Halibut. Czy to zdrowa ryba?
Ryby to świetne źródło kwasów omega-3, witamin i minerałów, dlatego powinniśmy po nie sięgać dwa razy w tygodniu. Czy tak jest również w przypadku halibuta? Jakie wartości odżywcze ma ta ryba? Jak przyrządzić halibuta?
Halibut – gdzie występuje?
Halibut to drapieżna ryba z rodziny flądrowatych. Halibut czarny, zwany inaczej niebieskim, występuje w rejonach Grenlandii. Zamieszkuje Morze Japońskie, Ochockie, Beringa oraz Zatokę Alaska i jest gatunkiem narażonym na wyginięcie. Sporadycznie spotykany w rejonach Morza Bałtyckiego jest z kolei halibut biały (halibut atlantycki), często mylony z halibutem niebieskim.
Halibut jest w Polsce dosyć popularny. W sklepach znajdziemy świeżą lub wędzoną rybę.
Czy halibut jest zdrowy?
Mięso halibuta to doskonałe źródło pełnowartościowego białka (aż 18,6 g w 100 g ryby) oraz aminokwasów egzogennych. Zawiera niewiele tłuszczu – tylko 1,3 g w 100 g. Jest za to bogaty w cenne kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, czyli kwasy EPA i DHA. Zmniejszają one ryzyko chorób układu krążenia oraz cukrzycy typu 2, działają przeciwzapalnie i korzystnie na układ nerwowy. Ich najlepszym źródłem są właśnie ryby.
W halibucie nie znajdziemy węglowodanów ani błonnika pokarmowego. Zawiera on za to znaczne ilości witamin z grupy B, witaminę A oraz D. Jest też bogaty w niektóre składniki mineralne, takie jak potas, fosfor czy selen. Rekomendowane dzienne spożycie selenu dla kobiet i mężczyzn wynosi 55 mcg. Porcja halibuta o wadze 120 g pokrywa zatem dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w 100 g halibuta:
- potas – 435 mg,
- fosfor – 236 mg,
- magnez – 23 mg,
- selen – 46 mcg,
- cynk – 0,36 mcg,
- witamina B1 – 0,05 mg,
- witamina B2 – 0,03 mg,
- witamina B6 – 0,55 mg,
- witamina PP – 6,5 mg,
- cholina – 62 mg,
- witamina A – 20 mcg,
- witamina D – 4,7 mcg.
Halibut jest niskokaloryczną rybą – 100 g dostarcza około 91 kcal. Jest to szczególnie istotne dla osób stosujących diety redukcyjne oraz aktywnych fizycznie.
Halibut – jak często go jeść?
Zgodnie z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) powinniśmy jeść dwie porcje ryb tygodniowo. Przynajmniej jedną z nich powinna stanowić tłusta ryba. Istnieją jednak pewne ograniczenia związane z możliwością zanieczyszczenia ryb substancjami chemicznymi czy metalami ciężkimi (np. rtęcią). Dlatego po halibuta, jako rybę drapieżną, nie powinny sięgać zbyt często kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz małe dzieci. Zalecana porcja to maksymalnie 150 g na tydzień.
Halibut – jak go przyrządzić?
Halibut z piekarnika
Składniki:
- filet z halibuta (porcja 120-150 g),
- ząbek czosnku,
- łyżka natki pietruszki,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Umyj i osusz rybę. Przygotuj marynatę: połącz oliwę z sokiem z cytryny, przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki. Następnie natrzyj nią rybę i piecz w 180°C przez 15-20 minut.
Smażony halibut
Składniki:
- filet z halibuta (porcja 120-150 g),
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka octu winnego,
- 10 g masła klarowanego,
- 2 łyżeczki sezamu,
- sól, pieprz.
Przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę, ocet winny oraz przyprawy. Natrzyj rybę gotowym sosem, oprósz ją sezamem, a następnie usmaż na maśle klarowanym.
Przeczytaj również:
Ryby. Dlaczego warto je jeść?
- Glover K.A., Svåsand T., Olesen I., Rye M., Atlantic halibut – Hippoglossus hippoglossus, Genimpact final scientific report, 2006.
- https://ryby.wwf.pl/species/reinhardtius-hippoglossoides/
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098856/nutrients
- Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko ptd 2016.
- Januszko O., Kałuża J., Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń, Kosmos Problemy Nauk Biologicznych, Tom 68 2019, 269-281.
- Jarosz M. i wsp., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2020.