Dlaczego warto jeść kiełki?
Kiełki stają się coraz bardziej popularne. Z pewnością można zaliczyć je do żywności funkcjonalnej, zawierającej składniki korzystnie wpływające na zdrowie. Są wykorzystywane jako dodatek do zup, sałatek czy koktajli. Jakie mają właściwości? Jak je samodzielnie wyhodować?
Kiełki – charakterystyka i wartość odżywcza
Faza kiełkowania nasion jest najbardziej intensywnym okresem, w którym zmagazynowane substancje są rozkładane do prostych i łatwo przyswajalnych związków. W okresie tym uaktywnia się wiele enzymów, zachodzi również synteza witamin.
Wszystkie te procesy są niezbędne do wzrostu kiełków, które są bogactwem substancji odżywczych o wysokiej przyswajalności.
Obfitują one w:
- witaminy, takie jak witamina A, C, E, witaminy z grupy B,
- składniki mineralne, zwłaszcza żelazo, wapń, siarkę, magnez, potas, cynk, selen, lit, chrom.
Kiełki są również źródłem innych substancji o działaniu prozdrowotnym, np. aminokwasów, błonnika pokarmowego, enzymów, chlorofilu, fitohormonów czy flawonoidów.
Wartość energetyczna oraz zawartość witamin i składników mineralnych różni się w zależności od rodzaju kiełków.
Największą wartością energetyczną odznaczają się kiełki nasion roślin strączkowych – kiełki zielonego groszku czy soczewicy. Zawierają one również większe ilości białka, węglowodanów, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i manganu. Z kolei kiełki rzodkiewki obfitują w duże ilości witaminę C. Niektóre źródła podają, że kiełki lucerny zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, co jest rzadko spotykane w świecie roślin.
Kiełki lucerny | Kiełki rzodkiewki | Kiełki zielonego groszku | Kiełki soczewicy | Kiełki fasoli mung | |
Wartość energetyczna (kcal/100 g) | 29 | 41 | 128 | 106 | 30 |
Białko (g/100 g) | 3,99 | 3,81 | 8,8 | 8,96 | 3,04 |
Węglowodany (g/100 g) | 3,78 | 3,06 | 28,26 | 22,14 | 5,93 |
Żelazo (mg/100 g) | 0,96 | 0,86 | 2,28 | 3,21 | 0,91 |
Magnez (mg/100 g) | 27 | 44 | 56 | 37 | 1 |
Miedź (mg/100 g) | 0,16 | 0,12 | 0,27 | 0,35 | 0,16 |
Cynk (mg/100 g) | 0,92 | 0,56 | 1,05 | 1,51 | 0,41 |
Mangan (mg/100 g)
| 0,19 | 0,26 | 0,44 | 0,51 | 0,19 |
Witamina C (mg/100 g)
| 8,2 | 29,8 | 10,4 | 16,5 | 13,5 |
Kiełki – zastosowanie
Kiełki z pewnością mogą być stosowane przez wszystkich. Mogą znaleźć zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca, otyłość, choroby układu nerwowego i choroby układu pokarmowego. Ze względu na bogactwo składników bioaktywnych mają one właściwości immonomodulujące, przeciwutleniające i przeciwdziałają starzeniu się. Są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek, surówek czy koktajli.
Jak wyhodować kiełki?
Kiełki można wyhodować samodzielnie w warunkach domowych. Niezbędny będzie wówczas zakup nasion, które są dostępne w sklepach ekologicznych, szkółkach ogrodniczych czy na bazarach. Należy je wypłukać i umieścić na dnie słoika, zalewając je przegotowaną, ostudzoną wodą. Należy je pozostawić do odstawienia, najlepiej na całą noc. Następnie wierzch słoika powinno się zabezpieczyć gazą i gumką oraz umieścić w ciepłym miejscu. Zaleca się wymianę wody dwa razy dziennie. Czas oczekiwania różni się w zależności od rodzaju kiełków i wynosi zazwyczaj 3-4 dni. Hodowlę kiełków w warunkach domowych ułatwi specjalne naczynie – kiełkownica.
Podsumowując, kiełki z pewnością można zaliczyć do superfood, czyli żywności o wysokiej wartości odżywczej. Są świetnym urozmaiceniem diety. Sprawdzą się w wielu chorobach przewlekłych – działają wzmacniająco na organizm, przeciwutleniająco i neutralizują wolne rodniki. Podczas ich zakupu najlepiej wybierać te ekologiczne, a jeszcze lepszym wyborem będzie ich samodzielne wyhodowanie.
Przeczytaj również:
Pieczarki – czy warto włączyć je do diety?
Źródła:
- Lewicki P., Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 2010, 6(73), 18-33.
- Szulc J., Czaczyk K., Gozdecka G., Metody otrzymywania kiełków – od upraw domowych do produkcji przemysłowej.
- Cieślowska B., Cieślowska P., Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej, Wydawnictwo SBM, 2016.