Dieta na obniżenie cholesterolu. Co jeść, aby obniżyć cholesterol? Przykładowe menu i jadłospis
Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak jego zbyt duża ilość może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. W obniżeniu poziomu cholesterolu może pomóc nam odpowiednie odżywianie. Jakie składniki powinna zawierać dieta na cholesterol?
Dieta na cholesterol – ogólne zasady
Wysoki poziom cholesterolu jest zazwyczaj spowodowany niewłaściwą dietą. Celem diety cholesterolowej jest obniżenie cholesterolu całkowitego we krwi i poprawienie stosunku cholesterolu HDL do LDL.
W jadłospisie powinny znaleźć się:
- ryby – zawarte w rybach wielonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają poziom trójglicerydów we krwi, ponadto działają przeciwkrzepliwie; najlepiej jeść morskie ryby typu makrela, tuńczyk, śledź, łosoś;
- chude mięso – indyk, królik, kurczak i cielęcina zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe;
- warzywa i owoce bogate w witaminę C i beta-karoten, np. owoce jagodowe i cytrusowe (zwłaszcza grejpfruty), pomidory, brokuły blokują przemianę cholesterolu LDL w formę szkodliwą dla tętnic;
- chudy nabiał – kefir, jogurt naturalny, chudy twaróg;
- oleje roślinne – jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym zmniejszają stężenie cholesterolu LDL, nie zmniejszając przy tym stężenia korzystnych lipoprotein HDL;
- produkty z pełnego ziarna – błonnik rozpuszczalny zmniejsza stężenie cholesterolu, natomiast błonnik nierozpuszczalny przyspiesza pasaż jelitowy;
- orzechy, migdały i ziarna słonecznika są dobrym źródłem witaminy E i selenu, a przy tym zmniejszają poziom trójglicerydów we krwi;
- rośliny strączkowe obniżają poziom cholesterolu LDL; najlepiej włączyć do jadłospisu soczewicę, ciecierzycę i fasolę;
- zielona herbata obniża ciśnienie i wykazuje duże właściwości antyoksydacyjne.
Zrezygnuj z:
- cukrów prostych (słodycze, słodkie napoje),
- produktów typu fast-food,
- alkoholu,
- tytoniu.
Najlepsze rodzaje diety na obniżenie cholesterolu
Najlepszą dietą obniżającą poziom cholesterolu jest dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych. Przyczynia się ona do ograniczenia spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i pozwala na zastąpienie ich nienasyconymi kwasami tłuszczowymi.
Wartą uwagi jest również dieta śródziemnomorska, która bazuje na świeżych owocach i warzywach, pełnoziarnistych produktach, rybach, chudym mięsie i zdrowych tłuszczach pochodzących z roślin.
Kto powinien przejść na dietę cholesterolową?
Zbyt wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Nieleczona hipercholesterolemia może prowadzić do udaru mózgu i zawału.
Dietę obniżającą poziom cholesterolu powinny stosować osoby z:
- cukrzycą,
- miażdżycą,
- rozpoznaną chorobą sercowo-naczyniową,
- nadciśnieniem tętniczym,
- otyłością typu II i III,
- dziedziczną hipercholesterolemią,
- przewlekłą chorobą nerek,
- palące papierosy.
Każda dieta powinna być dobrana indywidualnie do potrzeb danego pacjenta po uprzedniej konsultacji z lekarzem i badaniach diagnostycznych. Najlepiej, aby jadłospis rozpisał dietetyk.
Dieta na cholesterol – przykładowy jadłospis na tydzień
DZIEŃ 1
Śniadanie:
- pełnoziarnista grzanka (60 g),
- pasta z awokado: pół awokado, pieprz, sól, kilka kropel limonki, ząbek czosnku,
- pokrojone pomidory z łyżką oliwy z oliwek,
- herbata z cytryną.
II śniadanie:
- jogurt naturalny (180 g),
- maliny (150 g),
- borówki (150 g),
- mielone orzechy włoskie (10 g),
- woda z cytryną.
Obiad:
- pstrąg tęczowy/łosoś pieczony z pomidorami,
- napar z imbiru.
Kolacja:
- krem z pomidorów,
- łyżka oliwy z oliwek,
- zielona herbata.
DZIEŃ 2
Śniadanie:
- naturalny hummus (100 g),
- słupki z warzyw: ogórek, papryka, marchew,
- 2 kawałki pieczywa chrupkiego,
- kawa z mlekiem 2% tłuszczu.
II śniadanie:
- jogurt naturalny (180 g),
- 10 truskawek (mogą być mrożone),
- 1 dojrzały banan,
- 10 winogron zielonych.
Obiad:
- chłodnik litewski na bazie kefiru 330 ml.
Kolacja:
- sałatka grecka,
- łyżka oliwy z oliwek i octu winnego,
- bułka z pełnego ziarna,
- woda z cytryną.
DZIEŃ 3
Śniadanie:
- 25 g płatków owianych gotowanych na wodzie,
- pół jabłka,
- cynamon,
- jogurt naturalny (180 g),
- herbata z cytryną.
