Znaczenie żywienia w bieganiu
Jak można zauważyć, w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat stale rośnie liczba osób amatorsko oraz wyczynowo trenujących biegi zarówno na krótkich, średnich, jak i długich dystansach. Szczególnie jest to widoczne, gdy zwróci się uwagę na obecną liczbę uczestników startujących w ulicznych biegach półmaratońskich, maratońskich oraz długodystansowych (ultramaratońskich) biegach górskich. Warto podkreślić, że wielu miłośników biegania traktuje udział w popularnych zawodach długodystansowych jako ambicjonalną próbę przekroczenia granic własnego organizmu i uzyskanie poczucia osobistych, ponadprzeciętnych osiągnięć.
Które czynniki zmniejszają wydolność fizyczną organizmu podczas biegu?
- Wyczerpanie zasobów glikogenu (wielocukru stanowiącego materiał zapasowy) w mięśniach szkieletowych i wątrobie,
- Hipoglikemia (zmniejszenie stężenia glukozy w surowicy krwi poniżej 70 mg/dl),
- Odwodnienie (zwłaszcza powyżej 2-3 % ubytku masy ciała),
- Zmęczenie centralne (spadek aktywacji neurologicznej mięśni),
- Hipertermia wysiłkowa (podwyższona wewnętrzna temperatura ciała powyżej 40°C) zależna w głównej mierze od warunków środowiskowych (ciepła i wilgotna pogoda) oraz żywieniowych (niewłaściwa podaż płynów),
- Wzrost stężenia markerów uszkodzenia mięśni szkieletowych (głównie podczas biegów maratońskich i ultramaratońskich).
Przeczytaj również:
Bieganie – jak zacząć?
Suplementacja u biegacza – na co zwrócić uwagę?
Na niedobory jakich składników pokarmowych mogą cierpieć biegacze?
- Węglowodany
- Witamina D,
- Wapń,
- Żelazo,
- Potas.
Jaki rozkład poszczególnych makroskładników odżywczych w diecie jest najczęściej zalecany zawodnikom i zawodniczkom trenującym bieganie?
- Węglowodany: 60-70 % (7,0-12,0 g na kg całkowitej m.c.),
- Tłuszcze: 20-25 % (1,0-1,5 g na kg całkowitej m.c.),
- Białko: 10-15 % (1,2-2,0 g na kg całkowitej m.c.).
Jak wygląda przykładowe dobowe spożycie energii i makroskładników pokarmowych w przypadku biegaczek oraz biegaczy?
Przykład 1: Kobieta o masie ciała 50 kg, procentowa zawartość tkanki tłuszczowej na poziomie 15%, 1 godzina treningu biegowego dziennie (pokonany dystans 8,5 km)
- Zapotrzebowanie energetyczne: 2004 kcal (40,1 kcal na kg całkowitej m.c.),
- Zapotrzebowanie na węglowodany: 300 g (6,0 g na kg całkowitej m.c.),
- Zapotrzebowanie na białko: 75 g (1,5 g na kg całkowitej m.c.),
- Zapotrzebowanie na tłuszcze: 56 g (1,1 g na kg całkowitej m.c.).
Przykład 2: Kobieta o masie ciała 50 kg, procentowa zawartość tkanki tłuszczowej na poziomie 15%, 3 godziny treningu biegowego dziennie (pokonany dystans 25 km)
- Zapotrzebowanie energetyczne: 2726 kcal (54,5 kcal na kg całkowitej m.c.),
- Zapotrzebowanie na węglowodany: 409 g (8,2 g na kg całkowitej m.c.),
- Zapotrzebowanie na białko: 102 g (2,0 g na kg całkowitej m.c.),
- Zapotrzebowanie na tłuszcze: 76 g (1,5 g na kg całkowitej m.c.).
Przykład 3: Mężczyzna o masie ciała 65 kg, procentowa zawartość tkanki tłuszczowej na poziomie 10%, 1 godzina treningu biegowego dziennie (pokonany dystans 8,5 km).
- Zapotrzebowanie energetyczne: 2553 kcal (39,3 kcal na kg całkowitej m.c.),
- Zapotrzebowanie na węglowodany: 383 g (5,9 g na kg całkowitej m.c.),
- Zapotrzebowanie na białko 96 g (1,5 g na kg całkowitej m.c.),
- Zapotrzebowanie na tłuszcze: 71 g (1,1 g na kg całkowitej m.c.).
