Pestki dyni – jakie mają właściwości zdrowotne?
Pestki dyni, często pomijane przy komponowaniu jadłospisu, należą do jednych z najzdrowszych nasion. Cechują się dużą wartością odżywczą i wieloma korzyściami prozdrowotnymi wynikającymi z ich stosowania. Kto powinien włączyć je do jadłospisu?
Pestki dyni – charakterystyka
Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo L.,) jest rośliną jednoroczną o dużych owłosionych liściach i żółtych dzwonkowatych kwiatach. Owoce dyni zawierają dużo nasion osadzonych w miąższu. Roślina pochodzi najprawdopodobniej z Ameryki Południowej i Środkowej, lecz obecnie jest uprawiana w większości krajów na świecie, także w Polsce.
Pestki dyni izolowane z jej miąższu to jedne z najzdrowszych nasion.
Można je kupić w formie suszonej i w łupinkach, zarówno surowe, jak i lekko uprażone. Z pestek również tłoczony jest olej.
Pestki dyni – wartość odżywcza i energetyczna
Wartość energetyczna pestek dyni wynosi ok. 559 kcal/100 g. Są one bogatym źródłem białka (ok. 30 g/100 g), tłuszczu (ok. 49 g/100 g), węglowodanów (ok. 11 g/100 g) i błonnika pokarmowego (ok. 5,3 g/100 g).
Pestki dyni obfitują również w wiele składników mineralnych, takich jak:
- sód (ok. 7 mg/100 g),
- potas (ok. 810 mg/100 g),
- wapń (ok. 46 mg/100 g),
- fosfor (ok. 1233 mg/100 g),
- magnez (ok. 592 mg/100 g),
- żelazo (ok. 9 mg/100 g),
- cynk (ok. 7,5 mg/100 g),
- miedź (ok. 1,57 mg/100 g),
- mangan (ok. 1 mg/100 g).
Pestki dyni zawierają również wiele witamin, takich jak:
- witamina A w postaci beta-karotenu (ok. 228 µg/100 g),
- witamina E (ok. 26 mg/100 g),
- witamina B1 (ok. 0,27 mg/100 g),
- witamina B2 (ok. 0,32 mg/100 g),
- witamina B6 (ok. 0,10 mg/100 g),
- witamina B3 (ok. 4,98 mg/100 g),
- kwas foliowy (ok. 60 µg/100 g).
Pestki dyni – właściwości
Korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów (nienasyconych kwasów tłuszczowych) nienasyconych pestki dyni mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Mogą przyczyniać się do zmniejszenia poziomu cholesterolu i normalizacji poziomu ciśnienia tętniczego krwi. Zawierają również dużą ilość potasu i magnezu – pierwiastków pozytywnie wpływających na układ krążenia.
Poprawa stanu włosów, skóry i paznokci
Dzięki zawartości dużych ilości cynku pestki dyni działają wzmacniająco na paznokcie i włosy. Zawierają one również witaminy o charakterze antyoksydacyjnym korzystnie wpływające na stan skóry oraz witaminy z grupy B i miedź.
Wzmocnienie odporności organizmu
Pestki dyni ze względu na dużą zawartość cynku i witamin o charakterze antyoksydacyjnym korzystnie wpływają na układ odpornościowy organizmu. Warto dodawać je do posiłków zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy podatni na infekcje.
Zapobieganie przerostowi gruczołu krokowego i korzystny wpływ na układ moczowy u mężczyzn
Na włączenie pestek dyni do jadłospisu powinni szczególnie zwrócić uwagę mężczyźni. Jak donoszą badania, pestki dyni w związku z obecnością steroli mogą wykazywać korzystne działanie w leczeniu przerostu gruczołu krokowego. Badania kliniczne wykazały także ich możliwy pozytywny wypływ na pęcherz moczowy. Dowiedziono, że suplementacja olejem z pestek dyni przyspiesza diurezę i opróżnianie pęcherza moczowego.
Regulacja pracy jelit
Pestki dyni dzięki zawartości błonnika pokarmowego mają korzystny wpływ na perystaltykę jelit. Dodawanie ich do potraw, sałatek, surówek, jogurtów i innych dań jest zalecane osobom mającym problemy z zaparciami.
Niski indeks glikemiczny
Z dobroczynnych właściwości pestek dyni mogą korzystać osoby chore na cukrzycę. Charakteryzują się one niskim indeksem glikemicznym – nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi. W połączeniu z owocami, warzywami, jogurtem czy sałatkami będą także przyczyniać się do opóźniania poposiłkowego wyrzutu glukozy i insuliny. Spożywanie pestek dyni jest także zalecane osobom chorującym na insulinooporność.
Przeczytaj również:
Zdrowe nasiona – jak je włączyć do diety?
Źródła:
- Kulczyński B., Człapka-Matyasik M., Gramza-Michałowska A., Wartość żywieniowa dyni, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIX, 2016, 3, str. 698-701.
- Nawrot J., Surowce roślinne stosowane w łagodnym przeroście gruczołu krokowego, Herba Polonica, 2009, 4, 214-23.
- Nishimura M., Ohkawara T., Nishihira J., Pumpkeen seed oil from Cucurbita Maxima improves urinary dis order in human overactive bladder, Elsevier, Journal of Traditional and Complementary Medicine, 2014, 4(1): 72-74.
- WHO Monographs on Selected Medical Plants, Semen cucurbitae, Vol. 4, 2009, 83-90.
- Van Wyk B. E., Wink M., Rośliny lecznicze świata: Ilustrowany przewodnik naukowy po najważniejszych roślinach leczniczych świata i ich wykorzystaniu, Wyd. Medpharm Polska, Wrocław, 2008.
Artykuł naprawdę rzeczowy, zawiera wszystko, co w życiu codziennym jest istotne w tym temacie. Już po jednym czytaniu zostaje w pamięci i korzystania z wiedzy. Pozdrawiam serdecznie
Dziękujemy za miły komentarz 🙂
Bardzo dobre materiały pożyteczne w życiu
Dziękujemy 🙂