19
20 grudnia 2018

Pokarmy powodujące zgagę oraz sposoby jej łagodzenia

Pieczenie w przełyku, nieprzyjemny refluks, ból żołądka. Któż tego nie zna? Zgaga, bo o niej mowa, bardzo często pojawia się, np. po zjedzeniu świeżego ciasta prosto z piekarnika, fast-foodu z przydrożnej budki lub po spożyciu nadmiaru ciężkostrawnego jedzenia. Jeśli jest to tylko sporadyczny dyskomfort, nie ma się czym martwić. Gorzej, gdy pieczenie zaczyna towarzyszyć nam przez dłuższy okres czasu. Co robić, aby pozbyć się tego odczucia? Czego unikać? Co zastosować, aby sobie pomóc, nie szkodząc jednocześnie?

Skąd się bierze zgaga?

U każdego przyczyna może być inna. Zależy to w dużym stopniu od zdolności naszego żołądka do trawienia określonych pokarmów, bardzo często zjedzonych w nadmiarze. Są jednak produkty, których spożycie zazwyczaj wiąże się z występowaniem zgagi. Dlatego, jeśli ktoś boryka się z tym problemem na co dzień, powinien unikać lub przynajmniej ograniczyć spożywanie:

  • alkoholu,
  • kawy,
  • napojów gazowanych,
  • potraw tłustych,
  • potraw smażonych
  • ostrych przypraw,
  • słodyczy.

Pamiętaj! Dieta w chorobie refluksowej pozwala w znacznym stopniu ograniczyć nawroty nieprzyjemnych dolegliwości.

Należy również unikać stresu, który jest często prowokatorem występowania nieprzyjemnych objawów, pomimo przestrzegania zasad zdrowego żywienia.

Co można stosować na zgagę?

Najstarszą grupą leków stosowaną w leczeniu zgagileki zobojętniające sok żołądkowy. Zażywa się je doraźnie, godzinę po posiłku w celu zneutralizowania kwaśnego pH w żołądku. Zazwyczaj mają postać tabletek do ssania czy  żucia lub zawiesiny, czyli tzw. „mleczka” do wypicia. Drugą grupą są antagoniści receptora histaminowego, spośród których w preparatach można znaleźć głównie ranitydynę. Ich działanie polega na zablokowaniu receptora H2 w ścianie żołądka, zmniejszając tym samym jego wydzielanie. Zażywa się je zazwyczaj po posiłku, który może spowodować wystąpienie symptomu pieczenia. Również stosuje się je doraźnie.

Kolejną grupą są inhibitory pompy protonowej, czyli tzw. prazole (pantoprazol i omeprazol), które pacjentom kojarzą się z lekami osłonowymi (są stosowane ochronnie w czasie farmakoterapii lekami o negatywnym wpływie na błonę śluzową przewodu pokarmowego). Leki te w przeciwieństwie do poprzednich stosuje się na czczo, około 30 minut przed posiłkiem. Ich sposób działania opiera się na blokowaniu pomp protonowych, dzięki czemu zmniejszają wydzielanie kwasu. Terapia tymi lekami trwa zazwyczaj do 2 tygodni. Stosuje się je w celu zapobiegania wystąpienia nieprzyjemnych objawów zgagi. Zalecane są przede wszystkim osobom, u których poprzednie grupy leków nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. W przypadku ich stosowania ważna jest systematyczność i pełen cykl terapii (o ile lekarz nie zaleci inaczej – 14 dni, nawet gdy objawy ustąpią).

Jakie są domowe sposoby na zgagę?

U wielu osób zdecydowanie lepiej sprawdzają się preparaty pochodzenia roślinnego. Do tych stosowanych z powodzeniem zalicza się alginiany. Są to związki pozyskiwane z oceanicznych wodorostów. Po połączeniu z kwasami tworzą żel, który zabezpiecza i powleka ściany żołądka, dzięki czemu zmniejsza się też odczucie bólu. Można je znaleźć w składzie preparatów płynnych. Dobrą alternatywą do stosowania chemicznych medykamentów jest także kleik sporządzany z siemienia lnianego. Przygotowuje się go przez zalanie dwóch do trzech łyżek zmielonego lub ziarnistego lnu szklanką gorącej wody i wypija po odstaniu. Wykazuje on podobne do alginianów działanie w stosunku do śluzówki żołądka. Ponadto wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit. Tradycyjnie stosuje się też olej rokitnikowy oraz lukrecję w postaci pastylek do ssania, które przyspieszają gojenie wrzodów i zmniejszają uczucie palenia. Jeśli dolegliwości nie są bardzo nasilone, zaleca się jedzenie migdałów oraz picie ziołowych naparów usprawniających trawienie, ale nie działających drażniąco.

Pamiętaj! Jeśli objawy zgagi utrzymują się przez dłuższy czas, należy skonsultować się z lekarzem. Przyczyną jej powstawania mogą być również różne choroby, które w celu przeprowadzenia skutecznej terapii należy wykluczyć. W okresie świątecznym warto zadbać o preparaty lub domowe sposoby na zgagę, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości w tym szczególnym okresie.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Czwarty czynnik ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19

Polscy naukowcy odkryli gen odpowiedzialny za ciężki przebieg COVID-19. Dokonali tego badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (UMB) pod kierownictwem…

Zobacz więcej

Przeziębienie czy COVID-19?

Pamiętaj, by przede wszystkim nie lekceważyć objawów chorobowych. Nawet gdy nie wydają się niezbyt nasilone – mogą zwiastować początek infekcji…

Zobacz więcej

Ważność UCC po szczepieniu preparatem Johnson&Johnson

Obecnie trwa akcja szczepień tzw. dawką przypominającą. Dawka ta wydłuża ważność certyfikatu covidowego o kolejny rok. Szczepienie przypominające jest przeznaczone…

Zobacz więcej

Certyfikat covidowy – co się zmieniło?

Od 1 lutego 2022 roku UCC (Unijne cyfrowe zaświadczenie COVID) służące do celów podróży po krajach należących do Unii Europejskiej…

Zobacz więcej

Jak przechowywać pokarm kobiecy?

Mleko matki to najlepszy pokarm dla noworodka i niemowlęcia, który zaspokaja w pełni jego potrzeby żywieniowe przez pierwsze 6 miesięcy…

Zobacz więcej

Czy należy unikać owoców podczas odchudzania?

Świeże owoce są ważnym składnikiem zdrowej i urozmaiconej diety. Są niskokaloryczne, sycące, jak również bogate w wodę, witaminy, składniki mineralne,…

Zobacz więcej

Ile kilokalorii mają mandarynki?

Mandarynki składają się przede wszystkim z wody (aż 85%), a także węglowodanów (13,3 g w 100 g; zwłaszcza sacharozy, glukozy…

Zobacz więcej

Czy warto jeść pistacje?

Pistacje to popularny rodzaj orzechów drzewnych, który jest wyjątkowo bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, jedno-…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Czytaj także
12 stycznia 2022 mgr farm. Dawid Wardecki
16 grudnia 2021 mgr Ewa Cieślik
06 listopada 2020 dr n. farm. Leszek Nowiński
13 czerwca 2018 mgr farm. Bartosz Raszkiewicz
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)