Przykład 4: Mężczyzna o masie ciała 65 kg, procentowa zawartość tkanki tłuszczowej na poziomie 10 %, 3 godziny treningu biegowego dziennie (pokonany dystans 25,2 km).
- Zapotrzebowanie energetyczne: 3492 kcal (53,7 kcal na kg całkowitej m.c.),
- Zapotrzebowanie na węglowodany: 524 g (8,1 g na kg całkowitej m.c.),
- Zapotrzebowanie na białko 131 g (2,0 g na kg całkowitej m.c.),
- Zapotrzebowanie na tłuszcze: 97 g (1,5 g na kg całkowitej m.c.).
Jaką dzienną ilość węglowodanów należy spożywać w trakcie ostatnich 3 dni przygotowań do zawodów biegowych?
- Wysiłek startowy trwający do 90 minut: od 7 do 10 g/kg całkowitej m.c. (dieta ubogobłonnikowa, najlepiej do 10 g błonnika na dobę),
- Wysiłek startowy trwający powyżej 90 minut: od 10 do 12 g/kg całkowitej m.c. (dieta ubogobłonnikowa, najlepiej do 10 g błonnika na dobę).
Jakie produkty spożywcze są zatem szczególnie zalecane w ostatnich 72 godzinach przed startem w zawodach?
- Pieczywo jasne,
- Makaron biały,
- Płatki ryżowe,
- Płatki kukurydziane,
- Kasza kuskus,
- Kasza jaglana,
- Kasza manna,
- Ryż biały,
- Miód,
- Dżemy,
- Powidła,
- Marmolada,
- Galaretki owocowe,
- Kisiele,
- Budynie,
- Soki owocowe,
- Dojrzałe banany (w ograniczonej ilości),
- Przeciery i musy owocowe,
- Biszkopty,
- Pierniki,
- Żelki owocowe.
Kiedy należy koniecznie spożywać węglowodany podczas biegania?
- Bieg trwający między jedną a dwie i pół godziny: od 30 do 60 g węglowodanów na każdą godzinę wysiłku (np. w formie napoju izotonicznego, dojrzałego banana, suszonych owoców, ciastek ryżowych oraz żelu i/lub batonu energetycznego).
- Bieg trwający powyżej dwóch i pół godziny: do 90 g węglowodanów na każdą godzinę wysiłku (napoje sportowe, żele energetyczne i/lub odżywki węglowodanowe zawierające połączenie glukozy i fruktozy w proporcji 2:1 w celu wykorzystania różnych transporterów cukrowych).
Czy bieganie może wzmagać wystąpienie objawów żołądkowo-jelitowych?
Obecnie dobrze wiadomo, że bieganie jest jedną z najbardziej wymagających form wysiłku fizycznego dla funkcjonowania układu trawiennego. Jak się bowiem okazuje, powszechność występowania dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego wśród biegaczek i biegaczy przekracza nawet 80%. Do najczęściej zgłaszanych symptomów żołądkowo-jelitowych przez entuzjastów biegania zalicza się:
- skurczowe bóle brzucha,
- biegunkę,
- wzdęcia,
- nadmierne parcie na stolec,
- krwawienia z odbytu,
- nudności,
- wymioty,
- regurgitację (tj. cofanie się treści żołądkowej do przełyku),
- ból w klatce piersiowej,
- zgagę,
- odbijanie.
Warto nadmienić, iż w szczególności zawodnicy ze zdiagnozowanym zespołem jelita drażliwego, nieswoistymi zapaleniami jelit i/lub chorobą refluksową przełyku doświadczają większego nasilenia zaburzeń żołądkowo-jelitowych podczas biegu aniżeli osoby zdrowe. Nie ulega jednak wątpliwości, że wymienione objawy spowodowane długotrwałym wysiłkiem fizycznym mogą sprzyjać wyraźnemu obniżeniu wydolności wysiłkowej i co za tym idzie utrudniać ukończenie zawodów, a niekiedy nawet uczestnictwo w nich.
