Jagody acai – czym są?
Do niedawna niewiele osób zdawało sobie sprawę z istnienia tak egzotycznych produktów jak jagody acai czy jagody goji. Ze względu na prozdrowotne właściwości stały się jednak niezwykle popularne i obecnie są dodawane do wielu posiłków lub są spożywane w postaci suplementów diety. Dotyczy to zwłaszcza jagód acai. Pochodzą one z Ameryki Południowej. Owoce są pozyskiwane z drzew palmowych; pod względem smaku przypominają jagody. Już w latach 90. podjęto badania dotyczące właściwości jagód acai – inspiracją był dobry stan zdrowia ludności Amazonii. Analizy potwierdziły, że systematyczne spożywanie jagód przyczynia się do ogólnej poprawy funkcjonowania organizmu.
Właściwości lecznicze i odchudzające
Jagody acai zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wśród nich m.in. B1, B2, B3, C i E, a także fosfor, białko, potas, wapń, kwas omega-6 i omega-9. Są również bogate w antyoksydanty, czyli związki chemiczne, które neutralizują działanie wolnych rodników. To oznacza, że jagody acai opóźniają procesy starzenia się organizmu. Ponadto usuwają toksyny z organizmu, dostarczają dużo energii, obniżają poziom złego cholesterolu czy ułatwiają trawienie. Jagody acai są zalecane również diabetykom ze względu na niski wskaźnik glikemiczny.
Wiele osób zainteresują właściwości odchudzające jagód acai. Ze względu na zawarte w nich przeciwutleniacze (pomagające pozbyć się toksyn z organizmu) oraz błonnik (wspomagający proces trawienia) są składnikiem, który świetnie uzupełni dietę osób dbających o linię.
Jagody acai w formie suplementów
Jagody acai nie są sprowadzane do Polski w postaci świeżych owoców; dostępne są natomiast w postaci soków. Na rynku istnieje również wiele suplementów w postaci tabletek lub kapsułek. Przed zastosowaniem warto sprawdzić ewentualne przeciwwskazania.