Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
4

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Słuchaj artykułu

Choroba Leśniowskiego-Crohna należy do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit. Stan zapalny obejmuje konkretny odcinek przewodu pokarmowego, najczęściej jest to końcowy odcinek jelita cienkiego. Choroba przebiega z okresami zaostrzeń i remisji, od czego również uzależnione jest postępowanie żywieniowe u pacjentów.

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest uzależniona od zaostrzenia choroby. W okresie nasilenia często stosowana jest dieta płynna czy półpłynna, a nawet leczenie żywieniowe drogą pozajelitową (dożylną) w warunkach szpitalnych.


Wsparcie układu pokarmowego
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Dieta w tej jednostce chorobowej powinna być: 

  • bogatoenergetyczna – spełniać zapotrzebowanie organizmu na energię, często ponad normę fizjologiczną; 
  • lekkostrawna;  
  • niskoresztkowa – ograniczeniu podlega spożycie błonnika pokarmowego, wzmagającego perystaltykę jelit; 
  • niskotłuszczowa
  • obfitująca w białko – zwłaszcza o wysokiej jakości biologicznej, pochodzenia zwierzęcego; 
  • bogata w witaminy – zwłaszcza witaminę B12 i kwas foliowy
  • bogata w żelazo

Posiłki w chorobie Leśniowskiego-Crohna powinny być spożywane w małych objętościach 5-6 razy na dobę, aby nie obciążać nadmiernie układu pokarmowego. Zaleca się unikanie smażenia i pieczenia w tłuszczu, jak i stosowania zasmażek oraz pikantnych przypraw, co sprawia, że potrawa staje się ciężkostrawna.  

Produkty zalecane w diecie osoby cierpiącej na chorobę Leśniowskiego-Crohna 

Lekkostrawne węglowodany o niskiej zawartości błonnika pokarmowego 

Jasne pieczywo (pszenne, czerstwe); mąka pszenna, ziemniaczana, kukurydziana; makarony jasne pszenne; kasza jaglana, jęczmienna, manna; biały ryż; ziemniaki; owoce poddane obróbce termicznej: gotowane jabłka, pieczone jabłka, gotowane owoce jagodowe; warzywa lekkostrawne, najlepiej poddane obróbce termicznej: marchewka, cukinia, dynia, buraki, szpinak. 

Niezalecane są: produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik pokarmowy: razowe i żytnie pieczywo; mąka żytnia i razowa; gruboziarniste kasze – kasza jęczmienna pęczak czy gryczana; brązowy ryż; pełnoziarniste makarony; frytki; placki ziemniaczane; warzywa ciężkostrawne – kapusta, kalafior, rośliny strączkowe, cebula, kalarepa, ogórek; owoce: gruszki, czereśnie, śliwki, wiśnie, winogrona; suszone owoce.  

Pełnowartościowe źródła białka o niskiej zawartości tłuszczu 

Chude mięso: cielęcina, kurczak, indyk; chude wędliny; chude ryby: dorsz, mintaj, morszczuk; jajka, nabiał: sery twarogowe chude lub półtłuste, przetwory mleczne – jogurt naturalny, kefir naturalny (produkty te są lepiej tolerowane od mleka ze względu na małą zawartość laktozy – należy tutaj zaznaczyć, że chorzy zazwyczaj źle tolerują mleko).

Niezalecany są: tłusty nabiał, mleko, tłuste gatunki mięs – wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, podroby. Wyeliminować należy również tłuste wędliny i konserwy, także tłuste, wędzone ryby. 

Tłuszcze w ograniczonej ilości 

W ograniczonych ilościach zaleca się spożycie masła czy olejów roślinnych.  

Wyeliminować natomiast należy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak smalec, słonina, boczek i tłuste gatunki mięs. 

Podsumowując, postępowanie dietetyczne w przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna zależy od stopnia nasilenia choroby. Powyższe zalecenia mają zastosowanie w przypadku jej remisji i mają za zadanie zaspokoić zapotrzebowanie energetyczne chorego oraz uzupełnić ewentualne niedobory, nie obciążając tym samym przewodu pokarmowego.

Przeczytaj również:
Spożycie ryb a nieswoiste choroby zapalne jelit


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007. 
  2. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010. 
  3. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
  1. 24 marca 2024, 12:36
    Michał z Bydgoszczy

    Super dieta , zalecenia są przydatne , opis krótki i treściwy

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę