Dieta a stan skóry
To, co jemy wpływa na nasz stan zdrowia i nie jest obojętne dla naszego organizmu. Odpowiednio dobrana, zbilansowana dieta ma również korzystny wpływ na stan skóry. Z kolei nadużywanie pewnych produktów żywnościowych, niedobory żywieniowe czy nieodpowiednie komponowanie diety może przyczyniać się do różnych problemów skórnych i pogorszenia jej kondycji. Jak dieta może wpływać na stan skóry?
Nawodnienie
Odpowiednia podaż płynów, zwłaszcza wody, ma istotny wpływ na stan skóry. Jej optymalna ilość poprawia nawilżenie skóry oraz jej jędrność. Picie niewystarczającej ilości wody może wpływać niekorzystnie na stan skóry i objawiać się utratą jędrności i sprężystości, a także suchością.
Podaż witamin antyoksydacyjnych
Istotne jest uwzględnienie w diecie produktów bogatych w witaminy o największym potencjalne antyoksydacyjnym – mowa tu o witaminach A, E, C. Dzięki działaniu przeciwutleniającemu hamują one negatywnie działanie wolnych rodników, a tym samym procesy starzenia. Według niektórych źródeł są „witaminami młodości”.
Witamina C
Witamina C, oprócz wspomnianych właściwości antyoksydacyjnych, bierze udział w syntezie kolagenu oraz pozytywnie wpływa na zmniejszenie przebarwień. W codziennym jadłospisie warto więc uwzględnić produkty bogate w tę witaminę.
Źródła witaminy C:
- owoce jagodowe:
- czarna i czerwona porzeczka,
- truskawki,
- aronia;
- zielone warzywa:
- natka pietruszki,
- kapusta,
- brokuł,
- szpinak;
- owoce cytrusowe;
- papryka.
Właściwy dobór tłuszczów
Wysokoprzetworzona żywność obfituje w kwasy tłuszczowe omega-6, które w dużych ilościach mogą działać prozapalnie. Bardzo ważne jest dostarczenie kwasów tłuszczowych omega-3, które natomiast wykazują działanie przeciwzapalne.
Źródła kwasów tłuszczowych omega-3:
- olej lniany,
- olej rzepakowy,
- olej z czarnej porzeczki,
- olej z lnianki,
- orzechy włoskie,
- tłuste ryby morskie.
Odpowiedni bilans kwasów tłuszczowych może również zmniejszać nasilenie chorób zapalnych skóry takich jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry. Niezalecana jest wysokoprzetworzona żywność bogata w omega-6 oraz oleje takie jak olej słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron. Korzystnie na stan skóry będą wpływać jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w które obfitują oliwa z oliwek i awokado. W chorobach zapalnych skóry sprawdzą się natomiast oleje bogate w kwas gamma-linolenowy, czyli olej z wiesiołka oraz olej z ogórecznika.
Składniki mineralne
Ważna jest podaż produktów obfitujących w składniki mineralne, które sprzyjają naszej skórze. Do takich składników można zaliczyć cynk i selen, które posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Cynk poprawia wygląd i koloryt skóry, działa również bakteriobójczo – reguluje pracę gruczołów łojowych.
Źródła cynku:
- produkty pełnoziarniste,
- rośliny strączkowe,
- jaja,
- ryby,
- mięso,
- orzechy i nasiona.
Źródła selenu:
- orzechy brazylijskie.
Odpowiedni dobór węglowodanów
Dieta obfitująca w produkty o wysokim indeksie glikemicznym powoduje silniejszy poposiłkowy wzrost glukozy we krwi, a tym samym insuliny. Insulina może powodować różne reakcje hormonalne, zwłaszcza pobudzenie syntezy androgenów, które pobudzają wydzielanie gruczołów łojowych, a tym samym nasilenie trądziku. U osób posiadających cerę trądzikową głównym źródłem węglowodanów powinny być produkty pełnoziarniste, o niskim indeksie glikemicznym, bogate w błonnik pokarmowy.
Ograniczenie produktów mlecznych u osób z trądzikiem
Według niektórych źródeł dieta obfitująca w produkty mleczne może również przyczyniać się do powstania i nasilenia zmian trądzikowych. Spożycie mleka powoduje również wysoką odpowiedź insulinową. Mleko jest także źródłem różnych substancji o budowie steroidowej, które mogą być prekursorami androgenów.
Dieta a trądzik różowaty
W przebiegu trądziku różowatego zaleca się unikanie spożycia alkoholu, ostrych przypraw oraz zimnych i bardzo gorących potraw. Czynniki te mogą nasilać zaburzenia kurczliwości drobnych naczyń krwionośnych skóry, a tym samym zaostrzać przebieg choroby. Zaleca się natomiast włączenie do diety produktów obfitujących w witaminę C oraz witaminy z grupy B.
Przeczytaj również:
Witaminy dla zdrowej skóry – jakie wybrać?
Stres a wrażliwość skóry – jak na siebie wpływają?
Źródła:
- Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
- Kostecka M., Kostecka J., Wpływ diety na wygląd skóry, Kosmetologia Estetyczna / 4 / 2013 / vol. 2, 263-266.
- Juhl C.R., Bergholdt H.K.M., Miller I.M., Jemec G.B.E., Kanters J.K., Ellervik C., Dairy Intake and Acne Vulgaris: A Systematic Review and Meta-Analysis of 78,529 Children, Adolescents, and Young Adults. Nutrients. 2018 Aug 9;10(8):1049.
- Zielińska A., Nowak I., Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, Chemik, 2014.
- Fan Yang-Yi, Chapkin R. S., Importance of Dietary ɣ- LinolenicAcidinHuman Health and Nutrition, TheJournal of Nutrition, 1998.
- Rachel H., Foster B., Hardy G., Raid G., Borage oil inthetreatment of atopicdermatitis, Nutrition, 2016.