Jak zapobiegać pojawieniu się nieprzyjemnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego podczas treningu i/lub zawodów?
- Unikając w porze okołotreningowej produktów żywnościowych obfitujących w błonnik (m.in.: pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, pestki).
- Ograniczając w okresie okołotreningowym spożycie pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu (np. orzechy, nasiona, pestki, masło orzechowe, oleje roślinne, awokado, gorzka czekolada, pełnotłuste przetwory mleczne, tłuste gatunki mięs).
- Rezygnując na kilka lub nawet kilkadziesiąt godzin przed startem w zawodach z wysokiego spożycia składników zaliczanych do grupy FODMAP (m.in.: cebuli, czosnku, jabłek, gruszek, śliwek, owoców suszonych, mleka i jego przetworów zawierających laktozę, nasion roślin strączkowych, produktów pszennych, żytnich oraz jęczmiennych).
- Wdrażając trening jelita, który może przyczyniać się do wyraźnej poprawy sprawności opróżniania żołądka oraz wchłaniania składników pokarmowych.
- Zachowując dużą ostrożność przy spożyciu mocnej kawy, herbaty oraz suplementów diety zawierających kofeinę w okresie okołotreningowym i okołostartowym (w szczególności dotyczy to osób z rozpoznanym refluksem żołądkowo-przełykowym, zespołem jelita nadwrażliwego, a także nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit).
Podsumowanie
- Odpowiednio dobrana dieta do potrzeb zawodnika trenującego biegi krótko-, średnio-, jak i długodystansowe zazwyczaj prowadzi do istotnej poprawy wyników sportowych w rezultacie zwiększenia możliwości wysiłkowych organizmu, polepszenia regeneracji między treningami i zawodami oraz utrzymania adekwatnej masy i składu ciała.
- W przypadku biegaczy długodystansowych (maratońskich i ultramaratońskich) szczególnie ważne jest rozpoczynanie ćwiczeń z właściwym nawodnieniem organizmu oraz dużymi zasobami glikogenu w mięśniach, jak również zapewnienie odpowiedniej dostępności węglowodanów podczas podejmowanego wysiłku fizycznego o długim czasie trwania.
Źródła:
- Jeukendrup A.E.: Nutrition for endurance sports: marathon, triathlon, and road cycling. J Sports Sci. 2011;29 Suppl 1:S91-9.
- Thomas D.T., Erdman K.A., Burke L.M.: American College of Sports Medicine Joint Position Statement. Nutrition and Athletic Performance. Med Sci Sports Exerc. 2016 Mar;48(3):543-68.
- Casazza G.A., Tovar A.P., Richardson C.E., et al.: Energy Availability, Macronutrient Intake, and Nutritional Supplementation for Improving Exercise Performance in Endurance Athletes. Curr Sports Med Rep. 2018 Jun;17(6):215-223.
- Costa R.J.S., Knechtle B., Tarnopolsky M., et al.: Nutrition for Ultramarathon Running: Trail, Track, and Road. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 Mar 1;29(2):130-140.
- Burke L.M., Jeukendrup A.E., Jones A.M., et al.: Contemporary Nutrition Strategies to Optimize Performance in Distance Runners and Race Walkers. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 Mar 1;29(2):117-129.
- Stellingwerff T., Bovim I.M., Whitfield J., et al.: Contemporary Nutrition Interventions to Optimize Performance in Middle-Distance Runners. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 Mar 1;29(2):106-116.
- Vitale K., Getzin A.: Nutrition and Supplement Update for the Endurance Athlete: Review and Recommendations. Nutrients. 2019 Jun 7;11(6):1289.
- Tiller N.B., Roberts J.D., Beasley L., et al.: International Society of Sports Nutrition Position Stand: nutritional considerations for single-stage ultra-marathon training and racing. J Int Soc Sports Nutr. 2019 Nov 7;16(1):50.
- Beermann B.L., Lee D.G., Almstedt H.C., et al.: Nutritional Intake and Energy Availability of Collegiate Distance Runners. J Am Coll Nutr. Nov-Dec 2020;39(8):747-755.
- Erdman K.A., Jones K.M., Madden R.F., et al.: Dietary Patterns in Runners with Gastrointestinal Disorders. Nutrients. 2021 Jan 29;13(2):448.