Co jeść, aby poprawić stężenie lipidów we krwi?
Nieprawidłowe stężenie lipidów jest coraz częstszą przypadłością dotykającą wiele osób. Długotrwale utrzymujące się nieprawidłowości w parametrach lipidowych mogą odzwierciedlać się w naszym stanie zdrowia i zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób, przede wszystkim układu sercowo-naczyniowego. Profil lipidowy można jednak skutecznie poprawić, wprowadzając do swojej diety prozdrowotne produkty.
Błonnik
Odpowiednia ilość błonnika pokarmowego w codziennej diecie jest bardzo ważna w prewencji zaburzeń lipidowych. Włókno pokarmowe przede wszystkim ogranicza wchłanianie tłuszczu oraz obniża poziom cholesterolu. Świetnym źródłem błonnika są pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak pieczywo żytnie razowe, pieczywo mieszane z dodatkiem ziaren oraz różnego rodzaju naturalne płatki, makarony razowe, grube kasze i ciemny ryż. Dużo błonnika dostarczają także orzechy, warzywa, owoce świeże i suszone oraz nasiona roślin strączkowych. Wszystkie wymienione składniki powinny być codziennym elementem naszej diety.
Produkty owsiane
Szczególnie korzystne działanie na profil lipidowy wykazano dla produktów z owsa. Produkty owsiane zawierają β-glukan, czyli polisacharyd zaliczany do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Najważniejsze korzyści dla organizmu człowieka związane ze spożyciem tego składnika to obniżenie stężenia cholesterolu, spowodowane głównie dzięki zdolności β-glukanu do wiązania kwasów żółciowych oraz ograniczenia wchłaniania cholesterolu.
Produkty sojowe
Korzystnie na stężenie lipidów we krwi działają również nasiona strączkowe, np. produkty sojowe. Wykazano, że zastąpienie w diecie białka zwierzęcego białkiem sojowym znacznie obniża poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu-LDL i trójglicerydów, nie obniżając równocześnie cholesterolu HDL. Jest to spowodowane przez różne substancje zawarte w soi. Do nasion roślin strączkowych, które warto wprowadzać do diety, należą także fasola, groch, soczewica oraz ciecierzyca.
Oleje roślinne
Dieta śródziemnomorska, w której głównym źródłem tłuszczu jest oliwa z oliwek lub orzechy, zmniejsza częstość występowania poważnych incydentów sercowo-naczyniowych. Korzystnie na stężenie lipidów we krwi działają też inne oleje roślinne takie jak, np. olej rzepakowy czy olej lniany. Aby utrzymać prawidłowe stężenie lipidów we krwi, warto ograniczać nasycone kwasy tłuszczowe z produktów zwierzęcych i zastępować je roślinnymi tłuszczami obfitującymi w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Aby utrzymać stężenie lipidów w normie, warto wprowadzać do swojej diety powyższe produkty. Pozwolą Ci one skomponować całokształt diety w taki sposób, by wspierać terapię zaburzeń lipidowych. Diety szczególnie polecane w utrzymaniu prawidłowego stężenia lipidów we krwi to dieta DASH i dieta śródziemnomorska. Możesz szukać w nich inspiracji do tworzenia wartościowych posiłków na co dzień.
Przeczytaj również:
Dieta DASH – jedna z najlepszych diet przy nadciśnieniu
Dieta śródziemnomorska – jak ją komponować? Czy jest zdrowa?
Źródła:
- Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M.: Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol. 2015: 96(1):57-63.
- Cichocka, A. Korzyści zdrowotne ze spożywania produktów sojowych. Przemysł Spożywczy, 2005, T. 59, nr 9 str. 41-43.
- Krupińska P., Zegan M. β-glukan–wybrane korzyści zdrowotne ze szczególnym uwzględnieniem jego wpływu na gospodarkę lipidową. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVI, 2013, 2, str. 162-170.
- L. Catapano A., Graham I. , De Backer G., Wiklund O., Chapman M. J., Drexel H., Hoes A. W., Jennings C. S., Landmesser U., Pedersen T. R., Reiner Ž, Riccardi G, Taskinen M-R., Tokgozoglu L. Monique Verschuren W.M. M. Vlachopoulos C., Wood D. A., Zamorano J. L., Cooney M-T. Wytyczne ESC/EAS dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych w 2016 roku. Kardiologia Polska 2016; 74, 11: 1234–1318.