3
18 października 2021

Jak przygotować napar?

Sporządzanie naparu jest najpopularniejszą techniką przygotowywania ziół. Podobnie jak maceraty lub odwary, napary stosowane są wewnętrznie oraz zewnętrznie. Jakie zioła sprawdzą się do naparów? Jak prawidłowo wykonać napar?  

Ziołowy napar

Produkty wzmacniające zdrowie

Proces przygotowywania naparu jest bardzo podobny do zaparzania herbaty. Napary stosowane są w celu wykorzystania ich właściwości korzystnych dla zdrowia, urody, a także ze względu na ich walory smakowe. 

Z jakich części roślin wykonuje się napar?  

Napar najczęściej sporządza się z:  

  • kwiatów,  
  • liści,  
  • ziela, 
  • drobnych nasion. 

Jakie rośliny wykorzystywane są do przygotowania naparu?  

Do naparów wykorzystujemy świeże oraz suszone zioła. Należy wykorzystywać rośliny, które w swoim składzie zawierają substancje wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Jest to istotne w celu wydobycia jak największej ilości właściwości leczniczych.  

Rośliny bogate w olejki eteryczne: 

  • mięta,  
  • melisa,  
  • eukaliptus, 
  • lawenda, 
  • koper włoski.  

Rośliny zawierające glikozydy nasercowe:

  • konwalia,  
  • miłek lekarski.  

Inne zioła typowe dla naparów: 

  • szałwia,  
  • tymianek,  
  • dziurawiec,  
  • pokrzywa,  
  • rumianek,  
  • nagietek,  
  • czarnuszka,  
  • werbena. 

Jak prawidłowo wykonać napar?  

Odpowiednio odważoną ilość ziół zalać wrzątkiem. Przykryć naczynie, w którym znajduje się surowiec zalany wodą. W zależności od rodzaju surowca parzyć 5-15 minut. Napar odcedzić.

Napary nie są tak trwałe jak maceraty lub odwary, dlatego należy przygotowywać je bezpośrednio przed spożyciem/użyciem. 

Napar z dziurawca  

Dziurawiec wykazuje działanie: rozkurczowe, przeciwdepresyjne, antyseptyczne, antybakteryjne, moczopędne, pobudzające łaknienie i trawienie.  

Jak przygotować napar z dziurawca?  

1 łyżkę ziela dziurawca wsypać do naczynia, następnie zalać gorącą wodą. Parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić.  

Napar z dziurawca nie jest wskazany dla osób, które cierpią na zaburzenia funkcjonowania wątroby oraz u osób przyjmujących leki na stałe. Osoby te powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, ze względu na możliwość wystąpienia interakcji lekowej.  

Napar z czarnuszki  

Napar z czarnuszki stosuje się w nadciśnieniu, grypie, marskości wątroby, osłabieniu odporności, w przypadku podwyższonego cholesterolu, zaburzeniach trawiennych, wrzodów żołądka oraz zakażeniu pasożytami. Napar z czarnuszki można stosować na trądzik oraz na stany zapalne skóry. Dzięki swoim właściwościom minimalizuje ryzyko powstawania blizn. Czarnuszka dobrze odżywia skórę oraz włosy.  

Jak przygotować napar z czarnuszki?  

Łyżeczkę nasion rozdrobnić w moździerzu. Zalać gorącą wodą. Parzyć pod przykryciem 20 minut. Odcedzić. Otrzymany napar można wypić, nanieść na chorobowo zmienione miejsce lub wetrzeć we włosy. Zalecane spożycie naparu to 2-3 porcje w ilości 100-150 ml.  

Stosowanie naparu z czarnuszki nie jest wskazane u kobiet w ciąży, ponieważ może powodować skurcze mięśni gładkich macicy. Ponadto czarnuszka może wchodzić w interakcje z innymi lekami, dlatego przed rozpoczęciem stosowania naparu osoby stale przyjmujące leki powinny skonsultować się z lekarzem.  

Przeczytaj również:
Jak przygotować macerat?

Źródła:  

  • Pisulewska E., Janeczko Z., Krajowe rośliny olejkowe, Kagra, 2008. 
  • Ożarowski A., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, 1987. 
  • Jachowicz R., Receptura apteczna, PZWL, 2016.  
  • Rutkowska E., Techniki sporządzania odwarów (decocta), naparów (infusa) i maceracji (macerationes) w świetle podręczników do receptury z XIX wieku i pierwszej połowy XX wieku, „Kwartalnik Historii Nauki i Techniki”, 2015, 1(60), s. 231-246. 
  • Kohlmunzer S., Farmakognozja. Wydanie V unowocześnione, Warszawa. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Olej z wiesiołka a odbudowa warstwy lipidowej skóry

Olej z wiesiołka zawiera w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (takie jak gamma-linolenowy, linolenowy), fitosterole i witaminę E. Olej…

Zobacz więcej

Ostropest i inne zioła

Ostropestu nie powinno zalewać się wrzątkiem ze względu na degradację związków czynnych. W zasadzie żadnych ziół nie powinno się zalewać…

Zobacz więcej

Olej z czarnuszki a laktacja

Olej z czarnuszki słynie z wielu właściwości zdrowotnych. Wykazuje m.in. działanie: przeciwzapalne, przeciwbólowe, antynowotworowe, antywrzodowe, przeciwalergiczne. Stosowany zewnętrznie radzi sobie…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Ziołowy napar

Produkty wzmacniające zdrowie

Czytaj także
14 stycznia 2022 mgr Ewelina Pietrzak
13 października 2018 mgr farm. Anna Ochenkowska
08 marca 2021 mgr Natalia Adamczuk
19 lutego 2021 mgr farm. Magdalena Stalmirska
13 października 2020 mgr farm. Magda Jabłonowska
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)