Jagody acai. Jakie mają właściwości?
Jagody acai to pochodzące z Ameryki Południowej owoce zaliczane do grupy superfood. Są to produkty szczególnie pozytywnie wpływające na zdrowie. Zyskały popularność przede wszystkim dzięki dużej liczbie przeciwutleniaczy. Poznaj inne właściwości tego egzotycznego owocu!
Jagody acai – skład i wartości odżywcze
Jagody acai (Euterpe oleracea) to owoce wielkich palm występujących naturalnie w lasach deszczowych Ameryki Łacińskiej. Owoce te mają ciemnofioletowy kolor, zwartą konsystencję i dość cierpki smak. Ich właściwości lecznicze wykorzystywały rdzenne plemiona Indian. Były przez nich stosowane na niemal wszystkie dolegliwości.
Jagody acai są źródłem witamin, takich jak witaminy z grupy B, witaminy C i E oraz karoten czy kwasów omega-6 i 9. W swoim składzie zawierają również liczne mikro- i makroelementy – żelazo, wapń, fosfor, potas, cynk i miedź. Charakteryzują się wysoką zawartością antyoksydantów chroniących organizm przed wolnymi rodnikami.
Jagody acai – właściwości
Jagody acai opóźniają procesy starzenia
Jagody acai swoje szerokie zastosowanie zawdzięczają zdolnościom do wiązania wolnych rodników za sprawą polifenoli i antocyjanów. Wysoki potencjał antyoksydacyjny hamuje procesy starzenia komórek organizmu, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Jagody acai chronią przed nowotworami
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy o wysokiej aktywności związki zawarte w jagodach acai wykazują potencjał chemoprewencyjny. Oznacza to, że obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów.
Badania in vitro wykazały, że ekstrakt z jagód acai może wykazywać właściwości niszczące komórki niektórych rodzajów nowotworów.
Jagody acai wzmacniają odporność
Podczas badań zaobserwowano, że zawarty w jagodach β-sitosterol stymuluje pracę leukocytów i wspomaga działanie układu odpornościowego. Natomiast flawonoidy działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Spożywanie jagód acai wspomaga zmniejszenie stanu zapalnego. Może też sprzyjać regeneracji mikrouszkodzeń powstałych na skutek wysiłku fizycznego.
Jagody acai regulują masę ciała
Niski indeks glikemiczny sprzyja utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, ponadto jagody acai redukują szkodliwe ilości cukru, a wysoka zawartość błonnika przyspiesza przemianę materii i procesy trawienia. Pamiętajmy jednak, że są dość kaloryczne – 100 g zawiera ok. 80 kcal, dlatego należy spożywać je z umiarem.
Jagody acai oczyszczają organizm
Dzięki zawartości polifenoli jagody acai skutecznie oczyszczają organizm z toksyn, którymi są szkodliwe produkty przemiany materii.
Jagody acai korzystnie wpływają na wzrok
Sok z jagód acai wzmacnia naczynia włosowate. Zapobiega to uszkodzeniu naczyń siatkówki oka, czyli retinopatii cukrzycowej, co jest szczególnie ważne w przypadku cukrzyków. Obecność beta-karotenów, szczególnie luteiny, zeaksantyny i witaminy C, korzystnie wpływa na procesy widzenia.
Jagody acai łagodzą objawy refluksu
Zawarte w jagodach polifenole wspomagają ochronę i regenerację zwieracza dolnego przełyku, który jest uszkadzany głównie przez cofającą się kwaśną treść żołądka do przełyku.
Jagody acai wspomagają pracę serca
Duża zawartość polifenoli wspomaga pracę układu krwionośnego. Ułatwiają one przepływ krwi, zmniejszając ryzyko zatoru. Obecność kwasów omega-6 i 9 działa korzystnie na „dobry” cholesterol, obniża natomiast cholesterol całkowity oraz LDL.
Jagody acai poprawiają pracę mózgu i wydajność organizmu
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 odpowiadają za syntezę hormonów, poprawiają kondycję umysłową i są odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu nerwowego. Jagody acai po zbiorze bardzo szybko tracą swoje właściwości, dlatego muszą być poddane licznym procesom technologicznym. Na polskim rynku można je znaleźć w postaci sproszkowanych preparatów, suszonych owoców lub soku. Dostępny jest także olej z jagód acai, który sprawdzi się w pielęgnacji skóry trądzikowej i skłonnej do podrażnień. Należy pamiętać, że jagody acai mogą stanowić dodatek do posiłku, jednak ich nadmiar może zaburzać pracę układu pokarmowego i prowadzić do biegunek i wzdęć. Stosowane z umiarem mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie.
Przeczytaj również:
Antyoksydanty – jak wpływają na nasze zdrowie?
Źródła:
- Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii 2/2016, s.93-100.
- Cieślik E., Topolska K., Skład chemiczny i właściwości funkcjonalne jagody acai (Euterpe oleracea Matr.), Postępy Fitoterapii 3/2012, s. 188-191.
- Sadowska-Krępa E., Kłapcińska B., Podgórski T., Effects of supplementation with acai (Euterpe oleracea Mart.) berry-based juice blend on the blood antioxidant defence capacity and lipid profile in junior hurdlers. A pilot study. Biol. Sport 2015, 32, s.161-168.