II śniadanie:
- sałatka owocowa: truskawki, brzoskwinie, winogrona, borówki 250 g.
Obiad:
- szaszłyk z indyka z papryką i cukinią pieczoną.
- 40 g ryżu pełnoziarnistego,
- napar z imbiru.
Kolacja:
- sałatka z burakiem, orzechami włoskimi i pomarańczą,
- zielona herbata.
DZIEŃ 4
Śniadanie:
- bułka graham,
- twaróg chudy (150 g) z rzodkiewką i szczypiorkiem,
- czarna herbata z cytryną i imbirem.
II śniadanie:
- galaretka owocowa z czarną porzeczką.
Obiad:
- fit spaghetti.
Kolacja:
- jogurt naturalny (180 g),
- mango.
DZIEŃ 5
Śniadanie:
- 30 g płatków owsianych gotowanych na mleku (100 ml),
- pół banana,
- cynamon,
- zielona herbata.
II śniadanie:
- 20 g orzechów nerkowca,
- kompot z czerwonych owoców (truskawki, rabarbar, wiśnie).
Obiad:
- łosoś z pieca,
- woda z cytryną i imbirem.
Kolacja:
- pieczone frytki z warzyw.
DZIEŃ 6
Śniadanie:
- bułka graham,
- awokado,
- wędzona ryba – łosoś lub makrela,
- zielona herbata.
II śniadanie:
- sorbet owocowy.
Obiad:
- barszcz ukraiński.
Kolacja:
- ryż zapiekany z jabłkami.
DZIEŃ 7
Śniadanie:
- 2 pełnoziarniste naleśniki,
- twarożek homogenizowany z wanilią,
- maliny,
- borówki.
II śniadanie:
- budyń na chudym mleku,
- mus z truskawek.
Obiad:
- kotlet mielony w wersji light,
- woda z cytryną.
Kolacja:
- bruschetta z pomidorami.
Dieta na cholesterol – co jeść? Przykładowe przepisy
Fit spaghetti
Składniki:
- 100 g mielonego filetu z piersi indyka,
- 200 g pomidorów,
- 50 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti,
- 50 g cebuli,
- 12 g oliwy z oliwek,
- 15 g sera typu parmezan,
- 5 g natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmaż mięso mielone z indyka. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przyprawy. Pomidory drobno pokrój i dodaj do mięsa. Mieszaj do momentu aż sos zgęstnieje. Podawaj z ugotowanym makaronem. Całość ozdób pietruszką i posyp parmezanem.
Łosoś z pieca
Składniki:
- 150 g łososia,
- 2-3 ziemniaki z wody,
- 50 g startej marchwi,
- 30 g kapusty kiszonej,
- pół jabłka,
- 3 plastry cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- rozmaryn i tymianek do smaku.
Sposób przygotowania:
Łososia umyj, połóż na folii aluminiowej, posyp przyprawami i ułóż plastry cytryny. Następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 180-200°C. Marchew i jabłko zetrzyj na tarce i połącz z kapustą kiszoną, całość posyp pieprzem i wymieszaj. Łososia serwuj z surówką i gotowanymi ziemniakami.
Klasyczny polski obiad w wersji light
Składniki:
- 150 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka,
- 50 g cebuli,
- 2-3 ziemniaki z wody,
- 100 g buraczków,
- pół jabłka,
- 15 g oliwy z oliwek,
- ogórek kiszony,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój i zeszklij na patelni. Mięso mielone wymieszaj z cebulą i uformuj kotlety, które następnie usmaż z małą ilością tłuszczu. Tarte buraki wymieszaj z tartym jabłkiem. Całość serwuj z ziemniakami.
Pieczony łosoś z pomidorami
Składniki:
- 150 g łososia,
- pół pora,
- oliwa z oliwek,
- pomidorki koktajlowe,
- koper,
- cytryna.
Sposób przygotowania:
Filety z łososia opłucz i osusz, odetnij skórkę. Oprósz solą, skrop cytryną i 1 łyżką oliwy. Odstaw na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzej do 220°C. Por przekrój wzdłuż na pół i pokrój na kawałki wielkości ok. 2 cm. Ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, dopraw solą i skrop oliwą. Na porze ułóż rybę i posyp koperkiem. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny i pomidorki koktajlowe. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.
Pieczone frytki z warzyw
Składniki:
- 1 ziemniak,
- 1 marchew,
- 1 batat,
- 1 pietruszka,
- 1 burak,
- 1 cukinia.
Sposób przygotowania:
Obierz wszystkie warzywa oprócz cukinii. Pokrój w słupki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp solą i wybranymi przyprawami. Za pomocą pędzelka posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185°C i piecz przez 30 minut. Następnie delikatnie przewróć warzywa i piecz przez kolejne 15 minut.
Przeczytaj również:
25 produktów obniżających cholesterol w tabeli
Jesteście Super!!!! Bardzo mi przydatny wasz jadłospis !! Dziękuje Wam Bardzo !!!
Dziękujemy 🙂