Co ma najwięcej witaminy C?
Kiedy myślimy o źródłach witaminy C, pierwszym skojarzeniem są zwykle cytrusy. Jednak istnieją inne, znacznie lepsze źródła kwasu askorbinowego. Co ma najwięcej witaminy C? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.
Dlaczego witamina C jest tak ważna?
Witamina C (kwas askorbinowy) jest witaminą antyoksydacyjną. Oznacza to, że chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co ma znaczenie w profilaktyce wielu chorób. Bierze też udział w wielu reakcjach biochemicznych, takich jak synteza hormonów, jest niezbędna do syntezy kolagenu i przyspiesza gojenie ran. Ponadto zwiększa odporność organizmu.
Dawniej niedobory witaminy C występowały szczególnie u żeglarzy w postaci szkorbutu ze względu na brak dostępu do świeżych warzyw i owoców. Obecnie na niedobory tej witaminy najbardziej narażone są osoby w podeszłym wieku, alkoholicy i palacze.
Osoby palące papierosy mają dwukrotnie większe zapotrzebowanie na witaminę C.
Najbogatszym naturalnym źródłem witaminy C są warzywa i owoce. Pamiętaj, że obróbka termiczna może zmniejszyć ilość kwasu askorbinowego nawet o 80%. Jest to natomiast witamina mało wrażliwa na niskie temperatury, dzięki czemu może z powodzeniem mrozić warzywa i owoce.
Co ma najwięcej witaminy C? Tabele
| Owoc | Zawartość witaminy C (mg/100 g) |
| Acerola | 1680 |
| Owoc dzikiej róży | 500 |
| Czarna porzeczka | 182 |
| Truskawka | 66 |
| Papaja | 62 |
| Poziomka | 60 |
| Kiwi | 60 |
| Cytryna | 50 |
| Pomarańcza | 49 |
| Czerwona porzeczka | 46 |
| Warzywo | Zawartość witaminy C (mg/100 g) |
| Pietruszka (natka) | 177 |
| Papryka czerwona | 144 |
| Jarmuż | 120 |
| Chrzan | 114 |
| Brukselka | 94 |
| Papryka zielona | 91 |
| Brokuł | 83 |
| Kalafior | 69 |
| Szpinak | 68 |
| Kalarepa | 65 |
| Produkt spożywczy | Zawartość witaminy C (mg/100 g) |
| Sok pomarańczowy | 43 |
| Koncentrat pomidorowy | 40 |
| Sok grejpfrutowy | 38 |
| Wątróbka cielęca | 35 |
| Dżem z czarnych porzeczek | 30 |
| Wątróbka z kurczaka | 23 |
| Keczup | 22 |
| Sok pomidorowy | 16 |
Witamina C znajduje się w wielu źródłach, a zróżnicowane menu może dostarczyć jej w wystarczającej ilości. Nie bój się eksperymentować w kuchni, ponieważ kolorowa, różnorodna i zdrowa dieta sprawi, że Twoje ciało na pewno Ci podziękuje.
Przeczytaj również:
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171686/nutrients.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
- Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010.
- Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017.



