Czy grzyby są pozbawione wartości odżywczych?
Grzyby są bardzo popularne w naszym kraju, zwłaszcza w okresie jesiennym, gdy pojawiają się w lasach. Przede wszystkim ceni się ich walory kulinarne, ponieważ nadają potrawom charakterystyczny aromat i smak. Z drugiej jednak strony często są uważane za bezwartościowe i pozbawione składników odżywczych. Czy warto jeść zatem grzyby?
Najpopularniejsze gatunki grzybów
Do najpopularniejszych grzybów jadalnych w Polsce występujących w środowisku naturalnym należą:
- borowik szlachetny (prawdziwek),
- podgrzybek brunatny,
- podgrzybek zajączek,
- pieprznik jadalny (kurka),
- maślak zwyczajny,
- koźlarz babka,
- koźlarz czerwony,
- mleczaj rydz.
Najpopularniejszymi grzybami hodowlanymi w naszym kraju są bez wątpienia pieczarki oraz boczniaki.
Grzyby – wartość odżywcza i energetyczna
Grzyby należą do produktów niskokalorycznych ze względu na dużą zawartość wody. Ich wartość energetyczna w zależności od rodzaju waha się pomiędzy 50 a 70 kcal w 100 g.
Białko
Grzyby zawierają białko w ilości 1,5-3,6%, dlatego też dawniej bywały nazywane „mięsem lasu”. Białko grzybów charakteryzuje się wysoką przyswajalnością sięgającą nawet 90%. Zawartość białka jest uzależniona od rodzaju grzyba i jak donoszą badania, gatunki leśne zawierają większą ilość tego składnika niż gatunki hodowlane.
Węglowodany
Zawartość węglowodanów w grzybach to ok. 4,7-6,9%, z czego 2,7-3,9% stanowi błonnik pokarmowy. Błonnik, mimo że nie podlega wchłanianiu i trawieniu, poprawia pracę jelit i reguluje procesy trawienia. W skład błonnika pokarmowego wchodzą zarówno włókna rozpuszczalne w wodzie w postaci β-glukanów, jak i frakcje nierozpuszczalne w wodzie – chityna, celuloza i ligniny.
Kwasy tłuszczowe
Ich zawartość jest niewielka, jednakże cechuje ją korzystny stosunek kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych. Kwasy nienasycone stanowią 75% wszystkich kwasów tłuszczowych obecnych w grzybach, wśród których można wyróżnić kwas oleinowy czy linolenowy. Do kwasów tłuszczowych nasyconych, które znajdziemy w grzybach, należy kwas palmitynowy.
Związki mineralne
Grzyby są źródłem związków mineralnych, zwłaszcza potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Największą zawartością potasu spośród gatunków leśnych charakteryzują się prawdziwek, koźlarz i kurka. Grzyby zawierają również mikroelementy, takie jak miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden i selen.
Witaminy
Zawartość niektórych witamin w grzybach jest większa niż w warzywach. Są one bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B – zwłaszcza ryboflawiny (witaminy B2), niacyny (witaminy B3) oraz folacyny (witaminy B9). Zawierają one także niewielką ilość witaminy C, tiaminy (witaminy B1) oraz śladowe ilości kobalaminy (witaminy B12), witaminy D i witaminy E. Niektóre gatunki o zabarwieniu żółto-pomarańczowym, na przykład kurki, są źródłem beta-karotenu. Największą zawartością witamin wśród grzybów leśnych charakteryzują się maślaki.
Związki bioaktywne
Grzyby zawierają związki bioaktywne, takie jak kwasy fenolowe (kwas hydroksybenzoesowy, kwas kawowy), lektyny i terpenoidy. Niektóre gatunki grzybów zawierają lowastatynę obniżającą stężenie cholesterolu.
Grzyby – właściwości
- Regulują pracę jelit (obecność błonnika pokarmowego).
- Zapobiegają zaparciom (obecność błonnika pokarmowego).
- Pozytywnie wpływają na układ krążenia, przyczyniając się do normalizacji poziomu cholesterolu (obecność błonnika pokarmowego, w niektórych gatunkach także lowastatyny, triterpenoidów).
- Regulują poziom glukozy we krwi (obecność błonnika pokarmowego).
- Działają antyoksydacyjnie, pomagają w zwalczaniu wolnych rodników (obecność związków fenolowych).
- Stanowią bogate źródło naturalnych antybiotyków.
- Mają potencjał antynowotworowy (obecność związków fenolowych).
- Wpływają na układ odpornościowy (obecność lektyn).
Podsumowując, wbrew powszechnej opinii grzyby nie są pozbawione wartości odżywczych i mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Warto włączać je do diety, szczególnie wówczas, gdy jest na nie sezon (okres jesienno-zimowy). Powinny ich unikać osoby będące na diecie lekkostrawnej, nie są one również zalecane dzieciom.
Przeczytaj również:
Zatrucie grzybami – na które grzyby należy uważać?
Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?
Źródła:
- Siwulski M., Sobieralski K., Sas- Golak I., Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 1 (92), 16-28.
- Golianek A., Mazurkiewicz-Zapałowicz K., Grzyby w diecie człowieka – wartość odżywcza i prozdrowotna, Kosmos. Problemy nauk biologicznych, 2016, 65 (4), 513-522.
- Karmańska A., Florczak J., Karwowski B., Badanie zawartości związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pieczarek, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – L, 2017, 1, str. 48 – 54.
- Barros L., Cruz T., Baptista P., Estevinho L.M., Ferreira I.C.F.R.: Wild and commercial mushrooms as source of nutrients and nutraceuticals. Food Chem. Toxicol. 2008, 46, 2742-2747.