Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
Choroba Leśniowskiego-Crohna należy do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit. Stan zapalny obejmuje konkretny odcinek przewodu pokarmowego, najczęściej jest to końcowy odcinek jelita cienkiego. Choroba przebiega z okresami zaostrzeń i remisji, od czego również uzależnione jest postępowanie żywieniowe u pacjentów.
Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest uzależniona od zaostrzenia choroby. W okresie nasilenia często stosowana jest dieta płynna czy półpłynna, a nawet leczenie żywieniowe drogą pozajelitową (dożylną) w warunkach szpitalnych.
Dieta w tej jednostce chorobowej powinna być:
- bogatoenergetyczna – spełniać zapotrzebowanie organizmu na energię, często ponad normę fizjologiczną;
- lekkostrawna;
- niskoresztkowa – ograniczeniu podlega spożycie błonnika pokarmowego, wzmagającego perystaltykę jelit;
- niskotłuszczowa;
- obfitująca w białko – zwłaszcza o wysokiej jakości biologicznej, pochodzenia zwierzęcego;
- bogata w witaminy – zwłaszcza witaminę B12 i kwas foliowy;
- bogata w żelazo.
Posiłki w chorobie Leśniowskiego-Crohna powinny być spożywane w małych objętościach 5-6 razy na dobę, aby nie obciążać nadmiernie układu pokarmowego. Zaleca się unikanie smażenia i pieczenia w tłuszczu, jak i stosowania zasmażek oraz pikantnych przypraw, co sprawia, że potrawa staje się ciężkostrawna.
Produkty zalecane w diecie osoby cierpiącej na chorobę Leśniowskiego-Crohna
Lekkostrawne węglowodany o niskiej zawartości błonnika pokarmowego
Jasne pieczywo (pszenne, czerstwe); mąka pszenna, ziemniaczana, kukurydziana; makarony jasne pszenne; kasza jaglana, jęczmienna, manna; biały ryż; ziemniaki; owoce poddane obróbce termicznej: gotowane jabłka, pieczone jabłka, gotowane owoce jagodowe; warzywa lekkostrawne, najlepiej poddane obróbce termicznej: marchewka, cukinia, dynia, buraki, szpinak.
Niezalecane są: produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik pokarmowy: razowe i żytnie pieczywo; mąka żytnia i razowa; gruboziarniste kasze – kasza jęczmienna pęczak czy gryczana; brązowy ryż; pełnoziarniste makarony; frytki; placki ziemniaczane; warzywa ciężkostrawne – kapusta, kalafior, rośliny strączkowe, cebula, kalarepa, ogórek; owoce: gruszki, czereśnie, śliwki, wiśnie, winogrona; suszone owoce.
Pełnowartościowe źródła białka o niskiej zawartości tłuszczu
Chude mięso: cielęcina, kurczak, indyk; chude wędliny; chude ryby: dorsz, mintaj, morszczuk; jajka, nabiał: sery twarogowe chude lub półtłuste, przetwory mleczne – jogurt naturalny, kefir naturalny (produkty te są lepiej tolerowane od mleka ze względu na małą zawartość laktozy – należy tutaj zaznaczyć, że chorzy zazwyczaj źle tolerują mleko).
Niezalecany są: tłusty nabiał, mleko, tłuste gatunki mięs – wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, podroby. Wyeliminować należy również tłuste wędliny i konserwy, także tłuste, wędzone ryby.
Tłuszcze w ograniczonej ilości
W ograniczonych ilościach zaleca się spożycie masła czy olejów roślinnych.
Wyeliminować natomiast należy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak smalec, słonina, boczek i tłuste gatunki mięs.
Podsumowując, postępowanie dietetyczne w przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna zależy od stopnia nasilenia choroby. Powyższe zalecenia mają zastosowanie w przypadku jej remisji i mają za zadanie zaspokoić zapotrzebowanie energetyczne chorego oraz uzupełnić ewentualne niedobory, nie obciążając tym samym przewodu pokarmowego.
Przeczytaj również:
Spożycie ryb a nieswoiste choroby zapalne jelit
Źródła:
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
- Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010.
- Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
Super dieta , zalecenia są przydatne , opis krótki i treściwy