Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
23

Tauryna – jakie właściwości posiada ten niezwykły aminokwas?

Słuchaj artykułu

Tauryna to aminokwas o wszechstronnym działaniu, który występuje w naszym organizmie. Najbardziej rozpowszechniona jest w tkance mięśniowej, mózgu, sercu i wielu innych istotnych narządach. Dodawana jest często do napojów energetycznych oraz licznych suplementów diety, ponieważ wpływa na szybszą regenerację mięśni oraz ogólne pobudzenie metabolizmu. 

Tauryna – jakie właściwości posiada ten niezwykły aminokwas?

Czym jest tauryna? 

Pod względem chemicznym tauryna to kwas 2-aminoetanosulfonowy. Jest aminokwasem występującym w tkankach zwierzęcych. Po raz pierwszy została wyizolowana z żółci bydlęcej w 1827 roku przez Tiedemanna oraz Gmelina, ale jej prawdziwa popularność rozpoczęła się w latach 70. XX wieku. 

Jakie właściwości ma tauryna? 

  • bierze udział w regeneracji tkanek oraz mięśni po intensywnych treningach fizycznych poprzez hamowanie wydzielania serotoniny, a więc neuroprzekaźnika wpływającego na relaksację; 
  • poprawia pamięć i koncentrację; 
  • wspiera rozwój układu nerwowego; 
  • odgrywa istotną rolę w metabolizmie tłuszczów oraz trawieniu dzięki silnemu wsparciu wątroby w procesie tworzenia soli żółciowych; 
  • uczestniczy w regulowaniu poziomu jonów wapnia w organizmie, pośrednio wpływając na serce, tkankę nerwową oraz mięśniowo-szkieletową; 
  • chroni przed rozwojem cukrzycy. 

Produkty dla sportowców
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Gdzie występuje tauryna? 

Ludzki organizm, pomimo że potrafi samodzielnie ją wytworzyć, nie jest w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania w ten aminokwas. Dlatego należy dostarczać ją razem z pokarmem lub ostrożnie suplementować. Najwięcej tauryny znajduje się w: 

  • mięsie z indyka, 
  • mięsie wieprzowym, wołowym i jagnięcinie, 
  • rybach, 
  • owocach morza (głównie ostrygach i małżach), 
  • mleku kozim, 
  • gryce, 
  • grochu, 
  • soczewicy. 

Aminokwas ten może być także pozyskiwany syntetycznie. Otrzymana w ten sposób tauryna dodawana jest do napojów energetycznych oraz licznych suplementów diety przeznaczonych głównie dla sportowców, a także do mleka modyfikowanego dla niemowląt. 

Do czego może prowadzić niedobór tauryny w organizmie? 

 Niedobór tego aminokwasu może prowadzić do: 

  • dysfunkcji nerek,  
  • zaburzeń rozwojowych,  
  • uszkodzeń tkanek oka, 
  • a nawet do kardiomiopatii, która jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka niewydolności mięśnia sercowego. 

Tauryna – skutki uboczne 

Tauryna jest dobrze tolerowana przez organizm, a jej nadmiar jest usuwany razem z moczem. Nadmierna suplementacja tauryną może doprowadzić do odwodnienia organizmu, biegunki oraz wymiotów. 

Tauryna – przeciwwskazania 

Tauryna nie jest wskazana dla: 

  • kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji, 
  • osób z alergią na białko pokarmowe, 
  • pacjentów z chorobą afektywną dwubiegunową, 
  • osób stosujących leki psychotropowe. 

Podsumowując, tauryna jest związkiem bardzo potrzebnym dla naszego organizmu, wykazującym znaczący wpływ na funkcjonowanie wielu ważnych narządów, ale wymaga rozważnego i zbilansowanego podawania. Najłatwiej pozyskiwać ją poprzez dobrze dobraną dietę lub ostrożnie suplementować, pamiętając o nieprzekraczaniu zalecanych dawek. 


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Ripps H, Shen W. Taurine: A very essential amino acid. Mol Vis. 2012; 18: 2673–2686; 
  2. De Luca A, Pierno S.,Conte Camerino D. Taurine : the appeal of a safe amino acid for skeleta; muscle disorders. J Transl Med. 2015; 13: 243; 
  3. Sara M. Seifert, Judith L. Schaechter, Eugene R. Hershorin and Steven E. Lipshultz Health Effects of Energy Drinks on Children, Adolescents, and Young Adults Pediatrics March 2011,  127 (3) 511-528. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę