacz więcej

Czy warto jeść pistacje?

Pistacje to popularny rodzaj orzechów drzewnych, który jest wyjątkowo bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, jedno-…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

    1. Poradnik Gemini pisze:

      Dziękujemy 🙂

Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)