Fitosterole – co to takiego?
Fitosterole to grupa steroli wytwarzanych przez rośliny. Dzięki swojej budowie obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, zatem powinny być spożywane przez osoby chorujące na miażdżycę, choroby układu krążenia i cukrzycę typu II.
Sterole – czym są?
Sterole są pochodnymi steroidów, chemicznie zalicza się je do grupy alkoholi. W przyrodzie występują w formie wolnej lub są połączone z kwasami tłuszczowymi za pomocą wiązań estrowych.
Sterole dzieli się na:
- zoosterole (zwierzęce),
- fitosterole (roślinne),
- mykosterole.
Najwięcej fitosteroli znajduje się w olejach roślinnych. Podobieństwo fitosteroli do cholesterolu jest bardzo duże (taki sam układ pierścieni z grupą wodorotlenową), różnią się jedynie budową jednego łańcucha bocznego. Tak samo jak cholesterol w błonach zwierzęcych, fitosterole zmniejszają płynność błon (tyle, że w roślinach).
Najczęściej spotykane sterole to:
- beta-sitosterol,
- stigmasterol,
- brassikasterol (występuje tylko w oleju rzepakowym),
- alfa-spinasterol.
Fitosterole – właściwości
Sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu we krwi poprzez hamowanie jego wchłaniania w jelicie cienkim. Są swego rodzaju inhibitorami cholesterolu – wchodzą na miejsce cholesterolu podczas procesów wchłaniania i w ten sposób obniżają jego poziom w organizmie. Taki „wolny” cholesterol zostaje wydalony w procesie wypróżniania. Fitosterole nie wpływają natomiast na poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
Sterole wykorzystuje się w leczeniu I i II stadium łagodnego rozrostu gruczołu krokowego (BPH). Rozrost gruczołu krokowego spowodowany jest przypuszczalnie zwiększeniem aktywności enzymów (5-alfa-reduktazy i aromatazy), a także wzrostem poziomu białek i stężenia cholesterolu. Fitosterole obniżają aktywność 5-alfa-reduktazy i aromatazy oraz utrudniają wiązania DHT do receptorów androgenowych, w wyniku czego łagodzą dolegliwości spowodowane rozrostem gruczolaka, takie jak: przerywany strumień moczu, oddawanie moczu kroplami, częstomocz, bolesność czy niecałkowite opróżnianie pęcherza sprzyjające zakażeniom bakteryjnym w obrębie dróg moczowych. Nie wpływają natomiast na zmniejszenie rozmiaru gruczolaka.
Fitosterole – wpływ na organizm człowieka
Fitosterole mają korzystny wpływ na organizm człowieka, m.in.:
- zmniejszają uwalnianie czynnika prozapalnego (prostagladyn),
- spowalniają utlenianie „dobrego” cholesterolu LDL.
Fitosterole – skutki uboczne
Wśród działań niepożądanych steroli roślinnych wyróżnia się:
- obniżenie wchłaniania beta-karotenu, likopenu i witaminy E (szczególnie niebezpieczne u dzieci ze względu na ich duże zapotrzebowanie na witaminy w organizmie);
- potencjalne ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca (w przypadku wysokiego spożycia fitosteroli).
Fitosterole – w jakich produktach się znajdują?
Do produktów bogatych w fitosterole należą:
- otręby ryżowe,
- olej kukurydziany,
- olej rzepakowy,
- olej sezamowy,
- olej słonecznikowy,
- oliwa z oliwek,
- orzechy ziemne,
- migdały,
- fasola,
- kukurydza.
Dzienna dawka steroli roślinnych w racji żywieniowej powinna wynosić 2-3 g.
Przeciętna dieta dostarcza ich znacznie mniejszą ilość – w diecie wegańskiej to około 900 mg, a w diecie uwzględniającej mięso to około 300 mg. Aby sterole roślinne działały pozytywnie na gospodarkę cholesterolową, należy je spożywać w niedużych odstępach czasu od spożycia steroli zwierzęcych.
Na rynku znajdziemy szeroki wybór żywności wzbogaconej w fitosterole. Sterole roślinne najczęściej dodawane są do: majonezów, margaryn, jogurtów, mleka, serów, pieczywa żytniego i czekolad. Takie produkty muszą być jednoznacznie oznakowane na etykiecie. Nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży, kobiety karmiące i dzieci w wieku przedszkolnym, ponieważ w tych grupach cholesterol jest niezbędny do prawidłowego rozwoju. Produkty wzbogacone o sterole roślinne nie powinny być także spożywane przez osoby o właściwym poziomie cholesterolu.
Fitosterole znajdziemy również w aptekach – w formie suplementów. Należy je przyjmować wraz z posiłkiem, aby wspomóc ich wchłanianie.
Przeczytaj również:
Olej lniany a cholesterol – jak go stosować?
Źródła:
- Kopeć A., Charakterystyka i prozdrowotne właściwości steroli roślinnych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 3 (76).
- De Smet E., Effects of plant sterol and stanols on intenstinal cholesterol metabolism: Suggested mechanisms from past to present. Molecular Nutrition Food Research, 2012, 56: 1058-1072.
- Nowak A., Fitosterole w codziennej diecie, Postępy Fitoterapii, 2011, 1, 48-51.
- Adaszyńska M., Wybrane wtórne metabolity roślinne jako środki przeciwdrobnoustrojowe, Wiadomości Chemiczne, 2013, 67.
- Rozporządzenie Komisji (WE) z dnia 31 marca 2004 r. dotyczące znakowania żywności i składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i/lub estrów fitostanoli (2004/608/EC).